Κυριακή
4
Ιούνιος
TOP

Μίλτος χορεύει, Λούης χτυπά παλαμάκια «… και πως σε καμαρώνει λεβέντικο κορμί!»

«Σαν πας στην Καλαμάτα και ‘ ρθεις με το καλό, φέρε μου το ρεκόρ σου, να ναι μεταξωτό… Να σε χαρεί που σε ‘χει και που σε λαχταρεί, και που σε καμαρώνει λεβέντικο κορμί…».

του Θοδωρή Σαλαντή

Καλαματιανό! Το γνωστότερο τραγούδι, ύμνος της πόλης, δημοτικό, συρτό! Το ‘χει χορέψει όλη η Ελλάδα. Σε στιγμές χαράς. Το Σάββατο (6.00μμ Εθνικό στάδιο) η Καλαμάτα θα χτυπήσει τα παλαμάκια για τον πρωτοχορευτή Μιλτιάδη Τεντόγλου. Τον κορυφαίο Έλληνα αθλητή που ξεκινάει ουσιαστικά από την μεσσηνιακή πρωτεύουσα την φετινή του δράση προς τα σπουδαία!

Ήταν πάλι στην Καλαμάτα, το 2007, που ένα παιδί γέννημα-θρέμμα της Μεσσηνίας ο Λούης Τσάτουμας έφτανε στο μήκος το απίθανο 8.66 μέτρα ρεκόρ! Μεταξένιο ρεκόρ, απίστευτο, που τώρα 15 χρόνια φάνταζε απλησίαστο. Έως ότου ξεπεταχτεί τούτο το παιδί-φαινόμενο ο 24χρονος Μιλτιάδης Τεντόγλου. Ολυμπιονίκης ήδη, καταρρίπτει ρεκόρ μηχανικής και βαρύτητας του ανθρώπινου σώματος, με μια απλότητα που σου προκαλεί δέος. Δώσε μας Θεέ μου μάτια να τον θαυμάζουμε…

Και ω του θαύματος οργανωτής του φετινού μίτινγκ των Παπαφλεσσείων, είναι ο Τσάτουμας! «Ποιο ρεκόρ μου; Είναι θέμα χρόνου, να μην πω ημερών η καλύτερα και το εύχομαι ωρών, να το σπάσει ο Μίλτος! Μιλάμε για ψυχρό εκτελεστή, έναν αθλητή με απίστευτη σταθερότητα, που εντυπωσιάζει όχι εμένα μόνο αλλά την παγκόσμια αθλητική κοινότητα. Το σκαρί του, το σουλούπι του, η προσέγγιση του είναι αυτό που λέμε ιδανικό».

Ο Λούης Τσάτουμας στάζει μέλι για τον Τεντόγλου. «Αν με ρωτάτε σήμερα πως θέλω τον μηκίστα, τι θα πρέπει να έχει πώς να είναι, θα έλεγα νάτος! Αυτός είναι! Ο Τεντόγλου! Έχει τα πάντα. Γνωρίζω το αγώνισμα, το έχω υπηρετήσει σε υψηλά επίπεδα, δε βλέπω κάτι να λείπει από αυτό το παιδί. Λες και έχει γεννηθεί γι’ αυτό που κάνει. Και επιτρέψτε μου να προβλέψω ότι η πορεία του θα είναι ακόμη σπουδαιότερη».

Η Καλαμάτα είναι μια πόλη σε παροξυσμό! Ο Μίλτος Τεντόγλου ενδεχομένως να μην έχει αντιληφθεί ακόμη αυτό που θα συναντήσει το Σάββατο. Οι Μεσσήνιοι και όχι μόνο, περιμένουν τον αγώνα του χρυσού Ολυμπιονίκη για να τον δοξάσουν. Να τον αποθεώσουν, να τον θαυμάσουν αλλά και να τον βοηθήσουν στην προσπάθειά του να φτάσει ακόμη πιο μακριά.

Ο κάτοχος του πανελληνίου ρεκόρ στο μήκος, ο Λούης Τσάτουμας έχει ηδη βάλει τα καλά του. «Ο Μίλτος αξίζει πολλά! Μην ξεχνάτε ότι είναι ακόμα πιτσιρικάς. Ουσιαστικά τώρα ξεκινά η πορεία του, γίνεται δηλαδή άντρας στο αγώνισμα. Σε αυτά τα χρόνια το σώμα αλλάζει Τόσο πολύ και σου βγάζει δυνάμεις που δεν το περίμενες. Θυμάμαι τον εαυτό μου, όσο μεγαλώνεις και μπαίνεις σε αυτό που λέμε ώριμη αθλητική ηλικία πας και πιο μακριά! Στρέφεις τη ματιά σου πίσω και είσαι τόσο διαφορετικός στα 26 και 27 σου, από ότι ήσουν στα 24 χρόνια σου».

-Φαντάζεστε να είσαστε μαζί, να ‘σουν και εσύ τώρα 25αρης, ρωτώ τον Τσάτουμα. Χαμογελά! « Πωπώ. Θα είχαμε φοβερούς αγώνες και συναγωνισμό. Δεν ξέρω που θα φτάναμε. Αλλά να πω κάτι. Η νέα γενιά πάντα είναι καλύτερη από την προηγούμενη. Και ο Τεντόγλου είναι φαινόμενο. Εγώ έχω ένα πολύ μεγάλο ρεκόρ το ξέρω, αλλά θέλω από την καρδιά μου να το σπάσει ο Μιλτιάδης. Είμαι θαυμαστής του, βλέπω στο κορμί του, στον αγώνα του, πράγματα που θα ήθελα και εγώ να τα έχω. Υποκλίνομαι στον Ολυμπιονίκη μας».

Και πως το ‘λεγε ο Παπαγιαννόπουλος στον Βουτσά στην ελληνική ταινία «έχει η Αγγλία Καλαμάτα;». Νομίζω λοιπόν ότι η Καλαμάτα θα παίξει πολύ φέτος στο Όρεγκον, την αμερικανική πολιτεία που διοργανώνει τον Ιούλιο το παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου και όχι μόνο! Ο Ολυμπιονίκης μας θα κάνει το Σάββατο την πόλη γνωστή σε παγκόσμιο επίπεδο, και θα συμπαρασύρει στο χορό όλη την Ελλάδα. «Σαν πας στην Καλαμάτα λοιπόν Μίλτο φέρε μας ότι θέλεις…».

Πηγη: sportsfeed.gr