Σάββατο
20
Ιούλιος
TOP

Μεταγραφές: Τι ισχύει με τους δανεισμούς ποδοσφαιριστών στην Ελλάδα

Τυπικά μπορεί να μην έχει ξεκινήσει η περίοδος των μεταγραφών, η οποία στην Ελλάδα το καλοκαίρι έχει ισχύ για 12 εβδομάδες, ωστόσο η πλειοψηφία των ΠΑΕ οργανώνεται στο κομμάτι αγορών, αποδεσμεύσεων και ανανεώσεων-επεκτάσεων συμβολαίων. Τι ακριβώς γίνεται όμως με τους δανεισμούς; Ποια τα όρια και οι συνθήκες;

Οι δανεισμοί παικτών, κυρίως νεαρών, είχε ανέκαθεν την τιμητική της στην Ελλάδα και οι προεκτάσεις… ποικίλαν, γι’ αυτό η FIFA προσπάθησε να περιορίσει -ή καλύτερα- να θέσει σε συγκεκριμένο πλαίσιο τις περιπτώσεις παικτών, που δίνονταν με υποσχετική, όπως λεγόταν παλιότερα.

Στη σεζόν που ακολουθεί, 2024-2025 δηλαδή, το πλαίσιο είναι συγκεκριμένο σε ό,τι αφορά στις ομάδες, αλλά και τους δανεισμούς αυτούς καθαυτούς.

Τι ισχύει, λοιπόν, στην Ελλάδα, αλλά και εκτός αυτής;

1) Κάθε ομάδα έχει δικαίωμα να δανείζει μέχρι 6 ποδοσφαιριστές και να παίρνει έως έξι συνολικά (δανεικούς) και οι οποίοι έχουν συμπληρώσει το 21ο έτος της ηλικίας τους.

2) Το δεύτερο και εξίσου σημαντικό στοιχείο, βάσει της νομοθεσίας της Παγκόσμιας Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, είναι ότι κάθε ομάδα δεν μπορεί να παραχωρήσει με τη μορφή δανεισμού πάνω από τρεις (3) ποδοσφαιριστές στην ίδια ομάδα, όπως δεν μπορεί και να εγγράψει περισσότερους των τριών.

Σε ό,τι αφορά στους δανεικούς κάτω των 21 ετών, η FIFA έχει ελεύθερο πλαίσιο, καθώς δεν οριοθετεί τον αριθμό των δανεικών, που μπορεί να δώσει μία ομάδα γενικά, αλλά και σε μία συγκεκριμένη με την οποία διατηρεί «καλές σχέσεις».

Τι ισχύει με τους ανήλικους

Σύμφωνα με το κανονισμό της FIFA, επαγγελματικό συμβόλαιο με ΠΑΕ, μπορεί να υπογράψει όποιος ποδοσφαιριστής έχει συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους.

Για δύο χρόνια, δηλαδή μέχρι τα 17 έτη, οι ομάδες υποχρεούνται να υπογράψουν συμβόλαιο με νέο επαγγελματία, το οποίο θα έχει διάρκεια έως τρία χρόνια.

Από τα 18 χρόνια και μετά, οι ΠΑΕ μπορούν να υπογράψουν συμβόλαιο και μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας.

Πηγή: Metrosport