Παρασκευή
10
Ιανουάριος
TOP

Καθώς η τεχνητή νοημοσύνη εκδημοκρατίζεται, η ίδια η δημοκρατία θα υφίσταται νέες πιέσεις

γράφει ο Κώστας Σγάντζος,
Φυσικός – Βιοχημικός, Λέκτορας, Ερευνητής AI & Blockchain
Στις 27 Απριλίου, το περιοδικό Wired δημοσίευσε ένα άρθρο με τίτλο: “Brace Yourself for the 2024 Deepfake Election” στα Ελληνικά: “Προετοιμαστείτε για τις εκλογές του 2024 [νοθευμένες] με την τεχνολογία Deepfake” [1].
Καθώς η τεχνητή νοημοσύνη εκδημοκρατίζεται, η ίδια η δημοκρατία θα υφίσταται νέες πιέσεις. Πιθανότατα θα υπάρχουν πολλοί συναρπαστικοί τρόποι ανάπτυξης, αλλά μπορεί επίσης να αρχίσει να διαστρεβλώνει την πραγματικότητα και θα μπορούσε να γίνει σημαντική απειλή για τις προεδρικές εκλογές του 2024, εάν πολλαπλασιαστούν ο ήχος, οι εικόνες και τα βίντεο των υποψηφίων που δημιουργούνται από την τεχνητή νοημοσύνη. Η γραμμή μεταξύ του αληθινού και του ψεύτικου θα μπορούσε να αρχίσει να θολώνει πολύ περισσότερο από ό,τι έχει ήδη σε μια εποχή αχαλίνωτης παραπληροφόρησης.
Φαντάζει λίγο εκτός πραγματικότητας, μα γίνεται μέρος της καθημερινότητάς μας μέρα με την ημέρα, με δημοσιεύσεις “για πλάκα” κυρίως μεταξύ φίλων στο TikTok αλλά και σε πιο σοβαρές ειδήσεις όπως την “ρομποτική σύντροφο του Elon Musk” [2] που του δίνει ένα φιλί. Η ιδέα πίσω από τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης για τον επηρεασμό αποτελεσμάτων μιας εκλογής προέδρου των ΗΠΑ είναι κάτι περισσότερο από πιθανή μια και τα οφέλη (για τον κερδισμένο) είναι τεράστια, ενώ το ρίσκο (να τον πιάσουν) είναι αποδεκτό και αμελητέο (“γιατί δεν το έκαναν και οι άλλοι;”). Ας μη ξεχνάμε και το σκάνδαλο της Cambridge Analytica [3] που έγινε μέχρι και ντοκιμαντέρ στο Netflix.
Αν πάμε λίγο πιο βαθιά, στην συμπεριφορική αντιμετώπιση μιας πολιτικής άποψης με απτά και ακλόνητα επιχειρήματα μεταξύ δύο πολιτικών αντιπάλων, πιστέψτε με, δεν πιάνει μία μπροστά στην (εικονική) συζήτηση 2 χαρακτήρων Τεχνητής Νοημοσύνης που θα μιμηθούν πως ο ένας είναι πχ: ο Donald Trump και ο άλλος ο Robert F. Kennedy μέσα από μια ερώτηση σε ένα από τα εργαλεία σαν το ChatGPT [4]. Το αποτέλεσμα μπορεί να μπει σε ένα βίντεο (που δεν καταγράφηκε ποτέ) και να μεταδοθεί σε όλα τα μεγάλα κανάλια με τον ένα από τους 2 πραγματικά να κατακερματίζει τα επιχειρήματα του άλλου σε κάθε σημείο [5].
Σε κάθε περίπτωση, η Δημοκρατία και ο τρόπος επιλογής των ανθρώπων που καλούνται να κυβερνήσουν μια χώρα, φαίνεται πως μπορεί να ελεγχθεί με τρόπους που κανείς πια δεν μπορεί να φανταστεί.
Πηγές: