Δευτέρα
23
Δεκέμβριος
TOP

Κλείνουν οι Πύλες της Κολάσεως – Πώς τις εξερεύνησε πρώτος ο Έλληνας «Ιντιάνα Τζόουνς»

Σαν αποκύημα της φαντασίας, ένας τεράστιος κρατήρας καίει ασταμάτητα επί 51 χρόνια στη μέση μίας άγονης ερήμου. Η υψηλή θερμοκρασία προσελκύει αράχνες της ερήμου που συχνά πηδούν μέσα.

Με διάμετρο 69 μέτρων και βάθος 30 μέτρων, ο κρατήρας Νταρβάζα που βρίσκεται στην μέση της ερήμου Καρακούμ του Τουρκμενιστάν, αποτελεί ένα διάσημο αξιοθέατο, γνωστό ως «οι Πύλες της Κολάσεως».

Από το εσωτερικό του κρατήρα αναβλύζουν φλόγες, οι οποίες προκαλούνται από τις χημικές ενώσεις του φυσικού αερίου που αναδύεται από τα βάθη του.

Η προέλευση του κρατήρα είναι ακόμη αβέβαιη. Λέγεται ωστόσο, ότι το φαινόμενο προέκυψε το 1971, όταν σοβιετικοί μηχανικοί και γεωλόγοι πραγματοποιούσαν έρευνες για την εξόρυξη πετρελαίου στην περιοχή.

Πιστεύοντας ότι υπήρχε τεράστιο απόθεμα πετρελαίου στην συγκεκριμένη τοποθεσία, οι μηχανικοί ξεκίνησαν γεωτρήσεις, από τις οποίες το έδαφος κατέρρευσε, σχηματίζοντας τρεις μεγάλους κρατήρες, μεταξύ αυτών και τον Νταρβάζα.

Οι επιστήμονες εντόπισαν ότι στην τοποθεσία εκλύονται επικίνδυνα αέρια, αφού είχαν χτυπήσει ένα υπόγειο σπήλαιο με άφθονο φυσικό αέριο. Τα επικίνδυνα αέρια προκάλεσαν ανησυχία και ως αποτέλεσμα οι μηχανικοί αποφάσισαν να βάλουν φωτιά στον Νταρβάζα. Εσφαλμένως, υπολόγιζαν ότι η φωτιά θα διαρκούσε μερικές εβδομάδες.

Το διάσημο αξιοθέατο, όμως, το οποίο προσελκύει τεράστιο αριθμό τουριστών ετησίως πρόκειται να κλείσει κατ’ εντολή του προέδρου Gurbanguly Berdymukhamedov.

O πρώτος εξερευνητής που επιχείρησε να ερευνήσει το εσωτερικό του κρατήρα ήταν ο Ελληνοκαναδός Γιώργος Κουρούνης. Έχοντας τον απαραίτητο εξοπλισμό, έφτασε τον Νοέμβριο του 2013 στον πάτο του κρατήρα και συνέλεξε δείγματα, ώστε να διαπιστώσει εάν μπορούσε να υπάρξει ζωή σε τέτοιες συνθήκες.

Προφανώς η προετοιμασία για μία τέτοια αποστολή απαιτούσε πολύ χρόνο και εξάσκηση. Αρχικά εξασκήθηκε φορώντας διάφορες ειδικές στολές σε ένα τοπικό φαράγγι, όπου ήλεγξε το σύστημα των σχοινιών που χρησιμοποιήθηκαν. Με την ομάδα του National Geographic, το οποίο χρηματοδότησε μέρος της αποστολής, δημιούργησαν ειδική στολή που δεν θα έλιωνε στις θερμοκρασίες του κρατήρα.

Μάλιστα, ο Κουρούνης προσέλαβε και έναν κασκαντέρ που κάνει επικίνδυνες σκηνές στο Χόλιγουντ. Ο κασκαντέρ χρειάστηκε να βάλει αρκετές φορές φωτιά στην στολή του Κουρούνη, ώστε να μπορέσει να προετοιμαστεί για τις συνθήκες του κρατήρα και να μην πανικοβληθεί όταν έρθει η στιγμή να τον εξερευνήσει.

Πηγή: moneyreview.gr με πληροφορίες από National Geographic, CNN