Κυριακή
2
Οκτώβριος
TOP

Κατώτατος μισθός: Πόσο τελικά θα αυξηθεί το 2022;

Οι υψηλότεροι από το αναμενόμενο ρυθμοί μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας έχουν ανοίξει τη συζήτηση για πρόσθετα μέτρα στήριξης, με κυβερνητικά στελέχη να αφήνουν ορθάνοιχτο πλέον το παράθυρο για παρεμβάσεις που θα αυξήσουν το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό επανέρχεται στο προσκήνιο και το ζήτημα του κατώτατου μισθού και το σενάριο να υπάρξει νέα αύξηση – πέραν εκείνης που έχει ήδη ανακοινωθεί – από το ερχόμενο έτος.

Όπως είπε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης κατά την πρόσφατη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε εξειδικέυοντας τα μέτρα της ΔΕΘ για τους εργαζόμενους, οι υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης θα έχουν και κοινωνικό μέρισμα.

«Τα μέτρα που παρουσίασε ο πρωθυπουργός δεν είναι τα μόνα. Θα ακολουθήσουν και άλλα για τη στήριξη των εργαζόμενων και των ανέργων τους επόμενους μήνες» σημείωσε ενώ ειδικότερα για το θέμα του κατώτατου μισθού απάντησε: «Βούληση και εισήγησή μας είναι το αυξημένο κοινωνικό μέρισμα να αντανακλάται και στον κατώτατο μισθό».

Τι προβλέπεται από την 1η Ιανουαρίου 2022

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιούλιο η κυβέρνηση ανακοίνωσε την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2% από 1ης Ιανουαρίου 2022,  εξέλιξη που είχε χαρακτηριστεί τότε από το υπουργείο Εργασίας ως «η χρυσή τομή» προκειμένου από τη μία να στηριχθεί η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων και από την άλλη να μην τεθεί σε κίνδυνο η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων που βρίσκονται σε οριακό σημείο.

Έτσι από τις αρχές του νέου έτους ο κατώτατος μισθός θα διαμορφωθεί στα 633 ευρώ. Όπως έγραφε το moneyreview.gr, αν τελικά συμφωνήσουν και οι κοινωνικοί εταίροι σε μια νέα αύξηση τότε τα δεδομένα της οικονομίας μπορούν να οδηγήσουν ακόμη και σε κατώτατο μισθό των 700 ευρώ.

Σε χθεσινή συνέντευξή του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, εμφανίστηκε φειδωλός στις δηλώσεις του ως προς τις προθέσεις της κυβέρνησης για τον κατώτατο μισθό. Σημείωσε συγκεκριμένα πως ο κατώτατος μισθός αφορά «κατά κύριο λόγο τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ οι περισσότερες επιχειρήσεις έχουν τους μισθούς πιο πάνω». «Επειδή οι μικρομεσαίοι επλήγησαν κυρίως, θέλει λίγη προσοχή στον κατώτατο μισθό» πρόσθεσε.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ

Από το βήμα της 85ης ΔΕΘ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε «ντροπιαστική» την αύξηση 2% που θα ισχύσει από το επόμενο έτος και υποσχέθηκε από την πλευρά του αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ.

«Την πρώτη μέρα της νέας προοδευτικής διακυβέρνησης θεσμοθετούμε τη γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ που έχουμε εξαγγείλει. Προσέξτε όταν εμείς το είχαμε εξαγγείλει μας είπαν μιλάτε για μεγάλη αύξηση. Δείτε τι γίνεται στην Ισπανία, στη Γαλλία, δείτε πως σε όλη την Ευρώπη αντιμετωπίζουν το κύμα της ακρίβειας οι κυβερνήσεις» είπε.

Κατηγόρησε επίσης τον κ. Μητσοτάκη ότι «προεκλογικά, κάτω από τη δική μας πίεση είχε υποσχεθεί ότι θα αυξάνει τον κατώτατο μισθό διπλάσια από την ανάπτυξη» αλλά «πέρασαν δύο χρόνια και δεν είδαμε καμία αύξηση του κατώτατου μισθού και ανακοίνωσε πριν από λίγους μήνες μια ντροπιαστική αύξηση 2% που μάλιστα θα αρχίσει από το 2022». «Να λοιπόν γιατί δεν είμαστε υπερβολικοί όταν λέμε ότι ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του δεν ενδιαφέρετε και δεν κυβερνά για την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, αλλά κυβερνά για λίγους και ισχυρούς. Εμείς λοιπόν θα προχωρήσουμε στην υλοποίηση αυτής της δέσμευσης» πρόσθεσε.

πηγη: moneyreview.gr