Το πνεύμα των Χριστουγέννων φέτος μάλλον δεν θα καταφέρει να… σπάσει την απαγόρευση της κυκλοφορίας, αφού δεν αναμένεται να υπάρχει ως «επιλογή μετακίνησης» σε ένα καθεστώς που θεωρείται πλέον βέβαιο ότι θα έχουμε και τον Δεκέμβριο. Το lockdown 2 σαρώνει στο διάβα του εκτός από τα σχολεία και τα… κάλαντα, μιας και προφανώς σε αυτή τη χώρα όλα τα άλλα θέματα έχουν λυθεί…
Οι οριστικές αποφάσεις για τη διάρκεια της παράτασης θα ληφθούν, εκτός απροόπτου, την ερχόμενη εβδομάδα. Οι εισηγήσεις, ωστόσο, των περισσότερων ειδικών, φέρνουν την παράταση του απαγορευτικού μέχρι -τουλάχιστον- τα μέσα Δεκεμβρίου.
Τι μας περιμένει μετά; Τα σενάρια
Ένα από τα σενάρια που προκύπτει με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα που δεν λένε να…συμμαζευτούν (τώρα τουλάχιστον), προβλέπει καθολικό lockdown τύπου Μαρτίου σε ολόκληρη τη χώρα. Αν η κυβέρνηση φτάσει τελικά σε αυτήν την επιλογή, θα περιλαμβάνεται εκτός από το κλείσιμο των σχολείων:
α) λουκέτο» στις δημόσιες υπηρεσίες,
β) κλείσιμο των συνόρων και
γ) περαιτέρω περιορισμός στις μετακινήσεις, από 6 sms (κωδικοί) στο 13033, να μένουν μόνο τρία
Επίσης είναι πολύ πιθανά επιπλέον μέτρα που θα ισχύουν μόνο για τη Θεσσαλονίκη, ενώ υπάρχει και το δεύτερο σενάριο που λέει ότι όλα τα προαναφερθέντα μέτρα θα ισχύσουν μόνο για τη Θεσσαλονίκη, στην οποία η κατάσταση έχει ξεφύγει.
Lockdown στα κάλαντα… και βλέπουμε
Ο Στέλιος Πέτσας ως άλλος Σκρουτζ, τόνισε ότι τα φετινά Χριστούγεννα δεν θα είναι όπως τα είχαμε συνηθίσει καθώς «πρέπει να προσαρμοστούμε στην νέα κανονικότητα, συνεπώς κάλαντα με τον τρόπο που ξέραμε, με παιδιά στους δρόμους και από σπίτι σε σπίτι, φέτος δε θα έχουμε».
Με δεδομένο ότι τα κάλαντα των Χριστουγέννων λέγονται την παραμονή, στις 24 Δεκεμβρίου δηλαδή, που υποτίθεται ότι όχι μόνο θα είχαμε βγει από το lockdown, αλλά θα ήταν και τα μαγαζιά ανοιχτά, καταλαβαίνει κανείς ότι πάμε για αλλαγή χρόνου μέσω… τηλεδιάσκεψης.
Πως το είπε άλλωστε ο ο καθηγητής Μικροβιολογίας, αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Αθανάσιος Τσακρής; «Το ερώτημα με λίγα λόγια για τα Χριστούγεννα, δεν είναι εάν θα κάνουμε ρεβεγιόν, αλλά εάν θα έχουμε διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ για να νοσηλεύονται οι ασθενείς».
Κικίλιας-Λινού: Διάσταση απόψεων ως προς την αντίδραση, συμφωνία ως προς την πιθανή παράταση του lockdown
Για το κλείσιμο των σχολείων, τις προϋποθέσεις άρσης του lockdown και τις ΜΕΘ μίλησε ο Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος στάθηκε στην αναγκαιότητα της τήρησης των μέτρων και επανέλαβε ότι οι επιδημιολόγοι κάνουν τις εισηγήσεις στην κυβέρνηση. Η Αθηνά Λινού πάντως, θεωρεί ότι θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί το κλείσιμο των σχολείων, όπως και πιθανόν η όλη κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, αν είχαν ληφθεί έγκαιρα μέτρα.
Ο κ.Κικίλιας ήταν ξεκάθαρος ως προς την προϋπόθεση άρσης του lockdown, τονίζοντας ότι «θα γίνει μόνο αν στις 30 Νοεμβρίου έχουμε κάτω από 500 κρούσματα. Η άρση των μέτρων θα γίνει σταδιακά, προσεκτικά και με την τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας».
Και συνέχισε μιλώντας στο Μega: «Αν μέχρι τις 30 Νοεμβρίου τα κρούσματα έχουν κατέβει κάτω από τα 500 τότε σταδιακά μπορούμε να ανοίξουμε εκείνη την ημερομηνία. Πάντα με μέτρα αυτοπροστασίας. Οι επιδημιολόγοι ξέρουν καλύτερα και αυτοί θα κάνουν τις εισηγήσεις στην κυβέρνηση».
Περί «κινητικότητας» και ΜΕΘ
Ο Υπουργός Υγείας μιλώντας για το κλείσιμο των σχολείων εξήγησε με την ίδια… κυβερνητική κασέτα των τελευταίων ημερών: «Είναι θέμα κινητικότητας των γονιών, των παππούδων, των γιαγιάδων, των δασκάλων. Όσο μειώνουμε την κινητικότητα μειώνουμε τον κίνδυνο. Είναι το τελευταίο μέτρο που θέλαμε να πάρουμε. Αλλά είναι τόσο σοβαρή η κατάσταση που αναγκάστηκε η επιτροπή να επιβάλει αυτό το μέτρο».
Όσον αφορά τα δειγματοληπτικά τεστ που θα γίνουν σε μαθητές πριν ανοίξουν τα σχολεία αυτά θα γίνουν σε μαθητές όλων των βαθμίδων όπως δήλωσε ο ίδιος.
Όσον αφορά τις ΜΕΘ, ο κ.Κικίλιας είπε ότι η κυβέρνηση αντέδρασε γρήγορα: «1.162 κρεβάτια ΜΕΘ υπάρχουν αυτή τη στιγμή σε όλη τη χώρα. Υπάρχει διασπορά ιού στην κοινότητα. Αντιδράσαμε γρήγορα και αυξήθηκαν οι κλίνες. Και 15.000 αν μπορούσαμε να δημιουργήσουμε αν συνεχίσει να διασπείρεται ο ιός με γεωμετρική άνοδο στην κοινότητα δεν θα ήταν αρκετές. Θα τα καταφέρουμε. Πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι πολύ».
Αναφερόμενος στον πρώην Μητροπολίτη Αμβρόσιο, ο οποίος ενώ βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό έφυγε από το νοσοκομείο, ο Υπ. Υγείας σχολίασε: «Και σαν υπουργός και σαν γιατρός και σαν άνθρωπος εγώ πιστεύω. Και ο Χριστός λέει αγαπάτε αλλήλους και προστατεύτε αλλήλους. Είναι το πιο σημαντικό μήνυμα αγάπης που υπάρχει. Προστατεύω τον διπλανό μου, φοράω μάσκα και σέβομαι τη ζωή του. Όλοι πρέπει να προσέχουν, όλοι πρέπει να τηρούν τα μέτρα. Δεν εξαιρείται κανείς από αυτό».
Α. Λινού: «Με έγκαιρη λήψη περισσότερων μέτρων τα σχολεία θα έμεναν ανοιχτά – Βεβαίως θα κοινωνούσα»
Η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ θεωρεί ότι με μια τριάδα: πολλά τεστ, τηλεργασία και επιδημιολογικές μελέτες σε τυχαίο δείγμα πληθυσμού, θα μπορούσε να περιοριστεί το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού. Αλλά όλα θα έπρεπε να γίνουν έγκαιρα, όπως και η λήψη περισσότερων μέτρων, που θα μπορούσε να κρατήσει ανοιχτά τα σχολεία.
Για ενδεχόμενη παράταση του lockdown, τόνισε πως «αν δεν έχουμε μεγάλη εκθετική μείωση των κρουσμάτων, που δεν το βλέπουμε αυτή τη στιγμή, θα αναγκαστούμε να πάμε σε παράταση τον Δεκέμβριο».
«Υπάρχουν έρευνες που έχουν δημοσιευτεί στο πιο έγκριτο περιοδικό στον κόσμο το Science, που δείχνουν ότι τα παιδιά έχουν αντισώματα προς τον συγκεκριμένο κορωνοϊό, πολύ περισσότερο απ΄ ότι οι ενήλικες», επεσήμανε στην ΕΡΤ η κ. Λινού και υποστήριξε ότι με λήψη έγκαιρα μέτρων – λιγότεροι μαθητές ανά τάξη, διασπορά της ώρας έναρξης και λήξης των μαθημάτων – θα μπορούσαν τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία να παραμείνουν ανοιχτά.
Για τη Θεσσαλονίκη, που είναι ήδη σε lockdown δύο εβδομάδες, η καθηγήτρια εκτίμησε: «Μπορεί να δούμε σύντομα βελτίωση από πλευράς θανάτων και διασωληνώσεων».
Και ασκώντας προφανώς κριτική για την αργή αντίδραση της κυβέρνησης πρόσθεσε: «Το ξέραμε από τις αρχές Οκτωβρίου, ότι η αύξηση των κρουσμάτων είναι εκθετική. Θα έπρεπε τα μέτρα να είχαν ληφθεί πολύ νωρίτερα στη Θεσσαλονίκη, όπως η καθολική χρήση μάσκας. Το έλεγα από το καλοκαίρι για την καθολική χρήση μάσκας. Αν συνοδευόταν και με αύξηση των τεστ, ίσως να μην είχαμε τόσο δραματική αύξηση κρουσμάτων».
Ιδιαίτερη σημασία για την ανάσχεση του δεύτερου κύματος της πανδημίας η Αθηνά Λινού δίνει στις επιδημιολογικές μελέτες σε τυχαίο δείγμα του πληθυσμού, που επισημαίνει ότι «θα μας κατευθύνουν για το προς τα που πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας»,
Όσον αφορά στον κίνδυνο να μολυνθεί κάποιος από την λήψη της Θείας Κοινωνίας, αναγνώρισε ότι δεν υπάρχει παγκοσμίως επιδημιολογική μελέτη που να αποδεικνύει ότι με την κατάποση του σάλιου μεταδίδεται η νόσος. Μάλιστα, σε ερώτηση αν θα κοινωνούσε, υποστήριξε: «Βεβαίως, θα κοινωνούσα».
Υ.Γ. Αν, λέμε αν, γινόταν δεκτή η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για Υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής, με τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ να ονοματίζει την Αθηνά Λινού ως υποψήφια, θα μπορούσαμε να έχουμε και μια… πολιτική κόντρα. Ανάμεσα στον πρώην (στο υποθετικό σενάριο αναφερόμαστε πάντα) υπουργό Υγείας (Κικίλιας) και τη νυν (Λινού).
newsbreak.gr