Τετάρτη
7
Ιανουάριος
TOP

Μεγαλύτερες εξαγωγικές δυνατότητες στο λάδι, αλλά απώλειες για το κρασί προβλέπει η Κομισιόν έως το 2035

Εστιάζοντας σε συγκεκριμένα προϊόντα της ευρωπαϊκής παραγωγής, οι προβλέψεις της Κομισιόν έως το 2035, σύμφωνα με όσα περιλαμβάνει η πρόσφατη έκθεσή της με τίτλο EU Agricultural Outlook 2025-2035, αναφέρουν μεταβολές στην παραγωγή, την κατανάλωση, αλλά και την εξαγωγική πορεία εμβληματικών ευρωπαϊκών προϊόντων, όπως το λάδι, τις ελιές και το κρασί.

Τα υπερεντατικά συστήματα φαίνεται ότι θα καθορίσουν και κατά την επόμενη δεκαετία το μέλλον του ευρωπαϊκού ελαιώνα, ενώ η διαχείριση του νερού θα παραμείνει καθοριστικός παράγοντας για τις καλλιέργειες στο επιτραπέζιο προϊόν. Παράλληλα, ο ευρωπαϊκός αμπελώνας προβλέπεται να συνεχίσει πτωτικά, με την παραγωγή κρασιού να ακολουθεί τις απώλειες στην εγχώρια κατανάλωση.

Ελαιόλαδο

Ο κρίσιμος ρόλος των υπερεντατικών συστημάτων για το μέλλον της παραγωγής

Η καθοριστική στροφή των παραδοσιακών, μη αρδευόμενων καλλιεργειών σε υπερεντατικά συστήματα με αποτελεσματική διαχείριση του νερού θα εξακολουθήσει να διαμορφώνει το μέλλον του ευρωπαϊκού τομέα του ελαιολάδου, διασφαλίζοντας την κερδοφορία, μία αλλαγή που έχει ήδη ξεκινήσει και προχωρά σε Ισπανία και Πορτογαλία, όπως υπενθυμίζει η Κομισιόν.

Με αυτά τα δεδομένα, η ισπανική παραγωγή θα μπορούσε να αυξηθεί στους περίπου 1,8 εκατ. τόνους έως το 2035 και η πορτογαλική στους 0,2 εκατ. τόνους ετησίως. Αντίστροφα, με βάση την προβλεπόμενη μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων και αποδόσεων, η ελληνική παραγωγή θα μπορούσε να οδηγηθεί σε επίπεδα κάτω των 0,18 εκατ. τόνων ετησίως, ομοίως και η ιταλική να γράφει απώλειες της τάξεως του 3%. Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά την απόδοση του κλάδου περιλαμβάνουν την κλιματική αλλαγή, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, την έλλειψη νερού και τα εντομολογικά προβλήματα, ενώ και η Xylella fastidiosa παραμένει σοβαρό πρόβλημα σε περιοχές όπως η Απουλία.

Διαβάστε περισσότερα στο ρεπορτάζ του ypaithros.gr πατώντας ΕΔΩ