TOP

Μακροζωία: 5 τροφές που παρατείνουν τη ζωή και μειώνουν τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων

Σε μια νέα μελέτη, που παρουσιάστηκε τον Ιούλιο στο NUTRITION 2023, την ετήσια συνάντηση της American Society for Nutrition στη Βοστώνη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα εργαλείο με το όνομα Planetary Health Diet Index (PHDI) για να επανεξετάσουν τα τρόφιμα και τις επιπτώσεις τους στον άνθρωπο και στην περιβαλλοντική υγεία.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα άτομα που κατανάλωναν μια πιο περιβαλλοντικά βιώσιμη διατροφή είχαν 25% λιγότερες πιθανότητες για μακροζωία και ιδιαίτερα να πεθάνουν μέσα σε μια περίοδο παρακολούθησης 30 ετών από εκείνα που ακολουθούσαν μια λιγότερο βιώσιμη διατροφή.

«Επιπλέον, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μπορούν να χρησιμοποιήσουν τέτοια στοιχεία για να λάβουν αποφάσεις για την ιεράρχηση στρατηγικών που στοχεύουν στην αύξηση του PHDI για την επίτευξη του παγκόσμιου στόχου για την ουδετερότητα του άνθρακα έως το 2050», πρόσθεσε η ειδικός.

5 τροφές που ωφελούν τη μακροζωία του ανθρώπου και τον πλανήτη

Η Δρ. Bui ανάφερε στο Healthline ότι είχε πάντα έντονο ενδιαφέρον για τον μετριασμό των ανθρώπινων επιπτώσεων στο περιβάλλον. Η ερευνητική της ομάδα εντόπισε πέντε βασικές τροφές που επηρεάζουν θετικά την ανθρώπινη υγεία και θα μπορούσαν να ενισχύσουν τη μακροζωία. Αυτά περιλαμβάνουν:

  1. Τρόφιμα ολικής αλέσεως
  2. Φρούτα
  3. Μη αμυλούχα λαχανικά (δηλαδή, κουνουπίδι, μπρόκολο, μανιτάρια και ντομάτες)
  4. Ηηροί καρποί
  5. Ακόρεστα έλαια (δηλαδή ελαιόλαδο, φυστικέλαιο, κοκοφοινικέλαιο, ηλιέλαιο, κραμβέλαιο και καλαμποκέλαιο)

«Αυτές οι υγιεινές τροφές φυτικής προέλευσης συσχετίστηκαν τόσο με χαμηλό κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, όπως στεφανιαία νόσο, καρκίνο του παχέος εντέρου, διαβήτη, εγκεφαλικό και συνολική θνησιμότητα, όσο και με χαμηλές επιπτώσεις στο περιβάλλον, όπως χρήση νερού, οξίνιση, ευτροφισμό, χρήση γης, εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου», τόνισε η Δρ. Bui.

Συνδέοντας υγιεινά τρόφιμα και μακροζωία

Η νέα μελέτη εμπνεύστηκε από μια αναφορά με επικεφαλής τον Δρ. Walter Willet που δημοσιεύτηκε στο Lancet το 2019.

Στην έκθεση, οι συγγραφείς ανέφεραν ότι μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού δεν τρέφονταν επαρκώς και ότι η παραγωγή τροφίμων ωθούσε περιβαλλοντικά συστήματα και διαδικασίες πέρα από τα ασφαλή όρια. Κάλεσαν για μια παγκόσμια αναμόρφωση του συστήματος τροφίμων.

«Έμεινα έκπληκτη από τον ισχυρό αντίκτυπο των διατροφικών επιλογών στην περιβαλλοντική ικανότητα του πλανήτη», υπογράμμισε η Δρ. Bui.

Ο Δρ. Willett βοήθησε τη Δρ. Bui να αναπτύξει το PHDI, το οποίο έγινε η ώθηση για αυτή τη νέα διαχρονική μελέτη που παρακολουθεί 63.081 γυναίκες και 44.275 άνδρες στις ΗΠΑ.

«Το PHDI δίνει στους ανθρώπους μια βαθμολογία δίαιτας και στη συνέχεια συσχετίζει αυτές τις βαθμολογίες με τον κίνδυνο θανάτου των ανθρώπων από διάφορες αιτίες, κατά τη διάρκεια μιας περιόδου παρακολούθησης 30+ ετών», εξηγεί η Maddie Pasquariello.

«Συγκεκριμένα, ενσωμάτωσαν ό,τι γνωρίζουν για τα φιλικά προς τον πλανήτη τρόφιμα από έναν διατροφικό οδηγό αναφοράς που ονομάζεται EAT-Lancet και εστιάζει σε τρόφιμα που είναι ιδιαίτερα βιώσιμα από περιβαλλοντική άποψη», συμπληρώνει.

Η Δρ. Bui είπε ότι ο στόχος ήταν να εκτιμηθεί η επίδραση της τήρησης μιας δίαιτας πλανητικής υγείας στον κίνδυνο θανάτου.

Η έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση περισσότερων φιλικών προς τον πλανήτη τροφών, όπως πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης αντί για κόκκινο κρέας, μειώνει τις πιθανότητες ενός ατόμου να πεθάνει από παθήσεις όπως ο καρκίνος και τα καρδιακά νοσήματα, αναπνευστικές και νευρογεννητικές ασθένειες.

«Αυτό το αποτέλεσμα επιβεβαίωσε την υπόθεσή μας ότι το υψηλότερο PHDI συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας», τόνισε η ειδικός.

Από την πλευρά της, η Δρ. Pasquariello είπε ότι τα ευρήματα μπορούν να βοηθήσουν τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, τους ανθρώπους και τον πλανήτη γενικότερα.

«Παρέχουν έντονες συνέπειες για τη σημασία μιας ισορροπημένης διατροφής με ορισμένα τρόφιμα, συγκεκριμένα δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, μη αμυλούχα λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ακόρεστα έλαια, για την προώθηση της συνολικής υγείας και τη μείωση του κινδύνου ασθενειών. Αυτά τα ευρήματα υπογράμμισαν επίσης πώς, κάνοντας αυτό, μπορούμε να λάβουμε υπόψη τις περιβαλλοντικές μας επιπτώσεις», σημείωσε.

Πάντως, η Trista Best της Balance One Nutrition συμφωνεί με αυτήν την αξιολόγηση των ευρημάτων, αλλά προσφέρει μια κρίσιμη προειδοποίηση. «Η μελέτη δεν παρέχει λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τα συγκεκριμένα εμπόδια ή προκλήσεις που μπορεί να αντιμετωπίσουν τα άτομα στην τήρηση μιας βιώσιμης διατροφής», ανέφερε και κατέληξε:

«Αναφέρει ότι παράγοντες όπως οι συνθήκες υγείας, οι θρησκευτικοί περιορισμοί, η κοινωνικοοικονομική κατάσταση και η διαθεσιμότητα τροφίμων μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα ενός ατόμου να ακολουθήσει μια τέτοια δίαιτα. Ωστόσο, δεν εμβαθύνει στις στρατηγικές για να ξεπεραστούν αυτά τα εμπόδια».

Πηγή: oloygeia.gr