Σάββατο
27
Απρίλιος
TOP

Λιανεμπόριο τροφίμων και εστίαση δεν μπορούν να βρουν προσωπικό – Μεγάλο «αγκάθι» η στελέχωση των καταστημάτων

Με το… κυάλι προσπαθούν να βρουν εργαζόμενους οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου τροφίμων και εστίασης, καθώς το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού αναδεικνύεται σε μεγάλο «αγκάθι» για δύο από τους πιο νευραλγικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας.

Με το ανθρώπινο δυναμικό να αποτελεί την πραγματική ατμομηχανή ανάπτυξης για κάθε επιχείρηση, παράγοντες της αγοράς που βλέπουν το πρόβλημα να παίρνει μεγάλες διαστάσεις, διατυπώνουν «κραυγή αγωνίας» για το μέλλον, εκφράζοντας ρεαλιστικούς φόβους για ακόμη μεγαλύτερη διόγκωσή του τα επόμενα χρόνια.

Μεγαλώνει το πρόβλημα στο λιανεμπόριο τροφίμων

Για κρίση ανθρώπινων πόρων στο οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων έκανε λόγο πριν από μερικούς μήνες από το βήμα του food retail summit ο Γενικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), Λευτέρης Κιοσές… και όχι άδικα. «Τα σούπερ μάρκετ βρίσκονται στην επικαιρότητα λόγω ακρίβειας αλλά ξεχνάμε τις μεγάλες προκλήσεις που θα έρθουν το επόμενο διάστημα. Θα έχουμε ελλείψεις σε προσωπικό», δήλωνε χαρακτηριστικά.

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουε τον περασμένο Μάιο ο επικεφαλής της METRO ΑΕΒΕ, Αριστοτέλης Παντελιάδης, αναφερόμενος στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η αλυσίδα ως προς τη στελέχωση των καταστημάτων. Όπως είχε δηλώσει, το 2022 οι εισροές νέων εργαζομένων στην εταιρεία ανέρχονταν σε 2.048 ενώ οι αποχωρήσεις σε 2.236, σε ένα σύνολο που αριθμεί 11.500 εργαζομένους και με τις κενές θέσεις εργασίας (την περασμένη άνοιξη) να απαριθμούνται σε 1.147, που στην πλειοψηφία τους αφορούσαν σε θέσεις μόνιμης και πλήρους απασχόλησης. Το φαινόμενο συναντάται ακόμα πιο έντονα στα νησιά, σύμφωνα με τον ίδιο, ενώ όπως είχε αποκαλύψει, οι προσφερόμενες αποδοχές στην εταιρεία είναι ανταγωνιστικές καθώς κατά μέσο όρο αφορούν σε 1.100 ευρώ μεικτά, με τον πρώτο μισθό εισόδου ενός εργαζομένου να είναι σταθερά πάνω από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Στο μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού που αντιμετωπίζουν σήμερα τα σούπερ μάρκετ αναφέρθηκε πριν από μερικές ημέρες και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΒ Βασιλόπουλος, Νίκος Λαβίδας. «Το 2022 έφυγαν 878 άτομα από την ΑΒ Βασιλόπουλος. Δεν μιλάμε για 878 θέσεις εργασίας που χάθηκαν. Δεν βρίσκουμε προσωπικό να στελεχώσουμε τα καταστήματά μας και τις αποθήκες μας», εξήγησε, αποσαφηνίζοντας τους λόγους για τους οποίους η αλυσίδα κατέγραψε μείωση του προσωπικού της.

«Σύμφωνα με έρευνα που κάναμε, το 87% των εργαζομένων μας είναι ευχαριστημένοι και δεν επιθυμούν να φύγουν», τόνισε για να συμπληρώσει πως η αλυσίδα επιχειρεί να μειώσει το πρόβλημα και μέσω της μεταβολής αρκετών συμβάσεων σε πλήρους απασχόλησης, από μερικής. Ταυτόχρονα, η ΑΒ Βασιλόπουλος προχώρησε σε ενιαία ασφαλιστική κάλυψη για το σύνολο των εργαζομένων της, οι απολαβές των οποίων κινούνται, σύμφωνα με τον κ. Λαβίδα, πάνω από τον κατώτατο μισθό.

«Αιμορραγεί» η εστίαση από την έλλειψη προσωπικού

Το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού αποτελεί μεγάλο «πονοκέφαλο» για τον κλάδο της εστίασης τα τελευταία χρόνια, ιδίως όσο ενισχύεται το τουριστικό ρεύμα και οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να καλύψουν τις θέσεις εργασίας που χρειάζονται για να καλύψουν τις ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες που προκύπτουν από την «έκρηξη» του τουρισμού.

«Το θέμα της έλλειψης προσωπικού ειδικά στην εστίαση είναι μεγάλο», σχολίαζε στα μέσα της εβδομάδας η επικεφαλής εταιρικών σχέσεων του ομίλου Fourlis, Ελένη Παππά, στο περιθώριο εκδήλωσης για τη νέα διαφημιστική καμπάνια της ΙΚΕΑ, αναφερόμενη στα καταστήματα ΙΚΕΑ που προσφέρουν προϊόντα σουηδικού φαγητού.

«Τα καταστήματα είναι διαλυμένα λόγω της έλλειψης προσωπικού. Οι εργαζόμενοι δεν θέλουν να εργαστούν στην εστίαση», παραδεχόταν την περασμένη άνοιξη ο επικεφαλής του ομίλου Βενέτη, Παναγιώτης Μονεμβασιώτης. «Οι εργαζόμενοι έχουν πάψει να ονειρεύονται. Έχουν χάσει το ενδιαφέρον τους και την ελπίδα τους. Προτιμούν να πάρουν 500 ευρώ από το ταμείο ανεργίας και ο πατέρας τους να συμπληρώσει λίγα ακόμη χρήματα, παρά να δουλέψουν στην εστίαση», τόνιζε ο ίδιος. Σύμφωνα δε με στοιχεία που παρουσίασε στους δημοσιογράφους, το 2022 έλειψαν 60.000 εργαζόμενοι από την εστίαση. Τα επόμενα χρόνια στις κουζίνες θα γεμίσουμε με ανθρώπους από το Μπαγκλαντές…», δεν δίστασε να προβλέψει ο κ. Μονεμβασιώτης.

«Για να βρω προσωπικό για το κατάστημα της Μητροπόλεως αγανάκτησα. Δεν μπορώ να βρω ούτε λαντζιέρη… έχω μεγάλο πρόβλημα και αυτό με πονάει πολύ», δήλωνε τον περασμένο Φεβρουάριο ο πρόεδρος και ιδρυτής του ομίλου Καστελόριζο Αντώνης Σταύρου, παρουσιάζοντας στους δημοσιογράφους το νέο κατάστημα του ομίλου, το εστιατόριο Athens Mezze, που βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας και δη στη Μητροπόλεως 12-14. Πρόκειται για το 15ο κατάστημα του ομίλου Καστελόριζο που έχει διαγράψει μια μακρά πορεία στον κλάδο της εστίασης, συνεχίζοντας απρόσκοπτα τις επενδύσεις κόντρα στην τρέχουσα αρνητική συγκυρία. «Ξένους δεν έχουμε και οι Έλληνες δεν έρχονται. Είτε έχουν φύγει από την Ελλάδα, είτε έχουν αλλάξει επάγγελμα», εξηγούσε τότε ο κ. Σταύρου.

«Πριν από δύο χρόνια δεν είχαμε κανένα πρόβλημα σε ό,τι αφορά την εξεύρεση προσωπικού για τα εστιατόριά μας. Πλέον το πρόβλημα είναι υπαρκτό, καθώς όπως γίνεται αντιληπτό, αυξάνονται οι ευκαιρίες στην αγορά εργασίας», σχολίαζε τους προηγούμενους μήνες και η Simona Mancinelli, Managing Director της Premier Capital Ελλάς, της εταιρείας που διαχειρίζεται τα εστιατόρια McDonald’s στην Ελλάδα.

ΠΗΓΗ insider.gr