Παρασκευή
8
Δεκέμβριος
TOP

Μία εφαρμογή στο κινητό αντιμετωπίζει την αϋπνία

Εκατοντάδες χιλιάδες Βρετανοί που υποφέρουν από διαταραχές του ύπνου, θα κληθούν να αντιμετωπίσουν την πάθησή τους με τη χρήση εφαρμογής κινητού τηλεφώνου, αντί χαπιών.

Μέχρι σήμερα, ο ιατρικός κόσμος αντιμετώπιζε την αϋπνία με τη συνταγογράφηση υπνωτικών ή ηρεμιστικών χαπιών. Το εθνικό σύστημα υγείας της Βρετανίας αποφάσισε, όμως, να αντικαταστήσει τη χορήγηση χαπιών με την εφαρμογή Sleepio, εξοικονομώντας σημαντικά κεφάλαια και προλαμβάνοντας νέα κρούσματα εθισμού σε βενζοδιαζεπίνες και υπνωτικές ουσίες, σύμφωνα με άρθρο του Guardian.

Η εφαρμογή αξιοποιεί αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης, ο οποίος συστήνει ώρες ύπνου σύμφωνα με τον κιρκαδικό ρυθμό του χρήστη. Παράλληλα με την εφαρμογή, οι ασθενείς θα έχουν πρόσβαση σε ψυχιατρική βοήθεια, προκειμένου να εντοπίσουν συγκεκριμένα άγχη ή ανησυχίες, που τους κρατούν ξύπνιους τη νύχτα. Οι ασθενείς θα πρέπει να τηρούν ημερολόγιο ύπνου, στο οποίο θα καταγράφουν την πρόοδό τους, με τους προγραμματιστές να διαμορφώνουν τις θεραπείες και τη λειτουργία της εφαρμογής ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός. Κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι η εφαρμογή Sleepio είναι πιο αποτελεσματική στην αντιμετώπιση της αϋπνίας από τα συμβατικά χάπια. Οι διαταραχές του ύπνου μπορεί να αντιμετωπισθούν επίσης με εναλλακτικές μεθόδους, όπως ο διαλογισμός και η βραδινή χαλαρωτική γυμναστική ή με παραδοσιακές μεθόδους, όπως το ζεστό γάλα.

πηγη: kathimerini.gr