Δευτέρα
18
Νοέμβριος
TOP

Μετάλλαξη “Κένταυρος”: Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τη νέα παραλλαγή και τι ανησυχεί τους ειδικούς

Το στέλεχος “Κένταυρος” μπορεί επίσης να αντικαταστήσει το παλαιότερα κυρίαρχο στέλεχος BA.2 σε πολλές χώρες, λένε οι ειδικοί στις πρώτες τους εκτιμήσεις.

Μετά τις δύο υπερμεταδοτικές υποπαραλαγές της Όμικρον ΒΑ.4 και ΒΑ.5 που αποτελούν πλέον το μεγαλύτερο ποσοστό των νέων διαγνώσεων στην Ευρώπη, δίνοντας παράλληλα χιλιάδες επαναλοιμώξεις, μια νέα ταχέως διαδεδομένης παραλλαγή, – η οποία έγινε γνωστή ως “Centaurus”- επίσης της Όμικρον, έχει χτυπήσει συναγερμό, καθώς εξαπλώνεται ραγδαία.
Ήδη το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων την έχει χαρακτηρίσει ως “παραλλαγή υπό παρακολούθηση”. Τα στοιχεία για τη μεταδοτικότητα ή εάν προκαλεί σοβαρή νόσο δεν είναι ακόμη επαρκή, εντούτοις υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι θα μπορούσε να είναι πιο μεταδοτική ή να σχετίζεται με πιο σοβαρή ασθένεια.

Η BA.2.75 έχει ανιχνευθεί σε περίπου 10 άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ, της Αυστραλίας, της Γερμανίας και του Καναδά. Κρούσμα εντοπίστηκε και στην Ολλανδία.

Υπενθυμίζεται πως μόλις πριν λίγες ημέρες, οι αρχές της Σαγκάης εντόπισαν ένα κρούσμα κορονοϊού που αφορά σε μια νέα υποπαραλλαγή της πολύ μεταδοτικής Όμικρον BA.5, η οποία ονομάστηκε Όμικρον BA.5.2.1. Το κρούσμα εντοπίστηκε στη συνοικία Πουντόνγκ στις 8 Ιουλίου και συνδέεται με ένα κρούσμα του εξωτερικού, όπως ανακοίνωσαν οι κινεζικές αρχές.

Τι λένε οι ειδικοί

Το στέλεχος “Κένταυρος” μπορεί επίσης να αντικαταστήσει το παλαιότερα κυρίαρχο στέλεχος BA.2 σε πολλές χώρες, λένε οι ειδικοί στις πρώτες τους εκτιμήσεις. Υπολογίζεται ότι αυτό το νεότερο στέλεχος προήλθε από το BA.2.

Όπως επεσήμανε ο καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης, δεν παρατηρείται κάποια έξαρση ή κάποιο “κύμα” από τη συγκεκριμένη μετάλλαξη παρότι διασπείρεται. Σε κάθε περίπτωση οι ειδικοί παρακολουθούν την πορεία του “Κενταύρου”. “Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούμε παραλλαγές να διασπείρονται και να μην δημιουργούν κάποια συγκεκριμένη έξαρση, άρα λοιπόν προς το παρόν απλά παρακολουθούμε την εξάπλωσή της”, τόνισε ο καθηγητής μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ, εξήγησε ότι η υποπαραλλαγή Κένταυρος είναι ένα παρακλάδι που ξεκίνησε από την υποπαραλλαγή ΒΑ.2., διαθέτει 8 παραπανίσιες μεταλλάξεις σε σχέση με τη Όμικρον 2 και υπάρχουν φόβοι ότι μπορεί να έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα από την Όμικρον 5 που έχουμε τώρα.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian, η παραλλαγή BA.2.75 εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία στις αρχές Μαΐου. Τα κρούσματα έχουν έκτοτε αυξηθεί κατακόρυφα – και προφανώς ταχύτερα από εκείνα της εξαιρετικά μεταδοτικής παραλλαγής BA.5, η οποία είναι επίσης παρούσα στην Ινδία, και αντικαθιστά γρήγορα την προηγουμένως κυρίαρχη παραλλαγή BA.2 σε πολλές χώρες.

Καμπανάκι και από τον ΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παρακολουθεί επίσης στενά τη νέα παραλλαγή, αν και ο επικεφαλής επιστήμονας του, δρ Soumya Swaminathan, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά δείγματα για να εκτιμηθεί η σοβαρότητά της.

Εκτός από την προφανή ταχεία ανάπτυξή της και την ευρεία γεωγραφική εξάπλωσή της, οι ιολόγοι έχουν εκφράζουν ανησυχίες από τον τεράστιο αριθμό των επιπλέον μεταλλάξεων που περιέχει η BA.2.75 σε σχέση με την BA.2, από την οποία είναι πιθανό να έχει προέλθει. “Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι είχε την ευκαιρία να αναπτύξει ένα πλεονέκτημα έναντι μιας ήδη επιτυχημένης σειράς ιών”, δήλωσε ο Δρ Στίβεν Γκρίφιν, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Λιντς.

“Το πρόβλημα δεν είναι τόσο οι μεταλλάξεις ξεχωριστά, όσο ο αριθμός και συνδυασμός τους”, δήλωσε ο δρ Τομ Πίκοκ, ιολόγος στο Imperial College του Λονδίνου, ο οποίος ήταν ο πρώτος που ανέφερε την Omicron ως δυνητικά ανησυχητική τον Νοέμβριο του 2021. “Είναι δύσκολο να προβλεφθεί η επίδραση τόσων πολλών μεταλλάξεων που εμφανίζονται μαζί – δίνουν στον ιό μια ιδιότητα “μπαλαντέρ”, όπου το άθροισμα των μεταλλάξεων μπορεί να είναι χειρότερο από την καθεμία μετάλλαξη μεμονωμένα.

Οι ειδικοί φοβούνται ότι θα μπορούσε να προκαλέσει πιο σοβαρή νόσηση από το σημερινό στέλεχος της Ομικρον, η οποία ωστόσο θα είναι πιο ήπια από τις προηγούμενες Δέλτα και Άλφα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που νοσούν θα εμφανίσουν συμπτώματα που μοιάζουν με κρυολόγημα και γρίπη. Οι επικεφαλείς της υγείας εξακολουθούν να τονίζουν ότι ο καλύτερος τρόπος προστασίας, είναι ο εμβολιασμός.

Πηγή: thetoc.gr