Παρασκευή
13
Δεκέμβριος
TOP

Με αυτούς τους τέσσερις τρόπους μπορεί να μπει «φρένο» στην πανδημία – Πότε θα «λήγει» το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Την έντονη ανησυχία τους για την έκρηξη των κρουσμάτων αλλά και τη ραγδαία αύξηση των διασωληνωμένων εκφράζουν οι ειδικοί με ορισμένους να θέτουν στο «τραπέζι» και την ανάγκη λήψης νέων περιοριστικών μέτρων, για να μπει «φρένο» στο νέο κύμα της πανδημίας.

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας και προληπτικής Ιατρικής Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, αναφέρθηκε στην πίεση που υπάρχει στο ιατρονοσηλευτικο προσωπικό, φαινόμενο  το οποίο – όπως είπε – δεν υπάρχει μόνο στην Ελλάδα  αλλά και στο εξωτερικό ενώ πρόσθεσε ότι «χρειαζόμαστε περισσότερο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό διότι  βρισκόμαστε σε πόλεμο» τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Η κ. Ψαλτοπούλου έκανε και τις δικές της προτάσεις προκειμένου να μπορέσει να ελεγχθεί η έξαρση της πανδημίας.

Συγκεκριμένα τόνισε ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει με:

  • Αυξημένο τεστινγκ
  • Αύξηση στον εμβολιασμό των 60 και άνω
  • Μεγαλύτερη χρήση μάσκας
  • Κοινωνική αποστασιοποίηση για την οποία υπάρχουν πολλοί τρόποι, όχι μόνο το λοκντάουν

Πότε θα λήγει το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Εν τω μεταξύ, την άποψη του ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού πρέπει να έχει ημερομηνία λήξης και ότι η τρίτη δόση υπό προϋποθέσεις μπορεί να χορηγηθεί πριν το εξάμηνο, εξέφρασε μιλώντας στο ίδιο κανάλι ο καθηγητής Φαρμακολογίας , Ευάγγελος Μανωλόπουλος.

Συγκεκριμένα ο καθηγητής, τόνισε ότι το πιστοποιητικό πρέπει να παύει να ισχύει μετά από 10-12 μήνες , δεν χρειάζεται να προβούμε σε ακρότητες του τύπου «πρέπει να λήξει σε 6-7 μήνες», ανέφερε.

Όσον αφορά στην χορήγηση της τρίτης δόσης, ο κ. Μανωλόπουλος εξήγησε ότι κάποια άτομα μπορεί να νιώθουν ανασφαλή με την έξαρση της πανδημίας και θα ήταν δυνατό να τους επιτραπεί  να εμβολιαστούν πριν το πέρας του εξαμήνου:« Αν και οι περισσότεροι καλύπτονται επαρκώς για έξι μήνες μετά την 2η δόση, δεν θα πάθει κάποιος κάτι αν εμβολιαστεί με την αναμνηστική δόση στους 5 μήνες.Έχουμε διαθεσιμότητα σε εμβόλια για να του προσφέρουμε αυτή τη δυνατότητα»

Παράλληλα, ο καθηγητής σημείωσε ότι είναι ανάγκη να εντατικοποιηθούν οι εμβολιασμοί στην τρίτη ηλικία λέγοντας πως «πρέπει να τους πείσουμε πηγαίνοντας μέχρι και στα καφενεία».

Πάντως, στο θέμα του πιστοποιητικού εμβολιασμού είχε αναφερθεί νωρίτερα και ο γγ γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Ερωτηθείς για το αν υπάρχει ημερομηνία λήξης του πιστοποιητικού εμβολιασμού, διευκρίνισε ότι τέτοιο θέμα δεν υπάρχει αν και -όπως είπε-. στο ευρωπαϊκό πιστοποιητικό υπάρχει ημερομηνία ενός χρόνου, όπως συμφωνήθηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ήδη κάποιες χώρες όπως η Γαλλία βάζουν υποχρεωτικότητα στην τρίτη δόση.

πηγη