Δευτέρα
22
Ιούλιος
TOP

Κρυφές παγίδες σε εκατομμύρια ακίνητα για την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου

Η εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου αποκάλυψε πλήθως αυθαιρεσιών που μπλοκάρουν τις μεταβιβάσεις n Αφορούν κυρίως επέκταση διαμερίσματος σε κοινόχρηστο χώρο πολυκατοικίας, κλείσιμο φωταγωγού ή μπαλκονιού.

Η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου – που τέθηκε σε πλήρη εφαρμογή από την 1η Απριλίου 2022 – σήκωσε το χαλί και φάνηκαν όλες οι κρυφές παγίδες/αυθαιρεσίες που υπάρχουν σε εκατομμύρια ακίνητα σε όλη τη χώρα.

Δυστυχώς τις περισσότερες φορές οι ιδιοκτήτες δεν γνωρίζουν τίποτα για αυτές και μαθαίνουν για το πρόβλημα όταν μπλοκάρει η μεταβίβαση του ακινήτου τους, μια και δεν μπορεί να εκδοθεί Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου. Οι αυθαιρεσίες αφορούν κυρίως από μια επέκταση του διαμερίσματος στον κοινόχρηστο χώρο της πολυκατοικίας έως το κλείσιμο του φωταγωγού ή του μπαλκονιού.

«Στα περισσότερα ακίνητα πριν από τη μεταβίβασή τους πρέπει να γίνει τακτοποίηση των αυθαιρεσιών που έγιναν κατά το παρελθόν κυρίως από τους εργολάβους των οικοδομών και δεν είναι γνωστές στους σημερινούς ιδιοκτήτες.

Για τον λόγο αυτόν, οι ιδιοκτήτες πρέπει πρώτα να δηλώσουν/τακτοποιήσουν τις αυθαιρεσίες και στη συνέχεια να προχωρήσουν στην έκδοση της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου και να γίνουν τα συμβόλαια» λέει μιλώντας στα «ΝΕΑ» η τοπογράφος-πολεοδόμος μηχανικός Γραμμματή Μπακλατσή.

Ενιαία ψηφιακή βάση

Σημειώνεται πως η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου είναι μια ενιαία ψηφιακή βάση δεδομένων, στην οποία ενσωματώνονται όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, στοιχεία και σχέδια για κάθε ακίνητο. Οπως προαναφέρθηκε, πλέον είναι απαραίτητη για κάθε μεταβίβαση ακινήτου, ακόμα και αδόμητου οικοπέδου, καθώς και στη χρηματοδότηση της κατοικίας για το «Εξοικονομώ», ενώ μόνο με την απόκτησή της θεωρείται ολοκληρωμένη – και – η τακτοποίηση των αυθαιρέτων.

Τίθεται έτσι το ερώτημα: Πώς μπορεί ένας ιδιοκτήτης να γνωρίζει για τυχόν κρυφές παγίδες/αυθαιρεσίες στο ακίνητό του; «Μόνος του δεν μπορεί. Πρέπει να απευθυνθεί σε μηχανικό ο οποίος πρέπει να συγκεντρώσει μια σειρά από έγγραφα (την οικοδομική άδεια, το έντυπο με το ΚΑΕ, τα σχέδια που συνοδεύουν την οικοδομική άδεια κ.ά.) που είναι απαραίτητα για την έκδοση της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου» επισημαίνει η Γραμματή Μπακλατσή. «Και μέσα από τον έλεγχο αυτών των εγγράφων, αλλά και την απαιτούμενη προσκόμιση σύγχρονου τοπογραφικού θα φανούν οι τυχόν αυθαιρεσίες».

Σύμφωνα με την ίδια, το πρόβλημα με τις κρυφές παγίδες αφορά κυρίως τους κατόχους οριζοντίων ιδιοκτησιών (διαμερισμάτων, γραφείων, καταστημάτων και πάρκινγκ) που αγόρασαν το ακίνητό τους σε πολυκατοικίες που χτίστηκαν με αντιπαροχή.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

πηγη in.gr