Τρίτη
5
Δεκέμβριος
TOP

Κινήσεις για μειώσεις τιμών στο γάλα μετά τις μεγάλες ανατιμήσεις

Πεντέμισι μήνες μετά την μείωση τιμών σε γιαούρτια από αγελαδινό γάλα, η Ελληνικά Γαλακτοκομεία (Όλυμπος, Ροδόπη, Τυράς) προχώρησε σε μειώσεις τιμών της τάξης του 5,50%-6% στο φρέσκο γάλα, σε γάλα υψηλής παστερίωσης, καθώς και σε συσκευασμένα τυριά. Η κίνηση αυτή της τρικαλινής γαλακτοβιομηχανίας έρχεται ταυτόχρονα με τις ανακοινώσεις του υπουργού Ανάπτυξης κ. Κώστα Σκρέκα για τη σήμανση των προϊόντων στα οποία θα έχει επέλθει μείωση της τιμής πάνω από 5% και για τουλάχιστον 6 μήνες και λίγες ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού έρευνας για την υψηλή τιμή του γάλακτος στην Ελλάδα, έρευνα τα ευρήματα της οποίας αμφισβητήθηκαν έντονα από τον κ. Σκρέκα στη Βουλή την περασμένη Δευτέρα.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου ο υπουργός Ανάπτυξης ανακοίνωσε δέσμη μέτρων για την καταπολέμηση της ακρίβειας. Μεταξύ αυτών προβλέπεται ότι με ειδική σήμανση στα ράφια των σούπερ μάρκετ θα αναδεικνύονται τα προϊόντα στα οποία οι προμηθευτές θα προχωρούν σε μείωση κατά τουλάχιστον 5% στην τιμή για χρονικό διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών. Στα παραπάνω δεν περιλαμβάνονται οι προσφορές και προωθητικές ενέργειες, αλλά πρόκειται ουσιαστικά για τις μόνιμες μειώσεις τιμών. Ως τιμή αναφοράς για τον υπολογισμό της μείωσης θα λαμβάνεται η μέση τιμή που ίσχυε το διάστημα πριν από τις 20 Σεπτεμβρίου 2023. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μειώσεις τιμών που ανακοίνωσε η Ελληνικά Γαλακτοκομεία εφαρμόζονται από τις 20 Σεπτεμβρίου. Με άλλα λόγια εάν η εταιρεία διατηρήσει τη μείωση αυτή ή και παραπάνω για διάστημα τουλάχιστον 6 μηνών, τα αντίστοιχα προϊόντα θα λάβουν αυτή τη σήμανση. Για την ώρα, πάντως, αρκετοί από τους 16 κωδικούς γάλακτος και τυριών στα οποία η εταιρεία εφαρμόζει μείωση τιμής, έχουν περιληφθεί στα «καλάθια του νοικοκυριού» αρκετών αλυσίδων σούπερ μάρκετ τουλάχιστον για την εβδομάδα από 20 έως 27 Σεπτεμβρίου.

Τον περασμένο Απρίλιο η «Ελληνικά Γαλακτοκομεία» είχε προχωρήσει σε μειώσεις τιμών στα γιαούρτια με αγελαδινό γάλα, οι οποίες μεσοσταθμικά κυμαίνονταν μεταξύ 5%-7%. Κίνηση στην οποία «ανταπάντησε» η Κρι – Κρι ανακοινώνοντας λίγες ημέρες μετά μειώσεις τιμές σε γάλα και γιαούρτι, καθώς και προσφορές σε γιαούρτια.

Αυτό που μένει να δούμε είναι εάν και οι άλλες μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες, όπως η FrieslandCampina Hellas, η ΔΕΛΤΑ και η ΜΕΒΓΑΛ θα «σηκώσουν το γάντι» ανακοινώνοντας μειώσεις τιμών. Η ΔΕΛΤΑ για παράδειγμα εφαρμόζει στην παρούσα φάση προωθητικές ενέργειες σε βασικούς κωδικούς των γαλακτοκομικών προϊόντων, ενώ ανακοίνωσε ότι θα ενισχύσει μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου τις υφιστάμενες προσφορές στα προϊόντα της με επιπλέον έκπτωση 10% στα σούπερ μάρκετ της Θεσσαλίας (στις αλυσίδες Σκλαβενίτης, ΑΒ Βασιλόπουλος, MyMarket, Μασούτης, Γαλαξίας, Κρητικός και Market In).

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) οι τιμές των γαλακτοκομικών έχουν αυξηθεί κατά 11,9% τον Αύγουστο του 2023 σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν, ενώ ειδικά η τιμή του φρέσκου γάλακτος αυξήθηκε μέσα σε έναν μήνα κατά 2%.

Η έρευνα που έγινε για λογαριασμό της Επιτροπής Ανταγωνισμού έδειξε ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των τριών ακριβότερων χωρών στην Ε.Ε.

Πηγή: moneyreview.gr