Δευτέρα
20
Μάρτιος
TOP

Κρατάει τιμή το «πρίμιουμ» έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Αναθερμαίνεται η αγορά ελαιολάδου, καθώς τα τελευταία 24ωρα πραγματοποιήθηκαν αξιόλογες πράξεις σε Κρήτη και Πελοπόννησο. Οι πιο πρόσφατες καταγράφονται στη Λακωνία, με πρωταγωνιστές τους συνεταιρισμούς Ασωπού και Μολάων- Πακίων. Αφορούν σημαντικά μεγαλύτερες ποσότητες έξτρα παρθένου από τις συναλλαγές «βυτίο με βυτίο», που χαρακτηρίζουν την πλειονότητα των πράξεων.

Αξιοσημείωτη και η πράξη που πραγματοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα στη Σητεία ο Ελαιοκομικός Συνεταιρισμός Σκοπής, όπου μετά από δημοπρασία διέθεσε 250 τόνους έξτρα παρθένου ελαιολάδου. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι πράξεις πραγματοποιήθηκαν σε τιμές κοντά στη ζώνη των 5,15 -5,20 ευρώ/κιλό, γεγονός που, σύμφωνα με ορισμένους παραγωγούς και εξαγωγείς, παγιώνει την ψυχολογία στους αγοραστές ότι φέτος δύσκολα θα αγοράσουν σε χαμηλότερες τιμές.

ΣΤΑΘΕΡΑ ΣΤΑ 5,10-5,20 ΕΥΡΩ/ΚΙΛΟ ΤΟ «ΤΟΠ» ΕΞΤΡΑ ΠΑΡΘΕΝΟ

Ο Συνεταιρισμός Μολάων – Πακίων γνωστοποίησε στο τέλος της περασμένης εβδομάδας τη διάθεση 300 τόνων έξτρα παρθένου ελαιολάδου οξύτητας 0,3. Στις αρχές αυτής της εβδομάδας, ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Ασωπού συνέχισε τη διάθεση του πολύ ποιοτικού φετινού έξτρα παρθένου, πουλώντας στα 5,15 ευρώ/κιλό περίπου 200 τόνους.

Ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, Χρήστος Τερζώτης, δήλωσε στην «ΥΧ»: «Το λάδι που προσφέραμε είχε οξύτητα από 0,32 έως 0,37. Θα πάει στην Ιταλία. Η τιμή είναι ελαφρώς μειωμένη σε σύγκριση με προηγούμενες πρόσφατες πράξεις μας, δεν παύει όμως να ικανοποιεί τους παραγωγούς. Επίσης, δώσαμε ένα βυτίο με την ίδια οξύτητα σε άλλον αγοραστή στα 5,20 ευρώ/κιλό. Ωστόσο, επειδή υπήρχε αρκετή προσφορά από τους παραγωγούς μας, κινηθήκαμε με αυτόν τον τρόπο για τη μεγάλη ποσότητα που διαθέσαμε. Οι τιμές είναι αυτές για το έξτρα παρθένο, εκτός αν κάποιος έχει να διαθέσει έξτρα παρθένο γύρω στο 0,25, που μπορεί να πάρει και παραπάνω».

Διαβάστε περισσότερα εδώ

πηγη ypaithros.gr