TOP

Ο Δήμος Πύργου πήρε τα εύσημα για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών

Με μια μεγάλη και ενδιαφέρουσα ατζέντα θεμάτων συναντήθηκε πρόσφατα ο δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος με τον Αρχηγό  του Πυροσβεστικού Σώματος   Αντιστράτηγο Π.Σ. Στέφανο Κολοκούρη, στο γραφείο του στο Αρχηγείο. Παρών στη συνάντηση ήταν και ο διευθυντής του πολιτικού του γραφείου Γιώργος Καραστέργιος, όπου συζητήθηκαν πολλά και ενδιαφέροντα θέματα που αφορούν στις σχέσεις συνεργασίας  του Δήμου Πύργου με το Πυροσβεστικό Σώμα  αλλά και τις δράσεις της δημοτικής αρχής στις πρόσφατες πυρκαγιές που έπληξαν την περιοχή. Ειδικά στον τομέα αυτό, ο δήμαρχος Πύργου πήρε τα εύσημα από τον κ. Κολοκούρη τόσο για την ετοιμότητα όσο και τη βοήθεια που παρείχαν στην Πυροσβεστική Υπηρεσία του Πύργου.

Ο κ. Αντωνακόπουλος έθιξε βασικά ζητήματα, όπως την πρόσληψη περισσότερων εποχικών πυροσβεστών για το νομό Ηλείας στην επόμενη προκήρυξη, καθώς όπως επισήμανε συνταξιοδοτούνται πολλά άτομα το επόμενο διάστημα και η Υπηρεσία έχει άμεση ανάγκη από νέο ανθρώπινο  δυναμικό.  Όπως κρίνεται και απαραίτητη η ανανέωση του στόλου στην Π.Υ. Πύργου και με υποστήριξη υλικοτεχνικού εξοπλισμού, καθώς οι ανάγκες της Δυτικής Ελλάδας και ειδικά της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας είναι πιο αυξημένες από της Βόρειας  Ελλάδας, υπογραμμίζοντας ότι ο νομός Ηλείας είναι από τους πλέον πυρόπληκτους της χώρας.

Ετοιμότητα σε θέματα πυρόσβεσης

Ικανοποιητικές ήταν οι απαντήσεις που έλαβε ο κ. Αντωνακόπουλος, καθώς όπως δηλώνει “Η πρόθεση του Αρχηγού είναι βεβαίως  να βοηθήσει για περισσότερο προσωπικό στην περιοχή και για επιπλέον  μέσα υλικοτεχνικής στήριξης για τη διευκόλυνση του έργου των πυροσβεστών. Ο αρχηγός μας ευχαρίστησε λέγοντας ότι ο Δήμος Πύργου είχε πολύ σημαντική παρουσία ως πολιτική προστασία στην αντιμετώπιση των πρόσφατων καταστροφικών  πυρκαγιών. Τονίσαμε ότι,  είμαστε σε αγαστή συνεργασία με τον διοικητή της Π.Υ. στον Πύργο, και ό,τι μας ζητήσει σχετικά με μηχανήματα, με οχήματα και εκπαιδευμένους δασοπυροσβέστες είμαστε πάντα εκεί να βοηθήσουμε και να συνδράμουμε. Δηλώσαμε στον Αρχηγό του Π.Σ. ότι έχουμε πολύ καλή σχέση με την Υπηρεσία του Πύργου, είμαστε ικανοποιημένοι από την αμεσότητα και την αποτελεσματικότητα επέμβασης του Σώματος και είμαστε δίπλα τους να βοηθάμε σε ό,τι μπορούμε”.

Επίσης ο κ. Αντωνακόπουλος ενημέρωσε τον Αρχηγό του Π.Σ. για όλες τις δράσεις που έχει υλοποιήσει η δημοτική αρχή. Όπως το επιπλέον δίκτυο υδροφόρων, την αύξηση του προϋπολογισμού για παρεμβάσεις προληπτικής πολιτικής σε ότι αφορά τις φωτιές, την προγραμματική σύμβαση με το Δασαρχείο Πύργου για το βουνό στο Κατάκολο,την αγορά και τοποθέτηση κρουνών για την τροφοδοσία νερού και την υλοποίηση προγράμματος και με ιδίους πόρους για διένεξη ζωνών πυροπροστασίας ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβαση των οχημάτων.

“Γενικά θεωρούμε ότι πρέπει να έχουμε πολύ ψηλά στην ατζέντα μας την πολιτική πυροπροστασίας διότι έτσι μας έχει διδάξει η ζωή και τα ακραία καιρικά φαινόμενα” δηλώνει ο κ. Αντωνακόπουλος. “Είχαμε αρκετές και σοβαρές πυρκαγιές το καλοκαίρι που μας πέρασε….Όλα αυτά δημιούργησαν και τους κινδύνους των πλημμυρών και κινηθήκαμε άμεσα σε αντιπλημμυρικά έργα τα οποία είχαν αποτελεσματικότητα. Η οποία και φάνηκε στις τελευταίες βροχές όπου ο Πύργος ήταν τέταρτη πόλη σε επίπεδο ποσοτήτων νερού που έπεσε. Το σύστημα άντεξε γιατί και σωστοί καθαρισμοί έγιναν αλλά είχαμε και τη δυνατότητα μέσα από τις μικρές εργολαβίες μέσω των μνημονίων με τοπικούς εργολάβους να παρεμβαίνουμε άμεσα όπου απαιτείται. Και έτσι δεν επιτρέψαμε να δημιουργηθούν μεγάλες ζημιές και επιπλοκές”.