Δευτέρα
13
Ιανουάριος
TOP

Λειψυδρία: Λένε το νερό νεράκι στα νησιά – Αγωνιούν για τις καλλιέργειες οι αγρότες

Η εφιαλτική για την ανθρωπότητα πρόβλεψη ότι «οι πόλεμοι του μέλλοντος θα οφείλονται στο νερό» δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη, ειδικά αυτό το διάστημα, που (και) η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με το φάσμα της λειψυδρίας. Έπειτα από δύο ήπιους χειμώνες και εν μέσω κορύφωσης της τουριστικής περιόδου, η απειλή  της λειψυδρίας επανήλθε, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις επιστημόνων πως η χώρα μας θα γίνει θερμότερη και ξηρότερη λόγω της κλιματικής κρίσης.

Ήδη η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει κηρύξει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης 14 δήμους: μεταξύ αυτών είναι πέντε δήμοι της Κρήτης, η Σέριφος, η Σίφνος, η Λέρος, ο Πόρος, οι Σπέτσες, ο δήμος Σάμης στην Κεφαλονιά καθώς και περιοχές στην Κόρινθο, την Αλεξανδρούπολη και την Ξάνθη.

Η κλιματική κρίση αλλάζει τα δεδομένα όμως η διαχείριση του νερού ποτέ δεν υπήρξε υποδειγματική στην Ελλάδα

Ας μην ξεχνάμε δε ότι στον Έβρο λόγω της λειψυδρίας τις τελευταίες μέρες βρέθηκαν δύο άλογα νεκρά και πολλά άλλα με συμπτώματα αφυδάτωσης.

Σοβαρό πρόβλημα στην Κέρκυρα

Σοβαρό είναι το πρόβλημα και στην Κέρκυρα, όπου οι διακοπές νερού είναι συνεχείς. Μάλιστα ότι σε μία σειρά διάσημων παραλιών του νησιού τα ντουζ έχουν κλείσει, καθώς δεν υπάρχει σταγόνα νερού, σύμφωνα με τον Σκάι. Ο δήμαρχος νότιας Κέρκυρας, Κώστας Λέσσης, ζητά να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι δημοτικές ενότητες Λευκιμμαίων και Κορισσίων.

Παράλληλα ζητά την άμεση σύγκλιση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΙΑΕΥΔΑΚ για την συζήτηση και λήψη απόφασης για την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων που ταλαιπωρούν τους κατοίκους των περιοχών του νότου. Και ενώ η κοινωνική ένταση έχει ήδη μεγαλώσει λόγω της παρατεταμένης λειψυδρίας σήμερα η ΔΙΑΕΥΔΑΚ εξέδωσε ανακοίνωση, μετά από πολλές μέρες, ιδιαίτερα ολιγόλογη και ασαφή σχετικά με τη λύση του προβλήματος.

Η ανακοίνωση αναφέρει: «Σας γνωρίζουμε ότι το έλλειμμα νερού που παρατηρείται αυτό το διάστημα στις περιοχές Λευκίμμης και Κορισσίων οφείλεται σε σοβαρό υποβιβασμό της στάθμης των γεωτρήσεων του Νεοχωρακίου. Στην παρούσα φάση γίνονται ερευνητικές γεωτρήσεις για την εξεύρεση νερού χαμηλότερης στάθμης και προσπάθειες μείωσης διαρροών.

Με βάση την εξέλιξη των ερευνητικών εργασιών θα ενημερωθείτε με νεότερες ανακοινώσεις στις επόμενες μέρες».

Διαβάστε την συνέχεια στο in.gr