ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Για τη νέα διακοπή νερού στο Δήμο Καλαμάτας
Οργή και αγανάκτηση επικρατεί σε όλη την πόλη και τα χωριά του δήμου Καλαμάτας για τη νέα πολύωρη (ή και πολυήμερη) διακοπή νερού.
Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, σε δεξαμενή στο Πήδημα υπήρξε ζημιά σε τμήμα του δαπέδου της, με συνέπεια να φεύγουν 1600 κυβικά την ώρα!!!
Η ευθύνη και για τη σημερινή ζημιά έχει ονοματεπώνυμο. Είναι της σημερινής και των προηγούμενων Δημοτικών Αρχών Καλαμάτας, καθώς και όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων.
Η δεξαμενή αυτή είναι κατασκευής του 1936. Αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος ότι αυτή δεν είχε συντηρηθεί ποτέ! Μια απλή έρευνα θα είχε δείξει τουλάχιστον σημάδια – προειδοποιήσεις για αυτό που έρχεται. Τέτοια ζημιά δεν γίνεται σε μια μέρα , ούτε σε ένα μήνα.
Την ίδια στιγμή που ολόκληρες υποδομές είναι ασυντήρητες, η Δημοτική Αρχή έχει στο νου της μόνο πως θα εισπράξει από την τσέπη του λαού. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ανακοινώνει 9.000.000 ευρώ για 6500 ηλεκτρονικούς υδρομετρητές με σκοπό να εισπράττει πιο γρήγορα και με λιγότερο κόστος τους λογαριασμούς της ΔΕΥΑ. Την ίδια στιγμή δεν υπάρχει ένα σύστημα καταγραφής για τις δεξαμενές, ώστε να εντοπίζεται σε τι στάθμη είναι το νερό, η ποιότητα του και που υπάρχουν διαρροές.
Σε πρόσφατο Δημοτικό συμβούλιο ως Λαϊκή Συσπείρωση καταγγείλαμε ότι μπορεί να υπάρχουν διαρροές νερού μέχρι και 40%, χωρίς να πάρουμε ουσιαστική απάντηση.
Όλα αυτά την εποχή που η δημοτική αρχή πανηγυρίζει προκλητικά για την ένταξη στις 100 ουδέτερες και έξυπνες πόλεις της Ευρώπης!!!
Η αιτία για αυτή τη διακοπή είναι η πολιτική που εφαρμόζεται όλα αυτά τα χρόνια και που προωθείται απολύτως από τη δημοτική αρχή. Η πολιτική της υποχρηματοδότησης στα μεγάλα και βασικά έργα κάθε δήμου. Ουδέποτε δόθηκαν χρήματα για ύδρευση, αποχέτευση, αντιπλημμυρικά κ.λ.π. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον νέο αγωγό Φ800 που θα φέρνει το νερό στη πόλη τον ακούμε πάνω από 8 χρόνια και ακόμα είμαστε στην αρχή. Μια πολιτική που αφήνει τους δήμους χωρίς προσωπικό (2 έως 5 υπαλλήλους έχει ο Σύνδεσμος Ύδρευσης), χωρίς νέους επιστήμονες , χωρίς να έχουμε τον απαραίτητο τεχνολογικό εξοπλισμό για να παρακολουθούμε που πάει το νερό στο δίκτυο το 2023, την ίδια ώρα που μπορούμε να δούμε στο κινητό μας αν έχει κίνηση η λεωφόρος Κηφισίας ή Αλεξάνδρας στην Αθήνα.
Είναι η ίδια πολιτική που διατηρεί σε πολύ υψηλά επίπεδα τα τιμολόγια ύδρευσης στο Δήμο, για νερό αμφιβόλου ποιότητας, χωρίς ουσιαστικά να υπάρχουν κοινωνικά τιμολόγια για τους χαμηλόμισθούς, τους άνεργούς κ.α.
Αυτά τα ζητήματα η Λαϊκή Συσπείρωση τα θέτει κάθε χρόνο στη συζήτηση στο τεχνικό πρόγραμμα όσο και στον προϋπολογισμό και σε δεκάδες παρεμβάσεις και ερωτήσεις. Την ώρα που οι άλλες παρατάξεις κάνουν αντιπολίτευση για τα δευτερεύοντα (αφού συμφωνούν στα κύρια), χωρίς να θέτουν στη πραγματική τους βάση τις αιτίες που μας έφτασαν ως εδώ. Ζητήματα όπως η ύδρευση, η αποχέτευση, τα αντιπλημμυρικά, η αντισεισμική θωράκιση, η αντιπυρική προστασία τίθενται από τη Λαϊκή Συσπείρωση και από τα σωματεία που έχουν αγωνιστικό προσανατολισμό.
Σε μια τέτοια κατάσταση, που οι διακοπές νερού πλέον είναι επαναλαμβανόμενο γεγονός, είναι προκλητικό ότι ο διευθυντής της ΔΕΥΑΚ αντί να ελέγχει το δίκτυο και τις δεξαμενές μαζί με το σύνδεσμο ύδρευσης, ο νους του είναι να κυνηγάει το σωματείο εργαζόμενων.
Εδώ και τώρα:
→ Να παρθούν έκτακτα μέτρα για τους κατοίκους όσο υπάρχει η βλάβη και για κάθε βλάβη:
- Προμήθεια εμφιαλωμένων νερών σε όλα τα σχολεία, νηπιαγωγεία, παιδικούς σταθμούς. Καθώς και των απαραίτητων ποσοτήτων νερού για την καθαριότητα σχολείων.
- Να βγουν οι υδροφόρες του Δήμου έξω στις γειτονιές και σε συγκεκριμένα σημεία ώστε να προμηθεύουν νερό τον κόσμο. Τόσο σε εμφιαλωμένα νερά, όσο και σε ποσότητες νερού για την καθαριότητα.
- Ιδιαίτερα μέτρα στήριξης στους ανθρώπους που είναι ενταγμένοι στο δημοτικό παντοπωλείο, στο συσσίτιο, στους άνεργους, στο βοήθεια στο σπίτι, στο ΚΕΑ (και άλλες δομές).
- Να αποζημιωθούν με βάση τη ζημιά που υπέστησαν τα μαγαζιά και ιδιαίτερα οι επιχειρήσεις της εστίασης στην πόλη της Καλαμάτας
→ Να φτιαχτεί το συντομότερο δυνατό η δεξαμενή και να υδροδοτηθεί ο δήμος. Να εξασφαλιστεί η γενικότερη αναβάθμιση, ο εκσυγχρονισμός και η λειτουργία όλου του δικτύου ύδρευσης και των υποδομών.
→ Να προσληφθεί όλο το αναγκαίο προσωπικό σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου.
→ Να αποφασιστεί μείωση 40 % στα τιμολόγια του νερού σε μόνιμη βάση. Έστω και τώρα να μειωθεί για ένα τρίμηνο σε όλα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις σαν ελάχιστη ανακούφιση.