Δευτέρα
27
Μάρτιος
TOP

«Κουμπαρά» για νέα μέτρα στήριξης πριν τις κάλπες φτιάχνει η κυβέρνηση

Ένα νέα πακέτο παροχών πριν από τις εκλογές εξετάζει να ανοίξει η κυβέρνηση αναζητώντας τα δημοσιονομικά περιθώρια στην πορεία των τιμών του φυσικού αερίου και στην υπεραπόδοση των φορολογικών εσόδων σε σχέση με τους στόχους. Οι αποφάσεις για το περιεχόμενο και το εύρος των νέων μέτρων στήριξης στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις αναμένεται να ληφθούν τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου, όταν η κυβέρνηση θα έχει πιο καθαρή εικόνα για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2022, την πορεία των εσόδων στο πρώτο δίμηνο του 2023 και τις πρώτες εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ του προηγούμενου έτους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα σενάρια για τις παρεμβάσεις του νέου κύκλου ενισχύσεων προβλέπουν  ένα νέο επίδομα ακρίβειας λίγο πριν το Πάσχα, ένα μέτρο που θα διευκόλυνε τους εργοδότες να συναινέσουν σε μια σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού αλλά και «κούρεμα» της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες ή ακόμη και νέες εξαιρέσεις από το τέλος επιτηδεύματος.

Ο προϋπολογισμός

Τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου –Δεκεμβρίου, έδειξαν πρωτογενές έλλειμμα ύψους 6,676 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για 8,506 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι το πρωτογενές έλλειμμα κινήθηκε χαμηλότερα κατά 1,83 δις ευρώ σε σχέση με το στόχο. Η μείωση αυτή οφείλεται στην υπέρβαση των εσόδων κατά 180 εκατ. ευρώ στο 12μηνο του 2022  και την εξοικονόμηση δαπανών ύψους 1,98 δισ. ευρώ. Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι το τελικό αποτέλεσμα θα είναι ακόμη καλύτερο και το πρωτογενές έλλειμα θα βρεθεί κάτω από 1,6% του ΑΕΠ  αφού στα έσοδα θα συνυπολογιστούν και αυτά που θα εισπραχθούν μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2023 και θα αφορούν υποχρεώσεις του 2022, όπως για παράδειγμα τέλη κυκλοφορίας.

Την ίδια ώρα η ραγδαία αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού  αερίου δημιουργεί τις προϋποθέσεις για δημοσιονομικό χώρο  τουλάχιστον 600 εκατομμύρια από την κάβα του 1 δις ευρώ που έχει προβλεφθεί στον κρατικό προϋπολογισμό για  τις ενεργειακές επιδοτήσεις, τα οποία με τα σημερινά δεδομένα  μπορεί να  αποδεσμευθούν  και να  κατευθυνθούν προς παροχές στήριξης των νοικοκυριών.

Συγκρατημένη αισιοδοξία

Στο υπουργείο Οικονομικών, εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι  για τον τελικό δημοσιονομικό χώρο που θα προκύψει καθώς όπως λένε «ο χειμώνας είναι ακόμη μπροστά».

Το «κλειδί» που θα ξεκλειδώσει το νέο κύκλο παροχών παροχές αποτελεί  σύμφωνα με τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου, η σταθεροποίηση των τιμών στο ρεύμα και το αέριο αφού η άνοδος των τιμών προκαλεί άμεσα 0,5-1% επίπτωση στο ΑΕΠ σε ετήσια βάση.

Σε κάθε περίπτωση στο οικονομικό επιτελείο θα περιμένουν να εξάγουν πιο ασφαλή συμπεράσματα για  τα νέα μέτρα που θα λάβουν για την ενίσχυση των νοικοκυριών περί τα τέλη Φεβρουαρίου.  Αν και είναι πολύ πρόωρο, το επικρατέστερο σχέδιο είναι να δοθεί μία εφάπαξ ενίσχυση σε ευάλωτες ομάδες και χαμηλοσυνταξιούχους ενόψει των εορτών του Πάσχα ενώ δεν έχει αποκλειστεί και το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα φορολογικού χαρακτήρα μέτρο ελάφρυνσης των εισοδημάτων. Επί τάπητος έχουν τεθεί μία σειρά από προτάσεις  οι οποίες θα μπορούσαν να  λειτουργήσουν ως αντίβαρο στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών  την ώρα που και οι επιχειρήσεις έχουν  ζητήσει φοροαπαλλαγές λόγω της επικείμενης αύξησης του κατώτατου μισθού  αλλά και της ενεργειακής επιβάρυνσης. Από μηδενικής βάσης φαίνεται ότι εξετάζονται  οι  προκαταβολές φόρου και το τέλος επιτηδεύματος.

Πηγή: ot.gr