Τετάρτη
22
Ιανουάριος
TOP

«Λερναία Υδρα» αποδεικνύεται ο πληθωρισμός – Παραμένει άνω του 3%

Πρώτα ήταν το μεταφορικό κόστος, οι πρώτες ύλες και τα τελικά προϊόντα από Ασία που άρχισαν να δημιουργούν πληθωριστικές πιέσεις από το δεύτερο ήμισυ του 2021, απόρροια της απότομης ζήτησης και της επανεκκίνησης της παγκόσμιας οικονομίας μετά την υποχρεωτική παύση που είχε επιφέρει η πανδημία του κορωνοϊού.

Πριν καλά καλά ξεκινήσει η αποκλιμάκωση των τιμών σε αυτές τις υπηρεσίες και τα αγαθά εκδηλώθηκε η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου 2022, προκαλώντας ντόμινο ανατιμήσεων στην ενέργεια, στα τρόφιμα, στις μεταφορές. Ακόμη και όταν οι τιμές στην ενέργεια αποκλιμακώθηκαν, οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα και σε σειρά άλλων βασικών καταναλωτικών ειδών συνεχίστηκαν με αμείωτη ένταση, αποτελώντας την κύρια αιτία της επιμονής του πληθωρισμού στην Ελλάδα.

Τους τελευταίους μήνες είναι οι υπηρεσίες κυρίως που διατηρούν σε υψηλά επίπεδα τον πληθωρισμό, καθώς στην ενέργεια οι τιμές είναι σε χαμηλότερα επίπεδα από πέρυσι, ενώ και στα τρόφιμα καταγράφονται πολύ μικρότεροι ρυθμοί αύξησης των τιμών.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις για τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή που ανακοίνωσε η Eurostat την Πέμπτη, αυτός διαμορφώθηκε τον Οκτώβριο σε 3,2% στην Ελλάδα (από 3,1% τον Σεπτέμβριο) και σε 2% στην Ευρωζώνη, με τον πληθωρισμό των υπηρεσιών να διαμορφώνεται στην Ελλάδα σε 5,5% από 4,4% τον Σεπτέμβριο, όταν στην Ευρωζώνη παρέμεινε στο 3,9%. H διαμόρφωση του υποδείκτη των υπηρεσιών στο 5,5% είναι η υψηλότερη στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2024.

Διαβάστε περισσότερα στο δημοσίευμα του www.moneyreview.gr πατώντας ΕΔΩ