
Για την ύπαρξη σοβαρών ενδείξεων οικειοθελών αποχωρήσεων από τα προγράμματα βιολογικής κτηνοτροφίας και μελισσοκομίας υπό τον φόβο και μόνο των επιτόπιων ελέγχων που επίκεινται έκανε λόγο ο Κώστας Τσιάρας.
Συνομιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καταγράφονται ήδη περιπτώσεις παραγωγών που είτε ακυρώνουν τη σύμβαση με τον πιστοποιητικό οργανισμό (που αποτελεί προαπαιτούμενο για την ένταξή τους) είτε αποσύρουν την αίτησή τους. Σύμφωνα με τον ίδιο αυτό συνιστά ένδειξη ότι η εντατικοποίηση των επιτόπιων ελέγχων που δρομολογούνται, προκαλούν ήδη το πρώτο κύμα αποχώρησης, πριν καν εφαρμοστούν στην πράξη.
Εντός της Ολομέλειας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της Νέας Αριστεράς, Αλέξη Χαρίτση, για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο Κώστας Τσιάρας τόνισε πως «το κομμάτι της ευθύνης που μας αφορά, το έχουμε ήδη αναλάβει», ενώ χαρακτήρισε υποκριτικές τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και υπεραμύνθηκε των ενεργειών της κυβέρνησης για την εξυγίανση του ΟΠΕΚΕΠΕ. Ο αρμόδιος υπουργός αναφερόμενος στο πρόστιμο ύψους 415 εκατ. ευρώ που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ελλάδα, σημείωσε πως οι σχετικοί έλεγχοι ξεκίνησαν το 2009, ενώ το πρόστιμο «αφορά την περίοδο από το 2016 έως το 2023», τονίζοντας πως από το 2016 έως το 2019, την περίοδο δηλαδή της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, το πρόστιμο είναι 103 εκατομμύρια.«Όποιος λέει ότι πέφτει από τα σύννεφα, υποκρίνεται» είπε ο Κώστας Τσιάρας και κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις να παραδεχτούν ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ λειτουργούσε εδώ και χρόνια με ανεπαρκείς ελέγχους, γεγονός που οδήγησε στην επιβολή της βαριάς δημοσιονομικής διόρθωσης από την Κομισιόν.
Ο ίδιος ενημέρωσε πως θα ασκηθεί προσφυγή για το πρόστιμο, επισημαίνοντας πως «είναι δεδομένο ότι ο τρόπος με τον οποίο πληρώνεται το συγκεκριμένο πρόστιμο, γίνεται είτε με δημοσιονομική διόρθωση είτε με συμψηφισμό με μελλοντικές εκταμιεύσεις είτε από τον κρατικό προϋπολογισμό», συμπληρώνοντας πως η θέση της κυβέρνησης είναι να γίνει συμψηφισμός με τις μελλοντικές ενισχύσεις.
πηγη ieidiseis.gr