Παρασκευή
23
Φεβρουάριος
TOP

Λιανεμπόριο: Ενέργεια και ανατιμήσεις φρενάρουν τον τζίρο των εκπτώσεων

Χαμηλές πτήσεις φαίνεται να έχει σημειώσει το λιανεμπόριο τον Ιούλιο καθώς οι καταναλωτές εμφανίζονται συγκρατημένοι στις αγορές τους. Ο κατεξοχήν μήνας των εκπτώσεων δεν έχει σταθεί, με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία, στο ύψος των προσδοκιών, όπως επισημαίνουν στο Capital.gr στελέχη του κλάδου. 

“Η πρώτη εικόνα που έχουμε από τις εκπτώσεις, οι οποίες ξεκίνησαν επίσημα τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου δυστυχώς δεν είναι τόσο ενθαρρυντική. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το λιανεμπόριο φαίνεται να έχει κινηθεί σε χαμηλότερους από τους αναμενόμενους τζίρους, ιδιαίτερα σε περιοχές όπου δεν υπάρχει το μέτωπο του τουρισμού, κάτι που φαίνεται εντονότερα για παράδειγμα στην ηπειρωτική Ελλάδα”, επισημαίνει ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας και πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά, Θεόδωρος Καπράλος.

Οι βασικοί παράγοντες

Ένας από τος βασικότερους λόγους στους οποίους αποδίδονται οι συγκρατημένες επιδόσεις είναι, όπως αναφέρει ο κ. Καπράλος, “ότι το διαθέσιμο εισόδημα των εγχώριων καταναλωτών έχει σαφέστατα μειωθεί εξαιτίας των αυξήσεων στην ενέργεια αλλά και των ανατιμήσεων, που σημειώθηκαν τους προηγούμενους μήνες. Επιπλέον, είναι φανερό ότι οι καταναλωτές επιλέγουν την παραλία από τα εμπορικά καταστήματα και τις αγορές”.

Επομένως, τα όποια χρήματα απομένουν, ο Έλληνας προτιμά να τα δαπανήσει για τις διακοπές του ή για να περάσει κάποιο χρόνο στην παραλία, κάτι που μάλλον το έχει περισσότερο ανάγκη σε σχέση με το λεγόμενο shopping therapy.

Οι παραπάνω παράγοντες έχουν οδηγήσει το λιανεμπόριο σε κλάδους, όπως για παράδειγμα η ένδυση και η υπόδηση, τα είδη σπιτιού και λευκά είδη, κατά την περίοδο των εκπτώσεων, να εμφανίζει τον Ιούλιο υστέρηση τόσο σε σχέση με τις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί όσο σε σχέση με το 2019 αλλά και με την περσινή χρονιά.

“Ο Ιούνιος και ο Ιούλιος έδειξαν πολύ χαμηλότερα ταμεία από αυτά που αναμενόταν ότι θα φθάσει το φετινό καλοκαίρι”, υπογραμμίζει ο κ. Καπράλος.

Σημαντικός για το λιανεμπόριο ο μήνας Ιούλιος

Να σημειωθεί ότι ο Ιούλιος θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους μήνες της καλοκαιρινής σεζόν για το λιανεμπόριο καθώς παραδοσιακά παρουσιάζει τους μεγαλύτερους τζίρους της περιόδου Μαΐου-Σεπτεμβρίου λόγω κυρίως των εκπτώσεων. Ωστόσο, από την άλλη αποτελεί και μήνα υποχρεώσεων για τους επιχειρηματίες, οι οποίοι καλούνται να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς το δημόσιο (καταβολή ΦΠΑ κ.ά.) ενώ πλέον έχουν κληθεί να ανταποκριθούν και σε νέες υποχρεώσεις όπως είναι για παράδειγμα η επιστροφή της επιστρεπτέας προκαταβολής, η καταβολή της οποίας έχει ήδη ξεκινήσει από τα τέλη Ιουλίου. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν και οι υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές καθώς ένα μεγάλο μέρος τους έχει μεταφερθεί τον Ιούλιο λόγω του γεγονότος ότι θεωρείται γενικά “μήνας καλού τζίρου”.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, αυτές που επιδεικνύουν ισχυρότερες αντοχές είναι οι περιοχές με έντονη τουριστική κίνηση, όπου το λιανεμπόριο εμφανίζεται να είναι κερδισμένο καθώς και κάποιες μεγάλες αλυσίδες λιανικής, οι οποίες διατηρούν καταστήματα σε σημεία με έντονη τουριστική κίνηση.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

πηγη capital.gr