Δευτέρα
23
Δεκέμβριος
TOP

Long covid: Τι προκαλεί κούραση και ομίχλη εγκεφάλου – Η έρευνα που δίνει ελπίδες για θεραπεία

Οι επιστήμονες εντόπισαν δύο μοριακές υπογραφές στο αίμα που συνδέονται με την ομίχλη του εγκεφάλου, άλλα γνωστικά προβλήματα και κόπωση σε ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με long Covid.

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, η ανακάλυψη αυτών των βιοδεικτών δείχνει ότι όσοι πάσχουν από ομίχλη του εγκεφάλου και κόπωση μετά τον ιό θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν με αντιπηκτικά.

Πιο αναλυτικά, τα αυξημένα επίπεδα δύο διαφορετικών πρωτεϊνών ήταν πιο συχνά σε άτομα που ανέπτυξαν συμπτώματα long Covid που επηρέαζαν τον εγκέφαλό τους, διαπίστωσαν οι ερευνητές. Και οι δύο πρωτεΐνες είναι ορόσημα για θρόμβους στο αίμα, την πιο πιθανή αιτία των συμπτωμάτων.

Η εργασία που δημοσιεύθηκε στο Nature Medicine ενισχύει τη θεωρία που προέκυψε στο απόγειο της πανδημίας ότι η Covid-19 αφήνει ορισμένους ασθενείς με μικροσκοπικούς θρόμβους στους πνεύμονες τους και ενδεχομένως στον εγκέφαλο, οδηγώντας σε ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων μακροπρόθεσμης μνήμης, συγκέντρωσης και σκέψης.

Τα ευρήματα θα μπορούσαν να αποδειχθούν χρήσιμα εάν κλινικές δοκιμές όπως το Stimulate-ICP, που δοκιμάζουν μια σειρά από θεραπείες για long Covid, καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι τα αντιπηκτικά μπορούν να βελτιώσουν την ομίχλη του εγκεφάλου και την κόπωση σε ορισμένους ασθενείς.

Ο έλεγχος των επιπέδων πρωτεϊνών στο αίμα των ασθενών θα μπορούσε να προειδοποιήσει τους γιατρούς για όσους πρέπει να υποβληθούν σε έγκαιρη θεραπεία για θρόμβους και εκείνους που διατρέχουν λιγότερο κίνδυνο.

Ποιες είναι δύο κοινές πρωτεΐνες σε θρόμβους και long Covid

Οι ερευνητές εξέτασαν τις πρωτεΐνες του αίματος σε περισσότερους από 1.800 νοσηλευόμενους ασθενείς με Covid-19 και διαπίστωσαν ότι τη στιγμή της μόλυνσης, εκείνοι που ανέπτυξαν μακροχρόνια γνωστικά προβλήματα ήταν πιο πιθανό να είχαν αυξημένα επίπεδα μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται ινωδογόνο ή θραύσμα πρωτεΐνης που ονομάζεται D-διμερές.

Τα υψηλά επίπεδα ινωδογόνου είναι σημάδι θρόμβων στο αίμα. Σύμφωνα με τον Max Taquet, συγγραφέα της μελέτης στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, οι ασθενείς μπορεί να έχουν θρόμβους αίματος στον εγκέφαλο που προκαλούν γνωστικά προβλήματα ή το ίδιο το ινωδογόνο μπορεί να επηρεάζει τον εγκέφαλο.

Τα αυξημένα επίπεδα D-διμερών υποδηλώνουν επίσης θρόμβους αίματος, αλλά οι ασθενείς με υψηλές συγκεντρώσεις πρωτεΐνης έτειναν επίσης να έχουν κόπωση και δύσπνοια μετά την Covid-19, οδηγώντας τους ερευνητές να υποπτεύονται θρόμβους αίματος στους πνεύμονες που μπορεί να μειώνουν τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο και να προκαλούν κόπωση.

«Τα άτομα με αυξημένα επίπεδα D-διμερών όχι μόνο ήταν πιο επιρρεπή στην ομίχλη του εγκεφάλου, αλλά εμφάνιζαν επίσης αυξημένο κίνδυνο αναπνευστικών προκλήσεων», είπε ο  Δρ. Taquet.

«Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα για την κατανόηση της διαστρωμάτωσης της Long Covid και, ενδεχομένως, ορισμένων από τους υποκείμενους μηχανισμούς», δήλωσε ο Danny Altmann, καθηγητής ανοσολογίας στο Imperial College του Λονδίνου, και κορυφαίος ειδικός για την Covid-19.

Ενώ μια εξέταση αίματος για την αναζήτηση αυξημένων επιπέδων των πρωτεϊνών θα μπορούσε να βοηθήσει τους γιατρούς να εντοπίσουν ασθενείς με Covid-19 που είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν ομίχλη του εγκεφάλου και άλλα συμπτώματα της long Covid, οι βιοδείκτες δεν θα εντοπίσουν όλους τους ασθενείς που διατρέχουν κίνδυνο.

«Χρειάζεται πραγματική φροντίδα. Οι ενώσεις δεν μας δίνουν ακόμη έναν σαφή μηχανισμό που ταιριάζει σε όλους και οι θεραπείες πρέπει πρώτα να περάσουν από αυστηρές κλινικές δοκιμές», τόνισε ο Δρ. Michael Zandi από το Ινστιτούτο Νευρολογίας Queen Square του UCL.

Πηγή: oloygeia.gr