Αντιμέτωποι με δυσβάστακτα βάρη για την κάλυψη των αναγκών στέγης βρίσκονται χιλιάδες ενοικιαστές, καθώς ένεκα της λήξης της χρονιάς, πολλά μισθωτήρια λήγουν και οι ιδιοκτήτες προχωρούν σε μεγάλες αυξήσεις, Το σύνηθες είναι να ζητούν άνοδο του μισθώματος, ώστε να καλυφθεί, σε έναν βαθμό, ο πληθωρισμός που “καλπάζει”.
Να σημειωθεί ότι με βάση τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για το Νοέμβριο, στο 4,8% είναι η άνοδος στην ομάδα «Στέγαση», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε ενοίκια κατοικιών, επισκευή και συντήρηση κατοικίας, υπηρεσίες κοινοχρήστων, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης, στερεά καύσιμα, αν και μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στον ηλεκτρισμό.
Βέβαια, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή, που για κάποιους ιδιοκτήτες είναι ο “σηματωρός” διαμόρφωσης του μισθώματος, αναμένεται να κλείσει στο επίπεδο του 10%, κι άρα ζητούν αυξήσεις στο επίπεδο αυτό. Δεν λείπουν βέβαια κι εκείνοι οι ιδιοκτήτες, με βάση αναφορές στελεχών της αγοράς, που είτε αποφασίζουν να ζητήσουν αυξήσεις χαμηλότερες, αλλά και άλλοι που εκτινάσουν την αύξηση ακόμη και στο 20%, ειδικά σε περιοχές με μεγάλη ζήτηση ή άνοδο τιμών, λόγω της ζήτησης για βραχυχρόνιες μισθώσεις ή για επενδύσεις πολιτών τρίτων χωρών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση έρευνα τελευταία έρευνα της REMAX, εταιρείας μεσιτικών υπηρεσιών, καταγράφονται αυξήσεις στις τιμές ενοικίασης κατοικιών που κατά μέσο όρο κινούνται στο 12%. Ειδικότερα, τα μισθώματα στην Αττική σημειώνουν αύξηση 8,6%, στη Θεσσαλονίκη 15,1% και στην περιφέρεια.
Τι πρέπει να κάνουν οι ενοικιαστές
Στο φόντο αυτό, που έχει οδηγήσει σε νέα δεδομένα την αγορά, που για χρόνια έβλεπε λόγω κρίσης, τα ενοίκια να κινούνται πτωτικά, ή σε επίπεδα σταθερά οι ενοικιαστές θα πρέπει να γνωρίζουν τα περιθώρια διαπραγμάτευσης που έχουν. Με βάση όσα αναφέρουν παράγοντες της αγοράς και πάλι, ένας αξιόπιστος ενοικιαστής, που δείχνει σεβασμό στην ιδιοκτησία κι έχει χτίσει αξιόπιστη σχέση με τον ιδιοκτήτη, μπορεί να “φρενάρει” την άνοδο του ενοικίου. Άλλωστε ο ιδιοκτήτης εφόσον δεν αλλάζει ο ενοικιαστής, αφενός αποφεύγει τα ρίσκα αναζήτησης νέων αλλά και αποφεύγει έστω και κάποιες βασικές εργασίες συντήρησης ή ανανέωσης που απαιτούνται, όταν αλλάζει ο ενοικιαστής και βέβαια κοστίζουν πολλά.
Τα υλικά σε άνοδο
Αξίζει να σημειωθεί ότι περαιτέρω άνοδο, της τάξης του 11,6%, σημείωσαν οι τιμές στα οικοδομικά υλικά τον Νοέμβριο εφέτος, καθώς, παρά τη μείωση στην ηλεκτρική ενέργεια, ανατιμήσεις καταγράφηκαν σε όλες τις άλλες επιμέρους κατηγορίες των υλικών, «ωθούμενες» από το πετρέλαιο κίνησης.
Ειδικότερα, ανατιμήσεις υπήρξαν σε: Πετρέλαιο κίνησης- Diesel (28,4%), Τούβλα (27,2%), Παρκέτα (17,3%), Σίδηρο οπλισμού (16,3%), Ξυλεία οικοδομών (14,1%), Γκαραζόπορτες (13,8%), Αγωγούς χάλκινους (12,6%), Πλαστικό, ακρυλικό, νερού (11,7%), Έτοιμο σκυρόδεμα (11,5%), Ντουλάπες ξύλινες (11%), Πλακίδια γενικά- δαπέδου, τοίχου (10,6%), Μαρμαρόπλακες (9,8%), Εντοιχισμένα ντουλάπια (9,8%), Παράθυρα ξύλινα (9,1%), Πόρτες εσωτερικές (9%), Κουφώματα αλουμινίου (8,9%), Θερμαντικά σώματα (8,5%), Τσιμέντο (8,2%), Ανελκυστήρες (6%) και Σωλήνες χαλκού (4,6%). Μείωση τιμών υπήρξε μόνο στην Ηλεκτρική ενέργεια (5,3%).