Τετάρτη
15
Ιανουάριος
TOP

Κτηματολόγιο από το σπίτι με ένα «κλικ»

Toν επόμενο μήνα… πιάνει κανονικά δουλειά στο Κτηματολόγιο ο ψηφιακός βοηθός. Σήμερα λειτουργεί πιλοτικά και ενημερώνεται με όλα τα δεδομένα, προκειμένου σε λίγο καιρό να είναι διαθέσιμος όλο το 24ωρο και να απαντά σε ερωτήσεις ιδιοκτητών και επαγγελματιών για οποιοδήποτε θέμα αφορά το Κτηματολόγιο.

Στο μεταξύ, με ένα απλό «κλικ» από το κινητό τηλέφωνο ή από τον υπολογιστή τόσο οι ιδιοκτήτες ακινήτων όσο και οι επαγγελματίες (δικηγόροι, μηχανικοί, συμβολαιογράφοι, δικαστικοί επιμελητές, δασολόγοι κ.λπ.) μπορούν να συμμετέχουν σε όλες τις διαδικασίες της κτηματογράφησης, αλλά και να αξιοποιούν τις ψηφιακές υπηρεσίες που παρέχονται στα κτηματολογικά γραφεία όλης της χώρας.

Η διευθέτηση των περισσότερων υποθέσεων του Κτηματολογίου γίνεται πλέον ηλεκτρονικά. Για τον λόγο αυτό, «ΤΑ ΝΕΑ» με τη βοήθεια της τοπογράφου – πολεοδόμου μηχανικού Γραμματής Μπακλατσή παρουσιάζουν μέσα από 10+5 ερωτήσεις – απαντήσεις όλες τις πληροφορίες για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Κτηματολογίου, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να ξέρουν πώς θα εξυπηρετηθούν με ασφάλεια από το σπίτι τους χωρίς να μεταβούν στο Κτηματολογικό Γραφείο.

Τελευταίο περιθώριο

Σημειώνεται πως οι ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν έχουν δηλώσει ακόμη τα περιουσιακά τους στοιχεία, πρέπει να γνωρίζουν πως έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν έως το τέλος του χρόνου χωρίς να πληρώσουν πρόστιμο.

Επιπλέον, τελευταίο περιθώριο (έως τα τέλη Νοεμβρίου 2024) έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων στις περιοχές που λειτουργούν τα παλαιά Κτηματολογικά Γραφεία, προκειμένου να προσφύγουν στα δικαστήρια για να σώσουν τα αδήλωτα στο Κτηματολόγιο περιουσιακά τους στοιχεία από την περιέλευσή τους στο Δημόσιο.

Τι είναι ο «Ψηφιακός βοηθός για το Κτηματολόγιο»;

Με απλά λόγια, είναι τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ chat bot).

Πώς μπορεί κάποιος να μάθει για το ποιες είναι οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Κτηματολογίου;

Ολες οι ψηφιακές υπηρεσίες βρίσκονται στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη του Δημοσίου (gov.gr), στο (ktimatologio.gov.gr) αλλά και στην ιστοσελίδα του Κτηματολογίου (www.ktimatologio.gr).

Υπάρχει δυνατότητα για εξυπηρέτηση μέσω τηλεδιάσκεψης;

Ναι, μέσω της πλατφόρμας myKTIMATOLOGIOlive. Πρόκειται για μια πλατφόρμα διαδικτυακής ενημέρωσης και εξυπηρέτησης πολιτών μέσω τηλεδιάσκεψης / βιντεοκλήσης. Για τη χρήση της θα πρέπει να προηγηθεί σχετικό ραντεβού. Η πλατφόρμα παρέχει γενική διοικητική πληροφόρηση και, εφόσον απαιτείται, εξειδικευμένη για νομικά / τεχνικά θέματα. Εξυπηρέτηση με τηλεδιάσκεψη: https://www.gov.gr/ipiresies/polites-kai-kathemerinoteta/ex-apostaseos-exuperetese-politon/exuperetese-me-telediaskepse-apo-to-elleniko-ktematologio

Ποια Κτηματολογικά Γραφεία και υποκαταστήματα μπορούν να εξυπηρετήσουν ιδιοκτήτες και επαγγελματίες μέσω τηλεδιάσκεψης;

Αυτή τη δυνατότητα την παρέχουν τα Κτηματολογικά Γραφεία: Αττικής – Κορωπί. Δυτικής Μακεδονίας – Κοζάνη. Στερεάς Ελλάδας – Λαμία. Πελοποννήσου – Τρίπολη. Βόρειου Αιγαίου – Μυτιλήνη. Κυκλάδων – Σύρος. Και τα υποκαταστήματα: Καλαμαριάς, Βέροιας, Τρικάλων, Αιγίου, Ζακύνθου, Πάτμου και Χανίων.

Μπορεί να γίνει εντοπισμός ενός ακινήτου μέσω κινητού τηλεφώνου;

Ο εντοπισμός του ακινήτου μπορεί να γίνει μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης. Η εφαρμογή δίνει τη δυνατότητα σε όποιον το θελήσει να καταγράφει τις συντεταγμένες σημείων καθώς μετακινείται στον χάρτη. Οταν ολοκληρωθεί η καταγραφή, το σύνολο των συντεταγμένων αποστέλλεται σε αρχείο στο e-mail που θα δήλωσε ο ενδιαφερόμενος.

Τι ισχύει για την υποβολή δήλωσης ιδιοκτησίας;

Μπορεί να γίνει μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης. Με την εφαρμογή αυτή, ο ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης ή επαγγελματίας μπορεί να δηλώσει με τη χρήση των κωδικών Taxisnet οτιδήποτε περιλαμβάνει το έντυπο δήλωσης Δ2 (στοιχεία δηλούντων, στοιχεία ακινήτων, στοιχεία δικαιωμάτων και στοιχεία συνοδευτικών εγγράφων). Επιπλέον να εντοπίσει τα ακίνητα στα οποία αντιστοιχούν τα δηλούμενα δικαιώματα, μέσω σύγχρονης εφαρμογής GIS σε ψηφιακές αεροφωτογραφίες του 2015-2016. Ιδιοκτήτες ακινήτων και επαγγελματίες μπορούν να εκτυπώσουν το αποδεικτικό της υποβολής δηλώσεων μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης.

Πώς γίνεται ο έλεγχος της καταγραφής της ιδιοκτησίας στην προανάρτηση;

Υπενθυμίζεται πως με τη διαδικασία της προανάρτησης ο ιδιοκτήτης του ακινήτου ενημερώνεται για τα στοιχεία της ιδιοκτησίας του, όπως αυτά έχουν αρχικά καταγραφεί στο Κτηματολόγιο. Κι αυτό μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά. Οι δικαιούχοι με τη χρήση των κωδικών Taxisnet έχουν πρόσβαση στα στοιχεία των δικαιωμάτων των ακινήτων τους, τα οποία δήλωσαν κατά τη διάρκεια της κτηματογράφησης.

Πώς γίνονται οι αιτήσεις διόρθωσης στη διαδικασία της ανάρτησης;

Μπορεί να γίνουν μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης.

Τι διορθώσεις μπορεί να γίνουν;

Μπορούν να διορθωθούν τα λεγόμενα «σοβαρά» σφάλματα (εμβαδόν γεωτεμαχίου, όρια ιδιοκτησίας, εκτοπισμός δικαιωμάτων άλλου δικαιούχου, πλήρους / ψιλής κυριότητας, επικαρπίας) και τα λιγότερο σοβαρά, τα «πρόδηλα» σφάλματα (λάθος πατρώνυμο, λάθος στον αριθμό του συμβολαίου κ.ά.).

Τι ισχύει για την έκδοση του πιστοποιητικού κτηματογραφούμενου ακινήτου (ΠΚΑ);

Με την έναρξη της ανάρτησης, σε κάθε συναλλαγή που αφορά τα ακίνητα της περιοχής (π.χ. σύνταξη συμβολαίων, συζήτηση ενώπιον δικαστηρίου, καταχώριση στο Υποθηκοφυλακείο) είναι υποχρεωτική η επισύναψη πιστοποιητικού κτηματογραφούμενου ακινήτου (ΠΚΑ).

Ψηφιακή έκδοση πιστοποιητικών μετά την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης.

Η υπηρεσία παρέχεται αποκλειστικά από τα Κτηματολογικά Γραφεία και Υποκαταστήματα του φορέα Ελληνικό Κτηματολόγιο για τις περιοχές αρμοδιότητάς του. Για να παραγγείλει ο πολίτης πιστοποιητικά, υποβάλλει αίτηση ηλεκτρονικά με χρήση κωδικών Taxisnet. Μετά την πληρωμή θα τα παραλάβει σε ψηφιακή μορφή (PDF) και μπορεί να εκτυπώσει αντίτυπα για κάθε νόμιμη χρήση.

Ποια είναι τα πιστοποιητικά που διατίθενται ηλεκτρονικά;

Ηλεκτρονικά διατίθεται: πιστοποιητικό καταχώρισης εγγραπτέας πράξης. Αντίγραφο κτηματολογικού φύλλου. Απόσπασμα κτηματολογικού διαγράμματος. Πιστοποιητικό κτηματολογικών εγγραφών αντικειμένου εγγραπτέων δικαιωμάτων. Κτηματογραφικό διάγραμμα. Αντίγραφο πράξης. Αντίγραφο από το αρχείο κτηματογράφησης. Πιστοποιητικό Φ/Ν προσώπου.

Ποια είναι τα πιστοποιητικά που διατίθενται ηλεκτρονικά για το σύστημα μεταγραφών και υποθηκών;

Είναι: αντίγραφο πράξης. Αντίγραφο πράξης από τα βιβλία μεταγραφών. Αντίγραφο μερίδας. Πιστοποιητικό ακτημοσύνης. Πιστοποιητικό μεταγραφής / εγγραφής. Πιστοποιητικό μη εκποίησης (ιδιοκτησίας). Πιστοποιητικό βαρών. Πιστοποιητικό διεκδικήσεων. Πιστοποιητικό τροπής προσημείωσης σε υποθήκη. Πιστοποιητικό εξάλειψης υποθήκης ή προσημείωσης. Πιστοποιητικό άρσης κατάσχεσης. Πιστοποιητικό διαγραφής αγωγής. Πιστοποιητικό σημείωσης στο περιθώριο.

Υπάρχει πρόσβαση στα κτηματολογικά στοιχεία των ακινήτων ενός ιδιοκτήτη;

Παρέχεται πληροφόρηση σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα για την τρέχουσα νομική κατάσταση και τα στοιχεία των ακινήτων στα οποία είχαν εγγραφεί ως κύριοι ή επικαρπωτές, από την έναρξη λειτουργίας του Κτηματολογίου (από τη λήξη της κτηματογράφησης / αρχικές εγγραφές ή με μεταγενέστερες εγγραφές). Οι πληροφορίες που παρέχονται προέρχονται άμεσα (online) από την ψηφιακή κτηματολογική βάση του Ελληνικού Κτηματολογίου.

Ποιες άλλες ηλεκτρονικές υπηρεσίες παρέχονται;

Παρέχονται ηλεκτρονικές υπηρεσίες για: δασικούς χάρτες, πιστοποιητικά Natura, θέαση ορθοφωτογραφίας, αναζήτηση αεροφωτογραφιών κ.ά.

Χωρίς πρόστιμα η δήλωση της περιουσίας μέχρι το τέλος του χρόνου

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων πρέπει να ξέρουν ότι το 2024 είναι κατά το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης η τελευταία χρονιά που δεν θα πληρώσουν πρόστιμα. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν έχουν δηλώσει ακόμη την περιουσία τους στη διαδικασία της κτηματογράφησης μπορούν να το κάνουν έως το τέλος του χρόνου χωρίς να πληρώσουν πρόστιμο.

Διευκρινίζεται ότι από του χρόνου και μετά – με βάση τα όσα ισχύουν σήμερα – για όσους ιδιοκτήτες δεν δηλώσουν την περιουσία τους, προβλέπονται πρόστιμα από 300 έως 2.000 ευρώ, ανάλογα με τον χρόνο καθυστέρησης και την αντικειμενική αξία του ακινήτου, τα οποία δεν ενεργοποιήθηκαν ποτέ έως σήμερα.

Τα αγνώστου ιδιοκτήτη

Επιπλέον, τελευταίο περιθώριο (έως τα τέλη Νοεμβρίου 2024) έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων στις περιοχές όπου λειτουργούν τα παλαιά Κτηματολογικά Γραφεία, προκειμένου να προσφύγουν στα δικαστήρια για να σώσουν τα αδήλωτα στο Κτηματολόγιο περιουσιακά τους στοιχεία από την περιέλευσή τους στο Δημόσιο.

Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, θα επιχειρηθεί να οριστικοποιηθούν ζητήματα στις ήδη οριστικοποιημένες περιοχές (είναι 36 σε όλη τη χώρα και αφορά 14.484 ακίνητα) για καλόπιστους ιδιοκτήτες μέσω εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Επίσης, επιτρέπεται στις περιοχές με οριστικοποιημένες εγγραφές ή διόρθωση ανακριβούς εγγραφής με φερόμενο ιδιοκτήτη το Δημόσιο, όταν η κυριότητα του πραγματικού ιδιοκτήτη βασίζεται σε παραχωρητήριο του Ελληνικού Δημοσίου.

Το νέο περιθώριο/παράταση (έως 30 Νοεμβρίου 2024) δίνει ανάσα και ευχέρεια κινήσεων σε πολλές χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων σε 111 περιοχές της χώρας όπου ήδη λειτουργούν Κτηματολογικά Γραφεία, μεταξύ των οποίων 23 περιοχές στην Αττική, προκειμένου να διορθώσουν τις ανακριβείς πρώτες εγγραφές και να σώσουν τα ακίνητά τους. Σημειώνεται ότι στις περιοχές αυτές, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, από τα 7.090.110 δικαιώματα (ιδιοκτησίες), τα 389.836 (ποσοστό 5,50%) είναι «αγνώστου ιδιοκτήτη».

Τι ισχύει

Υπενθυμίζεται ότι πέρα από την κατάργηση της υποχρέωσης προσκόμισης μη οφειλής ΤΑΠ, πλέον ισχύει: η κατάργηση της πολλαπλής προσκόμισης αποσπάσματος κτηματολογικού διαγράμματος σε περίπτωση διηρημένων ιδιοκτησιών κείμενων εντός του ίδιου γεωτεμαχίου.

Η κατάργηση προσκόμισης δήλωσης φόρου μεταβίβασης στο Κτηματολόγιο (συλλέγεται διαλειτουργικά από συμβολαιογράφο ήδη πριν από το συμβόλαιο). Η υποβολή αποκλειστικά ψηφιακών αντιγράφων συμβολαιογραφικών πράξεων με ψηφιακή περίληψη, χωρίς χειρόγραφες παραπομπές, σε μορφή αναγνωρίσιμου pdf, ώστε να μπορούν να λαμβάνονται στοιχεία του συμβολαίου, και να διαλειτουργούν. Προβλέπεται ακόμη προσάρτηση από το Κτηματολόγιο αντιγράφου κτηματολογικού διαγράμματος σε υποβολή ψηφιακής αίτησης.

Premium έκδοση «Τα ΝΕΑ»