Τρίτη
23
Απρίλιος
TOP

Μείωση στις τιμές ρεύματος το Φεβρουάριο φέρνει η πτώση στις διεθνείς τιμές αερίου

Σημαντική μείωση, αναλόγως με την εταιρεία, έρχεται στα πράσινα τιμολόγια ρεύματος από το Φεβρουάριο έναντι του τρέχοντος μήνα, καθώς οι πάροχοι αναμένεται να ανακοινώσουν τη Πέμπτη τελικές τιμές μεταξύ 12 και 14 σεντς τη κιλοβατώρα.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν με βάση την εκτίμηση για τη μέση χονδρεμπορική τιμή του Γενάρη και στο σενάριο που οι εταιρείες δεν προβούν σε αλλαγές στις εκπτώσεις, αλλά αυτές παραμείνουν στα τωρινά επίπεδα. Ακόμη ωστόσο και αν οι πάροχοι «παίξουν» με τις εκπτώσεις, όπως έχουν δικαίωμα κάθε μήνα να κάνουν, εκτιμάται ότι οι μεταβολές στις τελικές τιμές προμήθειας θα είναι μικρές.

Ο βασικός λόγος για τη συνεχιζόμενη και το Φεβρουάριο μείωση στα τιμολόγια βρίσκεται προφανώς στην πτωτική τροχιά του φυσικού αερίου, το οποίο κινείται τις τελευταίες εβδομάδες σταθερά κάτω των 30 ευρώ/ MWh, διαμορφώνοντας τη μέση Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) για το Γενάρη, χαμηλότερα από εκείνη του Δεκεμβρίου.

Σχετικό Άρθρο

Αλλάζουν πάλι τα τιμολόγια ρεύματος – Τι θα ισχύει

Παράλληλα από το Φεβρουάριο θα ενταθεί ο ανταγωνισμός, με τη κυκλοφορία αρκετών νέων μπλε σταθερών τιμολογίων, διάρκειας κάτω του ενός έτους, τα οποία έχουν ήδη έτοιμα πολλοί προμηθευτές, εκμεταλλευόμενοι τις ευκαιρίες στα ιδιαιτέρως φθηνά αυτή την εποχή, προθεσμιακά προϊόντα.

Σήμερα αναμένεται η αλλαγή της σχετικής Υπουργικής Απόφασης με την οποία θα διευκρινίζεται ότι στα μπλε τιμολόγια θα εντάσσονται σταθερά από 6 μήνες και πάνω (αντί για 12 μήνες), ανοίγοντας το δρόμο για να κυκλοφορήσουν στην αγορά μια σειρά από παρόμοια τιμολόγια.

Τα νέα αυτά σταθερής χρέωσης προϊόντα εξάμηνης διάρκειας εκτιμάται ότι θα έχουν δελεαστική τιμή και θα λειτουργήσουν ως «κράχτης» από τις εταιρείες για την προσέλκυση νέων πελατών, πυροδοτώντας ενδεχομένως ένα νέο γύρο κινητικότητας στο χώρο. Είναι προφανές ότι έρχονται να υπερσκελίσουν τα μπλε 12μηνης διάρκειας.

Αυτό, πάντως, που πρέπει να έχουν κατά νου οι καταναλωτές ενόψει του δεύτερου μήνα εφαρμογής του νέου καθεστώτος είναι η πληρωμή των λογαριασμών στην ώρα τους. Αν οι εκπτώσεις συνέπειας των περισσότερων προμηθευτών διατηρηθούν σε επίπεδα παρεμφερή με αυτά του Ιανουαρίου, όπου φτάνουν ακόμη και το 36%, τότε τυχόν αμέλεια στην πληρωμή για δύο – τρεις μέρες μπορεί να επιφέρει μεγάλες μεταβολές στη τελική τιμή προμήθειας.

πηγή: www.news247.gr