Κυριακή
21
Ιούλιος
TOP

Ναυάγιο στην Πύλο: Συγκροτείται ομάδα νομικών και δικηγόρων με σκοπό την αποκάλυψη της αλήθειας και την απόδοση δικαιοσύνης

Πάνω από 70 άτομα κυρίως νομικοί και δικηγόροι συμμετείχαν στο κάλεσμα για τη συγκρότηση πρωτοβουλίας ώστε να υπάρξει μία «αληθινή, αντικειμενική και εξαντλητική διερεύνηση των συνθηκών του ναυαγίου στην Πύλο»

Συγκροτείται ομάδα πρωτοβουλίας, δικηγόρων και νομικών για το ναυάγιο της Πύλου μετά από τη συνάντηση στην οποία συμμετείχαν πάνω από 70 άτομα στα γραφεία του ΔΣΑ την Πέμπτη.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που κυκλοφόρησε σκοπός της πρωτοβουλίας είναι να υπάρξει μία «αληθινή και αντικειμενική, ανεξάρτητη από λογικές δημοσίου συμφέροντος, εξαντλητική διερεύνηση των συνθηκών του ναυαγίου, να αναδειχθεί η αλήθεια και να αποδοθούν οι ευθύνες σε όλους εκείνους που επιλήφθηκαν του περιστατικού από οποιαδήποτε θέση και με οποιαδήποτε ιδιότητα».

Το ναυάγιο θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί

«Δηλώνουμε τον αποτροπιασμό μας για τον τραγικό θάνατο των εκατοντάδων συνανθρώπων μας και εκφράζουμε τη θλίψη και την οδύνη μας στις οικογένειές και τους οικείους τους», αναφέρει αρχικά η ανακοίνωση και συνεχίζει:

«Εκφράζουμε την πεποίθησή μας ότι το πολύνεκρο αυτό ναυάγιο θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί, καθώς το υπερφορτωμένο πλοίο είχε εντοπιστεί έγκαιρα και είχε διαπιστωθεί ο κίνδυνος που διέτρεχε πολλές ώρες πριν τη βύθισή του, όμως τα αρμόδια όργανα του Λιμενικού Σώματος, όσο και της Frontex, που παρακολουθούσαν το περιστατικό, απέσχαν από οποιαδήποτε ενέργεια διάσωσης.

Προκύπτει μάλιστα και υπάρχουν στοιχεία για απόπειρα ρυμούλκησης του πλοίου από το σκάφος του ελληνικού Λιμενικού, χωρίς να είναι γνωστό με ποιο σκοπό και προς ποια κατεύθυνση. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να διερευνηθούν ποινικές ευθύνες των κρατικών οργάνων που επιλήφθηκαν της επιχείρησης διάσωσης του πλοίου ανοιχτά της Πύλου για τέλεση κακουργημάτων διά πράξεων ή παραλείψεων.

Η πρώτη ανοιχτή συνάντηση της 22ης Ιουνίου, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 70 άτομα, στάθηκε ευκαιρία για μια πλούσια συζήτηση με παρεμβάσεις από δικηγόρους που ενεργοποιούνται στο πεδίο, ανθρώπους οργανώσεων δικαιωμάτων και εκπροσώπους αντιρατσιστικών κινήσεων.

Κάλεσμα στους δικηγορικούς συλλόγους

Αποφασίσαμε τη δημιουργία μιας ομάδας πρωτοβουλίας δικηγόρων και νομικών για το ναυάγιο της Πύλου, με σκοπό την αποκάλυψη όλης της αλήθειας για τις συνθήκες του ναυαγίου και την απόδοση δικαιοσύνης.

Επιδιώκουμε τη δημιουργία ενός χώρου που να συνδράμει στην ανάδειξη, την τεκμηρίωση, την καταγραφή των πραγματικών περιστατικών και να ενδυναμώνει τα θύματα, τις οικογένειες και τους εκπροσώπους τους στον αγώνα τους για δικαιοσύνη, με όλες τις απαιτούμενες πολιτικές και νομικές ενέργειες.

Ζητάμε από τους Δικηγορικούς Συλλόγους να αναλάβουν αντίστοιχες πρωτοβουλίες. Είμαστε ανοιχτές και ανοιχτοί σε συνεργασία και συντονισμό με κάθε άτομο και συλλογικότητα που παλεύει για τον ίδιο σκοπό.

Η ομάδα πρωτοβουλίας θα συναντηθεί εκ νέου για να συζητήσει τα επόμενα βήματα και τις δράσεις της»

πηγη: in.gr