TOP

Μαγιορκίνης: Έξαρση κορωνοϊού -Δεν χρειάζεται να ληφθούν οριζόντια μέτρα

Για έξαρση του κοροναϊού που φαίνεται ότι ξεκίνησε στα μέσα του Σεπτεμβρίου, έκανε λόγο ο Γκίκας Μαγιορκίνης, καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής στο ΕΚΠΑ, επισημαίνοντας την σημαντική πίεση στο σύστημα υγείας, με αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ, πρόσθεσε όμως ότι δεν είναι «σοβαρή ώστε να χρειάζεται να ληφθούν οριζόντια μέτρα».

Για την εμφάνιση πνευμονικής εμβολής σε ανθρώπους που είχαν προσβληθεί από κοροναϊό, ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε : «Η Covid είναι μια από τις λοιμώξεις οι οποίες προκαλούν διαταραχές της πήξεως. Δημιουργούν θρόμβους. Μια από τις εντοπίσεις της είναι στον πνεύμονα και ονομάζεται πνευμονική εμβολή. Άλλες θρομβώσεις μπορούν να συμβούν και σε άλλα όργανα και η πιο κλασική είναι αυτό που λέμε η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση, δηλαδή θρόμβωση στα πόδια, στα κάτω άκρα. Είναι κάτι το οποίο δεν είναι η πρώτη φορά που το παρατηρούμε. Ξέραμε ότι η Covid-19 είναι θρομβωτική νόσος. Προφανώς τώρα έχει ξαναμπεί στο στόχαστρο αυτή η παρενέργεια της λοίμωξης και γι’ αυτό το λόγο έχει αρχίσει και γίνεται ξανά μάλλον αυτή η συζήτηση».

«Επειδή έρχεται ο εμβολιασμός, θα πρέπει να πάνε να κάνουν το εμβόλιο γιατί αυτό μειώνει και τις παρενέργειες»

Ο καθηγητής σημείωσε μιλώντας στο ΕΡΤΝΕWS ότι πρόκειται για μια σπάνια επιπλοκή της Covid-19, «δεν είναι στο 1% από αυτούς που κολλάνε. Γιατί αν ήταν -ας πούμε- το 1%, θα είχαμε χιλιάδες άτομα μέσα στα νοσοκομεία με πνευμονική εμβολή». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι είναι συχνότερη και πως υπάρχει «μια αύξηση σημαντική σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό, αλλά δεν είναι πάνω από ένα στα 1.000 ή ένα στα 10.000 τα άτομα που θα κάνουν μια τέτοια επιπλοκή».

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Πηγή in.gr