TOP

Μέλι: Μειωμένη έως και 70% η παραγωγή

Αποκαρδιωτικά είναι τα στοιχεία για την παραγωγή μελιού φέτος.

Σύμφωνα με τους παραγωγούς, οι καιρικές συνθήκες, οι πυρκαγιές στον Έβρο, οι πλημμύρες σε Θεσσαλία και Φθιώτιδα συνετέλεσαν στην εξασθένηση των μελισσών λόγω έλλειψης της τροφής τους. Χαριστική βολή ήταν η απαγόρευση χρήσης καπνιστηριού μετά τις 23:00 κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και τα πρόστιμα από δασάρχες, που τους απαγορεύουν την είσοδο στα δάση.

«Απέχουν μίλια από την πραγματικότητα οι υπεύθυνοι, ζούμε από τα δάση, οπότε είμαστε προστάτες των δασών», λέει μιλώντας στο MEGA, ο μελισσοκόμος Αλέξανδρος Γιαννακόπουλος.

«Υπάρχουν τοπικοί δασάρχες που βεβαιώνουν πρόστιμα στους μελισσοκόμους κατά παρερμηνεία του νομού. Πρέπει όλα να τα δούμε συνολικά», λέει, σημειώνοντας για τις ελληνοποιήσεις «Έρχεται μέλι από το εξωτερικό, το οποίο είναι φιλτραρισμένο, στο οποίο δεν υπάρχουν γύρες, οπότε μπορούμε με μια γυρεοσκοπική εξέταση να δούμε από πού προέρχεται αυτό μέλι. Αναμειγνύεται με μια μικρή ποσότητα ελληνικού μελιού και αυτό πάει στο ράφι και πωλείται ως ελληνικό. Αυτό γίνεται από ανθρώπους που εμπορεύονται πολύ μεγάλες ποσότητες μελιού». «Θέλουμε να μειωθεί το κόστος παραγωγής (…) είναι απλά θέμα βούλησης» καταλήγει ο μελισσοκόμος.

Τι ζητούν οι μελισσοκόμοι

– «Στοπ» στις ελληνοποιήσεις με θεσμικά μέτρα, διοικητικούς ελέγχους και γυρεοσκοπική εξέταση του μελιού

– Άρση πυροσβεστικών διατάξεων

– Άρση των περιορισμών από τοπικούς δασάρχες

– Μείωση του κόστους παραγωγής μέσω της μείωσης του ΦΠΑ σε πρώτες ύλες και αφορολόγητο πετρέλαιο

– Ελεύθερη πρόσβαση των οχημάτων σε παράπλευρες οδούς

Στα ύψη η τιμή του

Η αύξηση που έχει γίνει στο μέλι είναι περίπου στο 1 ευρώ για τον καταναλωτή με τους παραγωγούς την ίδια ώρα να αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στο κόστος παραγωγής.

«Δε βοηθάει καθόλου η πολιτεία. Κάθε καλοκαίρι λόγω ξηρασίας και τον έντονων καιρικών φαινομένων μας έχουν απαγορεύσει να μπούμε μέσα στο δάσος, την ώρα που η μεγαλύτερη παραγωγή του μελισσοκόμου είναι από το πευκόμελο», είπε από την πλευρά του ο Κώστας Καραπουλουτίδης ο οποίος διαγράφηκε με δική του πρωτοβουλία από τον μελισσοκομικό σύλλογο.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις για τις ζημιές που έχουν γίνει για τον οργανισμό στη Θεσσαλία χάθηκαν 112.000 Μελίσσια, ενώ στον Έβρο 2.500.

πηγη; aftodioikisi.gr