Σε 12,8 εκατ. ευρώ ανέρχεται η κρατική αρωγή μέχρι τώρα για απώλειες φυτικού κεφαλαίου στη Λακωνία, όπως τόνισε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για την Αποκατάσταση από Φυσικές Καταστροφές και την Κρατική Αρωγή, Χρήστος Τριαντόπουλος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Λακωνίας Αθανάσιου Δαβάκη στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, την Παρασκευή 22 Μαρτίου.
Κατά την απάντηση στην ερώτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας ο κ. Τριαντόπουλος, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Η ερώτηση αφορά το υβριδικό σχήμα που διαμορφώσαμε μαζί με τον ΕΛΓΑ για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες που δημιουργήθηκαν μετά τις πυρκαγιές του 2021 -ανάγκες στους αγρότες που δεν μπορούσε να καλύψει το πλαίσιο των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων, τα ΚΟΕ, τα π. ΠΣΕΑ.
Τι παραλάβαμε το 2019 για την κάλυψη των ζημιών στα πάγια και στο φυτικό κεφάλαιο; Δηλαδή, στα δέντρα που καταστρέφονταν; Ένα καθεστώς που χαρακτηρίζονταν από αποζημίωση μετά από 4 – 5 χρόνια χωρίς προκαταβολή, χαμηλά επίπεδα αποζημίωσης με στατικά τιμολόγια προ πολλών ετών, πολλούς και αυστηρούς περιορισμούς ως προς τους δικαιούχους, πολλούς αποκλεισμούς ζημιών από τη σφαίρα κάλυψης, στενά ανώτατα όρια αποζημιώσεων, που δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες» και προσέθεσε ότι «ήταν το καθεστώς που, στο άκουσμά του, οι αγρότες ήταν -το λιγότερο- ακραία επιφυλακτικοί και απαισιόδοξοι».
Στη συνέχεια ο κ. Τριαντόπουλος επισήμανε: «Διαμορφώσαμε κάτι νέο, υβριδικό. Εντάξαμε στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής και τον πρωτογενή τομέα. Δηλαδή, τα πάγια, τον εξοπλισμό, τα μέσα παραγωγής, το έγγειο κεφάλαιο, αλλά και το φυτικό κεφάλαιο – τα δέντρα. Ένα πλαίσιο που χαρακτηρίζεται από παροχή πρώτης αρωγής και προκαταβολής που ανέρχεται ως και στο 50% της αρωγής στην περίπτωση του φυτικού κεφαλαίου, υψηλά επίπεδα αποζημίωσης, χωρίς τους περιορισμούς των ΚΟΕ (π. ΠΣΕΑ), κάλυψη όλων των στοιχείων (και αυτά που ήταν στα ΚΟΕ και αυτά που δεν ήταν στα ΚΟΕ) και χωρίς ανώτατο όριο επιχορήγησης για το φυτικό κεφάλαιο». Όπως είπε ο κ. Τριαντόπουλος, αυτό υλοποιείται και στην περίπτωση των πυρκαγιών του 2021 στην Ανατολική Μάνη, όπως και στις άλλες περιοχές εκείνης της περιόδου.
«Μέχρι σήμερα, για τις πυρκαγιές του 2021, έχουν εκδοθεί 7 κοινές υπουργικές αποφάσεις. Η πρώτη ΚΥΑ προκαταβολής δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο του 2022 και από τότε έχουν καταβληθεί 30 εκατ. ευρώ προς τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και 12,5 εκατ. ευρώ προς τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Συνολικά, έχουν καταβληθεί περισσότερα από 42 εκατ. ευρώ και συνεχίζουμε. Και από αυτά τα 12,8 εκατ. ευρώ αφορούν τη Λακωνία, για περισσότερα από 410.000 δέντρα. Και συνεχίζεται η υλοποίηση του σχήματος», υπογράμμισε και προσέθεσε ότι «το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, αναμένεται η έκδοση της ΚΥΑ χορήγησης της τελικής ενίσχυσης, βάσει των τελικών πορισμάτων του ΕΛΓΑ. Με τις τιμές των αποζημιώσεων στα ελαιόδεντρα, τα λοιπά δέντρα, τα αμπελοειδή και τα αρωματικά φυτά να είναι υψηλότερες κατά πολύ, να είναι πολλαπλάσιες, από το προηγούμενο καθεστώς. Και το ύψος της αποζημίωσης να είναι ανάλογο της σοβαρότητας της ζημιάς, καθώς ανάλογες είναι και οι εργασίες αποκατάστασης».
Ακόμη, ο κ. Τριαντόπουλος τόνισε ότι επίσης, γίνεται διάκριση μεταξύ των παραγωγικών και των μη παραγωγικών δέντρων. «Το σχέδιο της ΚΥΑ βρίσκεται υπό επεξεργασία από την Διεύθυνση Κρατικής Αρωγής, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΛΓΑ και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και το αμέσως επόμενο διάστημα θα δημοσιευθεί. Και θα ακολουθήσει η καταβολή της τελικής επιχορήγησης ανάλογα με την πορεία των αποκαταστάσεων και τη ροή της ενημέρωσης από τον ΕΛΓΑ», κατέληξε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ