Παρασκευή
24
Μάιος
TOP

Μόνο σε ασφαλιστικά ενήμερες αγρότισσες επίδομα μητρότητας – από Απρίλιο η πλατφόρμα για αιτήσεις

Ασφαλιστικά ενήμερες θα πρέπει να είναι οι αγρότισσες και γενικός οι αυτοαπασχολούμενες, προκειμένου να λάβουν το επίδομα μητρότητας, η πλατφόρμα για το οποίο θα λειτουργήσει μέσα στον Απρίλιο.

Τα παραπάνω επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νίκος Μηλαπίδης, την Πέμπτη 21 Μαρτίου, καλεσμένος στη Ναυτεμπορική TV και την εκπομπή «Rush Hour» με τη Νικόλ Λειβαδάρη, όπου, επίσης, μίλησε για την αύξηση του Kατώτατου Mισθού, την ασφαλιστική ικανότητα για όσους έχουν μικρές οφειλές, αλλά και το νέο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης.

Αναλυτικότερα, τα βασικά σημεία των θεμάτων που έθιξε ο Γενικός Γραμματέας έχουν ως εξής:

Πλατφόρμα για το επίδομα μητρότητας

Μέσα στον Απρίλιο ξεκινά τη λειτουργία της η πλατφόρμα για το επίδομα μητρότητας σε αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες για πρώτη φορά. Είναι ένα από τα μέτρα που αφορούν και το δημογραφικό και την ισορροπία προσωπικής και επαγγελματικής ζωής. Πλέον με το νέο κατώτατο μισθό, όπως τελικά διαμορφωθεί, οι κυρίες που θα γεννήσουν ή θα υιοθετήσουν θα μπορούν να απολαύσουν μέχρι 9 μήνες το επίδομα μητρότητας, το οποίο θα ισούται με τον κατώτατο μισθό και να κάνουν χρήση αυτού του δικαιώματος κάνοντας μία αίτηση στη δημόσια υπηρεσία απασχόλησης.

Ο ΕΦΚΑ θα αντλεί τα στοιχεία από εκεί, θα βλέπει την ενημερότητα του ασφαλισμένου ή της ασφαλισμένης και θα χορηγεί χωρίς περαιτέρω ταλαιπωρία το επίδομα μητρότητας στις κυρίες που έχουν γεννήσει ή έχουν υιοθετήσει από 24/9 και μετά.

Για τον Κατώτατο Μισθό

Έχει εξαντληθεί ο διάλογος μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, υπήρξαν διάφορες εισηγήσεις, υπήρξε και η εισήγηση του ΚΕΠΕ μεταξύ 4% και 5%. H αύξηση του κατώτατου είναι η τέταρτη μέσα στα τελευταία 4 χρόνια από το 2019 και μετά θα επηρεάσει και τον κατώτατο και 19 συνολικά επιδόματα.

Η αρμόδια Υπουργός, η κυρία Μιχαηλίδου, θα κάνει την εισήγηση και βέβαια το Υπουργικό Συμβούλιο θα εγκρίνει.

Αυτό το οποίο μπορούμε να πούμε είναι ότι σίγουρα θα ξεπερνάει τα 800 ευρώ και θα δούμε πως θα διαμορφωθεί γιατί πρέπει να υπάρχει ένα σημείο ισορροπίας ανάμεσα στις αυξημένες ανάγκες των εργαζομένων αλλά και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων ούτως ώστε η ανάπτυξη η οποία βιώνει η χώρα τα τελευταία χρόνια να συνεχίσει να είναι σταθερή και ανθεκτική.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

πηγη agro24.gr