To NBA είναι η τρίτη πιο επικερδής αθλητική λίγκα του πλανήτη. Η αξία της αυξήθηκε και εν μέσω πανδημίας. Παρ’ όλα αυτά, εκείνη των πρωταθλητών Λέικερς ήταν μικρότερη της ομάδας με το χειρότερο ρεκόρ (Ουόριορς) και των επί έξι διαδοχικά χρόνια πρωτοπόρων, Νικς. Πώς ‘βγαίνουν’ τα μαθηματικά και πού βρίσκονται οι Μπακς του Γιάννη Αντετοκούνμπο.
Πιστό στο καθήκον του, το Forbes μέτρησε την αξία των οργανισμών του ΝΒΑ και για την αγωνιστική περίοδο 2019-20. Που ήταν η χειρότερη στην ιστορία της λίγκας, καθώς η -πρωτόγνωρη παγκόσμια- πανδημία είχε ως συνέπεια τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετώπισε ποτέ η τρίτη πιο επικερδής αθλητική λίγκα του πλανήτη, μετά τη National Football League και τη Major League Baseball. Ειρήσθω εν παρόδω, το 50% των εσόδων του ΝΒΑ αφορά τους μισθούς των παικτών.
H χειρότερη ομάδα ήταν η μεγαλύτερη κερδισμένη του ΝΒΑ
Από το 1999 μέχρι και φέτος οι κορυφαίες θέσεις ‘απασχολούνταν’ από τους ίδιους οργανισμούς. Ήταν οι Νικς και οι Λέικερς. Φέτος, τους χώρισαν οι Ουόριορς, μολονότι έζησαν τη χειρότερη σεζόν τους, μετά το 2001: έπειτα από πέντε συμμετοχές στους τελικούς, το 2020 βρέθηκαν να έχουν έχουν το χειρότερο ρεκόρ όλων, με τον απόλυτο ηγέτη τους -και δυο φορές MVP-, Στέφεν Κάρι να εμφανίζεται μόνο σε πέντε παιχνίδια λόγω τραυματισμών.
Αν σκέφτεστε πως έγινε hacking στο πρόγραμμα που κάνει την αξιολόγηση, θα ήταν χρήσιμο να γνωρίζετε ότι οι Νικς που έχασαν το 70% των αγώνων που έδωσαν την τελευταία εξαετία και δεν έχουν πατήσει το πόδι τους στα playoffs από το 2013, παρέμειναν ο πιο πολύτιμος οργανισμός για έκτη διαδοχική χρονιά.
Βρέθηκαν και στην τρίτη θέση με τις αξίες όλων των επαγγελματικών αθλητικών οργανισμών σε όλες τις επαγγελματικές αθλητικές λίγκες των ΗΠΑ. Στην κορυφή είναι οι Dallas Cowboys του NFL και στη δεύτερη θέση οι New York Yankees του MLB. Οι τρεις τους ήταν τα μόνα αθλητικά clubs του πλανήτη που έφτασαν στην αξία των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων! Υπήρχε λόγος. Θα εξηγηθεί ευθύς αμέσως.
Πώς ‘βγάζουν’ τα μαθηματικά πρώτους τους Νικς και δεύτερους τους Ουόριορς
Στον υπολογισμό της αξίας κάθε οργανισμού, οι καθ’ ύλην αρμόδιοι λαμβάνουν υπ’ όψιν τους μισθούς των παικτών και ό,τι δίνει το γήπεδο σε κάθε οργανισμό -καθημερινά. Οι Νικς ήταν πάλι αυτοί που είχαν τα μικρότερα μεροκάματα, καθώς ως οι έχοντες κάκιστων ρεκόρ επί σειρά ετών ακόμα και όταν ήθελαν να δώσουν πολλά χρήματα, δεν υπήρχαν κάποιοι (superstar) που να ήθελαν να τα πάρουν. Το γήπεδο τους (βλ. Madison Square Garden) είναι η πιο διάσημη ‘αρένα’ του πλανήτη και το ‘σπίτι’ τους (βλ. Νέα Υόρκη) εκ των κορυφαίων προορισμών των απανταχού τουριστών. Το 2019 ταξίδεψαν στο ‘Μεγάλο Μήλο’ 67 εκατομμύρια άνθρωποι από όλον τον κόσμο. Πέρυσι προφανώς και η μείωση ήταν κατακόρυφη. Στην εξίσωση που δίνει τις αξίες των ομάδων παίζουν μεγάλο ρόλο τα τηλεοπτικά δικαιώματα (τα 2.5 δισεκατομμύρια δολάρια των ΤΝΤ και ESPN μοιράζονται ισόποσα στους 30 οργανισμούς).
Αυτό που κάνει τη διαφορά στην αξιολόγηση είναι αν υπάρχει νέο γήπεδο ή αν έχει γίνει ανακαίνιση -και άρα έχουν προκύψει περισσότερες ευκαιρίες για επενδύσεις (από media και χορηγούς που δεν αφορούν μόνο αγώνες μπάσκετ, αλλά ό,τι άλλο συμβαίνει στο κτίριο -συναυλίες κλπ). Σημείωση: όλα τα γήπεδα έχουν χρέη.
Πριν την εκκίνηση της περασμένης αγωνιστικής περιόδου, τα αφεντικά των Νικς είχαν ολοκληρώσει την ανακαίνιση που αποφάσισαν το 2013, αξίας ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων, στο Madison Square Garden. Ακολούθησε και μια νέα συμφωνία για τηλεοπτικά δικαιώματα, με τοπικό δίκτυο. Παρ ό,τι έχασαν τα 45 από τα 66 ματς της σεζόν 2019-20 (προφανώς δεν πήγαν στη ‘φούσκα’ του Ορλάντο όπου ολοκληρώθηκε η περίοδος), δεν έχασαν τη δυναμική τους, καθώς ως η μεγαλύτερη των ‘αγορών’ είχε πάντα δίπλα ουκ ολίγους επενδυτές/χορηγούς.
Στα των Ουόριορς, πρόλαβαν να απολαύσουν το νέο γήπεδο (Chase Center), αξίας 1.000.000.000 δολαρίων μόνο για πέντε μήνες, πριν το lockdown λόγω κορονοϊού. Παρ’ όλα αυτά συνέχισαν την πρόοδο τους (τα πέντε προηγούμενα χρόνια η αξία είχε αυξηθεί κατά κατά 367%), χάριν των 474.000.000 δολαρίων των καθαρών εσόδων, στο διάστημα που πρόλαβε να λειτουργήσει το γήπεδο τους. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι σε μια φυσιολογική σεζόν (με κόσμο και πρόκριση στα playoffs) το ποσό μπορεί να φτάσει τα 700 εκατομμύρια δολάρια. Τα λειτουργικά έσοδα που ακολουθούν, είναι ό,τι έμεινε μετά τους μισθούς, τους φόρους και τα λοιπά έξοδα. Σε κάθε περίπτωση φέτος τα λειτουργικά έσοδα του Γκόλντεν Στέιτ ήταν τα περισσότερα όλων. Ακολούθησαν αυτά των Νικς.
Πόσο κόστισε ο κορονοϊός στις ομάδες του ΝΒΑ
Την αγωνιστική περίοδο που διεξήχθη το 80% των παιχνιδιών και οι εξέδρες δεν είχαν κόσμο, τα έσοδα των ομάδων μειώθηκαν κατά 12%, με τους αναλυτές να εξηγούν πως ο λόγος που έχασαν μόλις 62 εκατομμύρια δολάρια ήταν τα τηλεοπτικά δικαιώματα -που πληρώθηκαν εξ ολοκλήρου- και η μείωση στους μισθούς των παικτών -μέσω της νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας. Η πανδημία δεν στέρησε τα θετικά λειτουργικά έσοδα από της ομάδες, με αυτά των Ουόριορς να φτάνουν στα 200 εκατομμύρια δολάρια και να είναι η καλύτερη ‘επίδοση’ όλων. Την ίδια ώρα, η αξία των οργανισμών έφτασε, κατά μέσο όρο στα 2.2 δισεκατομμύρια δολάρια (από 2.100.000.000 που ήταν πέρυσι). Αυτή των πρωτοπόρων Νικς είναι πια στα 5 δισεκατομμύρια δολάρια.
Πώς όμως, κατάφερε το ΝΒΑ να ‘μαζέψει’ όσο μπορούσε τη ζημιά: επέτρεψε στις εταιρίες ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων να αποκτήσουν έως το 20% των μετοχών σε έναν σύλλογο -κάτι που δεν γινόταν μέχρι πρότινος. Η CVC Capital Partners είναι σε συζητήσεις με τους Σπερς, για το μειοψηφικό πακέτο των μετοχών -που πάντα πωλείται με έκπτωση, ενώ οι εταιρίες αυτές αποκτούν τη δυνατότητα να ασχοληθούν με κάτι διαφορετικό από τις μετοχές και τα ομόλογα.
Τι ίσχυσε για τους Μπακς του Γιάννη Αντετοκούνμπο
Η αγορά του Μιλγουόκι παραμένει στις όχι μεγάλες, καθώς η αξία των Μπακς είναι στα 1.625.000.000 δολάρια, ποσό που δίνει στον οργανισμό την 19η θέση επί του συνόλου. Για μια ακόμα σεζόν υπήρξε αύξηση της τάξεως του 3% (το περυσινό ποσό ήταν στα 1.580.000.000 δολ.). Το ποσοστό των χρεών είναι το 5ο μεγαλύτερο, τα έσοδα ήταν τα 17α περισσότερα και τα λειτουργικά έσοδα (δηλαδή, ό,τι έμεινε) τα 26α στο σύνολο των 30.
Σε μισθούς πήγαν 125.000.000 δολάρια -αριθμός που θα αλλάξει από του χρόνου, όταν θα αρχίσει να ‘τρέχει’ η supermax επέκταση του Γιάννη Αντετοκούνμπο (228.000.000 δολάρια, για πέντε σεζόν), που θα τον κάνει τον πιο ακριβοπληρωμένο παίκτη της ιστορίας. Το Forbes έγραψε πως μετά το απογοητευτικό τέλος στα παρκέ (ο αποκλεισμός στο δεύτερο γύρο των playoffs από τους μετέπειτα φιναλίστ Χιτ), πανηγύρισαν μια νίκη που ήταν η παραμονή ενός εκ των μεγαλύτερων σταρ της λίγκας “σε μια μικρή αγορά, γεγονός που μπορεί να προσελκύσει φαν και σπόνσορες στο νεόκτιστο Fiserv Forum, αξίας 524 εκατομμυρίων δολαρίων -τα 250 εκατομμύρια προέκυψαν από τους φορολογούμενους”. Από το 2013, όταν πήγε στο Μιλγουόκι ο Greek Freak έως το 2019, αύξησε την αξία του οργανισμού κατά 233%. Πέρυσι προστέθηκε ένα 17% και φέτος ένα 3%. Σύνολο: 253%. Δεν υπάρχει κάποιο μεγαλύτερο, στα ίδια χρόνια.