Τετάρτη
24
Ιούλιος
TOP

Μήνυμα Τζιούμη: «Τα Χριστούγεννα η Τρίπολη να μπει στο επίκεντρο της Πελοποννήσου»

Ο Δήμαρχος Τρίπολης Κώστας Τζιούμης, επικοινώνησε live με δημότες, μέσω facebook, την Δευτέρα (29/11/2021), απαντώντας σε ζητήματα τα οποία τέθηκαν από δημότες.


ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ – Τα Χριστούγεννα θεωρούμε ότι η Τρίπολη μπορεί να μπει στο επίκεντρο της Πελοποννήσου. Ο στολισμός στο τρενάκι και με νέες δράσεις θα συνεχιστεί, ώστε να μεταφέρουμε το κέντρο προς την πλατεία Άρεως και το πάρκο και να διατηρήσουμε τα υπόλοιπα σημεία. Στην πλατεία Άρεως θα έχουμε περισσότερα παιχνίδια, παγοδρόμιο, αλλά και στο πάρκο στο τρένο. Δεν θα κάνουμε συναυλία για το άναμμα του δένδρου, διότι θα υπάρχει συνωστισμός σε ανοιχτό χώρο χωρίς να μπορεί να γίνει έλεγχος σε εμβολιασμένους και μη. Θα γίνει μια εκδήλωση μέσα στο Μαλλιαροπούλειο Θέατρο μόνο για εμβολιασμένους. Έχουμε ήδη ξεκινήσει τον στολισμό. Τις επόμενες ημέρες θα ενταθεί. Θα μπουν και τα δένδρα όταν επιτραπεί από το Δασαρχείο. Ο στολισμός φέτος θα επεκταθεί σε όλες τις δημοτικές ενότητες. Όλα αυτά θα γίνουν, εκτός αν υπάρχουν αποφάσεις της πολιτείας που θα αλλάξουν τα πράγματα.

ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ 1.500.000 € – Τις προηγούμενες ημέρες εγκρίθηκε 1.500.000 ευρώ για την εξαγορά της ιδιοκτησίας Μπεντεβή που είναι δίπλα από την Δεξαμενή. Μία ιδιοκτησία που είχε δεσμευτεί από τη δεκαετία του ’60 και δεν είχε αποκτηθεί ποτέ. Καταθέσαμε πρόταση στο Πράσινο Ταμείο και εγκρίθηκε το ποσό, θα προχωρήσουμε άμεσα στην εξαγορά και ακολούθως θα κοιτάξουμε να κάνουμε μια μελέτη και διαβούλευση για το πώς θα αξιοποιηθεί αυτός ο χώρος. Ήδη, έχει γίνει εξαγορά της ιδιοκτησίας Μπιτσάνη στην ίδια περιοχή και έχουμε υποβάλλει στο Τρίτσης για να γίνει πάρκο αναψυχής.

ΠΑΡΚΟ ΠΑΝΑΡΚΑΔΩΝ – Δεν ανήκει στον δήμο Τρίπολης αλλά είναι στη μελέτη για διασύνδεση όλων των πάρκων και των αλσυλλίων, για πεζούς και ποδηλάτες.

ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΗΕ – Δεν είναι αρμοδιότητα του δήμου, αλλά της Περιφέρειας. Είμαστε σε επαφή. Υπάρχει πρόβλημα με την κυκλοφορία των παιδιών. Κοιτάζουμε να υπάρξει μια λύση με τους φωτεινούς σηματοδότες κοντά στο σχολείο.

ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ – Στις αρχές του νέου έτους θα έχει ξεκινήσει η ελεγχόμενη στάθμευση. Ήρθαν ήδη δύο δημοτικοί αστυνομικοί. Θα επανέλθουν και οι κάρτες στάθμευσης και παράλληλα θα γίνει ένα ηλεκτρονικό σύστημα, μέσω κινητού τηλεφώνου. Όταν αρχίσουμε να έχουμε έσοδα από την ελεγχόμενη στάθμευση, θα νοικιάσουμε χώρους περιμετρικά του κέντρου για να χρησιμοποιηθούν για στάθμευση.

ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΧΑΡΕΣ – Έχουμε φτιάξει 14 νέες παιδικές χαρές. Σε κάποιες παλιότερες παιδικές χαρές, δεν μπορεί να γίνει συντήρηση και να λειτουργούν. Χρειάζεται πιστοποίηση με συγκεκριμένες προδιαγραφές. Στην πλατεία Θεοκρίτου, πρέπει να γίνει μια μεγάλη συντήρηση ή αντικατάσταση κάποιων οργάνων. Νέες παιδικές χαρές θα γίνουν και σε κάποια χωριά όπως το Ζευγολατιό, ο Άγιος Κωνσταντίνος, το Λεβίδι και άλλα.

ΣΥΝΤΗΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ – Έχουμε βάψει τα κάγκελα στο κέντρο, σε κράσπεδα και διαβάσεις. Η δυνατότητα του δήμου έχει κάποια όρια. Προσπαθούμε με τα συνεργεία του δήμου. Θέλω να ευχαριστήσω τους υπαλλήλους στα συνεργεία διότι κάνουν μία σπουδαία δουλειά, παρά το γεγονός ότι ο αριθμός εργαζομένων (εργατοτεχνικό και τομέας καθαριότητας) έχει μειωθεί πάρα πολύ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΑΝΕΡΓΟΥΣ – Βγήκε πρόγραμμα του ΟΑΕΔ και ο Δήμος Τρίπολης εντάχθηκε ως Δήμος που υπάγεται στη μεταλιγνιτική εποχή. Ήταν τεράστια επιτυχία που μπήκε ο Δήμος Τρίπολης στο ΣΔΑΜ και αν ο Δήμος, αλλά και οι ιδιώτες το αξιοποιήσουν θα μπορεί πραγματικά τα επόμενα χρόνια να αλλάξει η εικόνα της οικονομίας στην περιοχής μας. Αφορά νέους ανέργους 18-29 ετών με τις επιχειρήσεις να προσλάβουν ανέργους για 7 μήνες χωρίς να πληρώνουν. Προσλήψεις μπορεί να γίνουν και από τον Δήμο Τρίπολης. Θα γίνουν ανακοινώσεις το επόμενο διάστημα.

ΜΟΥΣΕΙΑ- Προσπαθούμε να βρούμε πρόγραμμα να ενταχθεί το Μουσείο Παναναστασίου. Έχει αρκετά προβλήματα το κτίριο. Δεν έχει ολοκληρωθεί και η μελέτη για να λειτουργήσει ως μουσείο.
Για το Μουσείο Δασικής Ιστορίας στο Χρυσοβίτσι, έχει ανατεθεί η μελέτη και προχωράμε. Σε συνεργασία με την Περιφέρεια έχουμε κάνει συμφωνία για προγραμματική σύμβαση, ώστε όταν ολοκληρωθεί η μελέτη, να γίνει το έργο. Το κόστος του έργου θα αναλάβει η Περιφέρεια. Στόχος είναι αυτό το μοναδικό για τη χώρα μουσείο να γίνει επισκέψιμο και να δημιουργήσουμε πόλο επισκεπτών στην περιοχή μας.
Ο Πολυχώρος του Μουσείου Λαμπράκη προχωρά και σε λίγους μήνες θα έχει ολοκληρωθεί. Σε λίγο καιρό θα υπογράψουμε σύμβαση για το Μουσείο Σιδηροδρόμου και Ελιάς στο Ελαιοχώρι.

ΛΑΚΚΟΥΒΕΣ – Έγινε μια μεγάλη παρέμβαση για εκατοντάδες λακκούβες σε χωριά. Ο καιρός δεν μας επιτρέπει να αυτές τις ημέρες να συνεχίσουμε. Αν βελτιωθεί ο καιρός θα κλείσουμε λακκούβες στην πόλη, αλλιώς θα χρησιμοποιήσουμε ψυχρή πίσσα.

ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΣΕΙΣ – Είναι δεκάδες οι δρόμοι να ασφαλτοστρωθούν. Είχαν να γίνουν πάνω από 10 χρόνια ασφαλτοστρώσεις. Με τα δικά μας χρήματα φτιάχνουμε κάθε χρόνο αρκετούς δρόμους. Μέχρι την Άνοιξη θα υπογραφεί σύμβαση για να ξεκινήσουν νέες ασφαλτοστρώσεις.

ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΠΛΑΤΕΊΑΣ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ – Εκκρεμεί μια πρώτη συνάντηση με τους επαγγελματίες και τα ταξί για να δούμε τον τρόπο που τμηματικά θα γίνει το έργο. Ζητώ την κατανόησή τους. Είπαμε ότι δεν θα ξεκινήσει το έργο πριν τα Χριστούγεννα. Θα γίνουν συναντήσεις τις επόμενες ημέρες.

ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΑ – Ήδη εκτελούμε έργα σε πολλά πεζοδρόμια. Τα τελευταία χρόνια δεν είχαν γίνει ποτέ. Θα γίνουν κι άλλα. Τώρα, τελειώνει η Γρηγορίου Ε’. Θα κάνουμε ανάπλαση για τα πεζοδρόμια από την πλατεία Κολοκοτρώνη ως την πλατεία Αγίου Βασιλείου και ως την πλατεία Ανεξαρτήσιας. Θα υποβάλλουμε πρόταση στο Πράσινο Ταμείο.

ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΕΙΟΣ ΔΡΟΜΟΣ – Έχουμε έρθει σε επαφή με Σύλλογο Δρομέων και εφόσον μας το επιτρέψουν οι συνθήκες, θα γίνει.

ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ – Είναι σημαντικό κομμάτι. Έχουμε κάνει επαφή με την Αεροπορία και τις Ομοσπονδίες για να χρησιμοποιηθεί το αεροδρόμιο της Τρίπολης για αγώνες. Δεν είναι εύκολο. Γίνεται μια προσπάθεια για να φέρουμε αγώνες μηχανοκίνητου αθλητισμού.

ΔΕΥΑΤ – Έγινε μια μεγάλη παρέμβαση καθαρισμού φρεατίων και σχαρών σε χωριά. Θα συνεχιστεί. Η συνεργασία με του Προέδρους είναι άριστη και αναγνωρίζουν την προσπάθεια που γίνεται από τη δημοτική αρχή.

ΑΠΟΓΡΑΦΗ – Θα παρακαλούσα οι κάτοικοι που ζούμε στον Δήμο Τρίπολης, να απογράφουμε εδώ. Όσο περισσότεροι απογραφούμε, τόσο μεγαλύτερο όφελος θα έχει ο Δήμος. Όλες οι χρηματοδοτήσεις εξαρτώνται από τον πληθυσμό.