Δευτέρα
6
Ιανουάριος
TOP

Λευτέρης Αυγενάκης : «Μαζί, ας ρίξουμε τα δίχτυα μας και ας πλεύσουμε προς ένα πιο φωτεινό αύριο, όπου οι θάλασσες σφύζουν από ζωή και η ευημερία δεν έχει όρια»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Αλιείας για τη Μεσόγειο του FAO και την υποστήριξη της Ε.Ε., διοργανώνει το 2ο Περιφερειακό Συνέδριο Μεσογειακής Υδατοκαλλιέργειας στις 4-5 Δεκεμβρίου, με αφορμή τη 10η επέτειο του πρώτου συνεδρίου. Εστιάζει στη βιώσιμη ανάπτυξη της υδατοκαλλιέργειας, συνδυάζοντας περιβαλλοντική υπευθυνότητα και οικονομική ανάπτυξη, και προβάλλει τη σημασία του τομέα για τη Μεσόγειο και τον Εύξεινο Πόντο, ενισχύοντας την επισιτιστική ασφάλεια, την απασχόληση και την τοπική οικονομία.

Στην εναρκτήρια συνεδρίαση ο Βουλευτής Ηρακλείου και Πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης απηύθυνε χαιρετισμό καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους στην Κρήτη. Ο πρώην Υπουργός σημείωσε: «Χαίρομαι ακόμη περισσότερο, γιατί παίρνει σάρκα και οστά η προσπάθεια που ξεκίνησα πριν από 1,5 περίπου χρόνο, όταν είχα την ευθύνη του χαρτοφυλακίου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου διεκδίκησα και κατάφερα να φιλοξενήσουμε αυτό το σημαντικό συνέδριο στην Ελλάδα. Ευχαριστώ δημόσια τον Υπουργό και αγαπητό φίλο Κώστα Τσιάρα, που όχι μόνο συνέχισε αυτή την προσπάθεια, αλλά την αγκάλιασε. Κι έχουμε σήμερα την έναρξη ενός σημαντικού Συνεδρίου για το παρόν και το μέλλον της υδατοκαλλιέργειας».

 

Ο πρώην υπουργός επισήμανε ότι η υδατοκαλλιέργεια αποτελεί κομβικό πυλώνα της αγροτικής πολιτικής, της διατροφικής ασφάλειας και της θαλάσσιας οικονομίας, με τη δυναμική της να μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη. Παρά τις προκλήσεις που επιφέρει η κλιματική κρίση και οι νέες τάσεις, όπως η δημιουργία παράκτιων αιολικών πάρκων, η Μεσόγειος έχει την ευκαιρία να πρωτοπορήσει, εξισορροπώντας περιβαλλοντική προστασία με οικονομική ευημερία. Οι κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ προωθούν την πράσινη μετάβαση, την προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και την καταπολέμηση της υπεραλίευσης, αναδεικνύοντας την υδατοκαλλιέργεια ως μοχλό ανάπτυξης και βιωσιμότητας.

Συγκεκριμένα ο κ. Αυγενάκης επισημαίνει ότι «Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία ανοίγει το δρόμο για ένα πιο βιώσιμο μέλλον, προκαλώντας μας να ξανασκεφτούμε τις παραδοσιακές πρακτικές και να υιοθετήσουμε λύσεις φιλικές προς το περιβάλλον, που όμως τελικά θωρακίζουν το αύριο όλων μας και κυρίως των παιδιών μας».

 

Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως η Στρατηγική του GFCM για τη βιώσιμη αλιεία και υδατοκαλλιέργεια 2030 θέτει την υδατοκαλλιέργεια στο επίκεντρο της επισιτιστικής ασφάλειας, προβάλλοντάς την ως πυλώνα βιωσιμότητας και αφθονίας. Με την Ελλάδα να πρωτοστατεί στην παραγωγή τσιπούρας και λαβρακιού στην Ευρώπη, η υδατοκαλλιέργεια αποδεικνύεται κινητήρια δύναμη για το μέλλον της αλιείας, προσαρμοσμένη στις απαιτήσεις ενός νέου ευρωπαϊκού και διεθνούς περιβάλλοντος γεμάτου προκλήσεις και ευκαιρίες.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Βουλευτής, διατυπώνοντας τα οικονομικά οφέλη από την ανάπτυξη του κλάδου υπογράμμισε ότι «πρόσφατες μελέτες μιλούν για δυνατότητα δημιουργίας πλέον των 92.000 νέων θέσεων απασχόλησης από την ανάπτυξη του τομέα της αλιείας στην ΕΕ με περισσότερο από 4,9 δις αύξηση του ευρωπαϊκού ΑΕΠ. Κάτι που αποδεικνύει ότι οι θάλασσες κατέχουν το κλειδί για βιώσιμη ανάπτυξη και ισχυρή οικονομική ευημερία».

 Ειδικότερα, και όσο ο κ. Αυγενάκης κατείχε το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ιδρύθηκε, τον Ιανουάριο του 2024, το μοναδικό Ευρωπαϊκό Κέντρο Αναφοράς για την Ευζωία των Υδρόβιων Ζώων. Το Κέντρο αυτό, που αποτελεί παγκόσμιο πρότυπο, σχεδιάστηκε για να παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στα θεσμικά όργανα της ΕΕ. Παράλληλα, αναμένεται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη επιστημονικής γνώσης και τεχνικής καινοτομίας, με στόχο την καλύτερη μεταχείριση και κατανόηση των αναγκών των ιχθύων στην υδατοκαλλιέργεια, συμβάλλοντας στη μείωση τόσο του οικονομικού όσο και του περιβαλλοντικού κόστους του κλάδου.

Τέλος, ο Βουλευτής υπογράμμισε ότι «Από την πρώτη στιγμή που Πρωθυπουργός μου εμπιστεύτηκε το χαρτοφυλάκιο της αγροτικής ανάπτυξης, πίστευα και πιστεύω ότι για όλους όσους οραματιζόμαστε, βλέπουμε και χτίζουμε κάθε μέρα – ο καθένας από την δική του θέση – ένα νέο αναπτυξιακό και παραγωγικό μοντέλο για την Ελλάδα μας, ο πρωτογενής τομέας και ιδιαίτερα ο τομέας της αλιείας, αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για το νέο αύριο που επιδιώκουμε.

Χαίρομαι που αυτή η πεποίθηση παραμένει οδηγός στη Κυβέρνηση αλλά και το ευρύτερο οικοσύστημα του πρωτογενή τομέα της χώρας μας.

Συνεχίζουμε λοιπόν μέχρι να υλοποιήσουμε όλοι μαζί τη δέσμευσή μας για έναν νέο, έξυπνο, βιώσιμο, ανταγωνιστικό, ανθεκτικό και έντονα αναπτυξιακό πρωτογενή τομέα».