Τετάρτη
22
Ιανουάριος
TOP

Νέα μεγάλη επένδυση από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στη Μεγαλόπολη για την επανάχρηση των ανακτώμενων πλαστικών απορριμμάτων

Μέχρι σήμερα, τα πλαστικά που ανακτώνται από τις μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων σε Ήπειρο και Πελοπόννησο εξάγονται σε γειτονική χώρα. Στη συνέχεια, αφού υποστούν επεξεργασία και ραφιναριστούν, πωλούνται για χρήση στη χημική βιομηχανία, τόσο στη χώρα μας, όσο και σε άλλες χώρες του πλανήτη. Η κατάσταση αυτή θα αλλάξει με την επένδυση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στη Μεγαλόπολη.

Η νέα μονάδα, που θα χτιστεί εξαρχής (greenfield) στο Βαλτέτσι Αρκαδίας, θα απασχολεί 28 άτομα. Η υλοποίησή της θα απαιτήσει επενδύσεις ύψους 14,8 εκατ. ευρώ για την ανέγερση νέων κτιριακών εγκαταστάσεων και την προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού. Ωστόσο, φαίνεται ότι αυτό θα είναι μόνον η αρχή και ότι στη συνέχεια, καθώς θα επεκτείνεται η επεξεργασία απορριμμάτων, το έργο της νέας μονάδας θ’ αυξηθεί.

Η επένδυση θα επιδοτηθεί περίπου στο 50% από το Πρόγραμμα της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΔΑΜ), που υλοποιεί το υπ. Εθνικής Οικονομίας στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ. Και αυτή δεν είναι η μοναδική greenfield επένδυση που στόχο έχει την ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης στις περιοχές που πλήττονται από την απολιγνιτοποίηση.

Παραγωγή πλακετών τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού

Άλλες πέντε greenfield επενδύσεις θα γίνουν στις περιοχές ΔΑΜ και συγκεκριμένα στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Η Intracom Telecom πρόκειται να δημιουργήσει μια μονάδα παραγωγής ηλεκτρονικών εξαρτημάτων για Συστήματα Ασύρματης Μετάδοσης. Η μονάδα θα γίνει στη ΒΙΠΕ Κοζάνης, η επένδυση θα ανέλθει σε 44 εκατ. ευρώ, ενώ το Πρόγραμμα ΔΑΜ θα την ενισχύσει με 19,3 εκατ. ευρώ.

Το σχέδιο προβλέπει την ανέγερση νέου κτιρίου και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, την προμήθεια του αναγκαίου μηχανολογικού εξοπλισμού, τη δημιουργία φωτοβολταϊκού σταθμού με μονάδα αποθήκευσης ενέργειας και τη δημιουργία 101 νέων θέσεων εργασίας. Στελέχη της εταιρείας ανέφεραν χθες ότι αυτό θα είναι μόνον η αρχή και ο στόχος της είναι να φτάσει τους 200 εργαζόμενους.

Η τρίτη greenfield επένδυση αφορά τη δημιουργία data center ισχύος 5MW. Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της εταιρείας Eunice Energy, Γιώργος Καλαβρουζιώτης, αυτό είναι μόνον η αρχή και στόχος είναι το data center αυτό να φτάσει τα 20 MW. Όπως είπε, το νέο data center χρειάζεται το Αμύνταιο της Φλώρινας, καθώς η μέση θερμοκρασία τον χρόνο κυμαίνεται στους 16 βαθμούς. Αυτή είναι και η θερμοκρασία που λειτουργούν τα data centers.

Μάλιστα, πρόσθεσε ότι η κατασκευή του data center θα γίνει με τέτοιον τρόπο, ώστε η περίσσεια θερμότητας που θα προκαλείται από αυτό θα μεταφέρεται στο σύστημα τηλεθέρμανσης της τοπικής κοινωνίας. Η επένδυση του data center εντάχθηκε στο Πρόγραμμα ΔΑΜ, ανέρχεται σε 31,5 εκατ. ευρώ και περιέλαβε επιδότηση 15,7 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με το σχέδιο, μετά την ολοκλήρωση του data center θ’ απασχολούνται σε αυτό περί τους 100 εργαζόμενους. Στόχος της Eunice Energy είναι το data center να συνεργαστεί στενά τόσο με το Παν. Μακεδονίας, αλλά και τα γειτονικά πανεπιστήμια των Ιωαννίνων και της Θεσσαλονίκης.

Η παραγωγική επέκταση του ομίλου Tottis

Η τέταρτη και η πέμπτη επένδυση θα γίνει από τον όμιλο Tottis. Ο όμιλος παρασκευής σνακ θα επεκτείνει τις υφιστάμενες μονάδες παραγωγής προϊόντων (κρουασάν, σοκολατοειδών κ.λπ.) και παραγωγής συσκευασιών (χαρτοκιβωτίων, χαρτονιών κ.λπ.). Και οι δύο μονάδες θα επεκταθούν με επενδύσεις συνολικού ύψους 33,7 εκατ. ευρώ, που θα γίνουν στη Φλώρινα, όπου ο όμιλος έχει πολυσχιδή δραστηριότητα.

Όπως είπε ο επονομαζόμενος «βασιλιάς» της γκοφρέτας, Κώστας Τόττης, ο όμιλος Tottis είναι από τους μεγαλύτερους εργοδότες της Φλώρινας, αφού σχεδόν οι 600 από τους 1.000 εργαζόμενους του ομίλου απασχολούνται στον συγκεκριμένο νομό. Οι δύο νέες επενδύσεις θα προσθέσουν συνολικά 86 νέες θέσεις εργασίας, εκ των οποίων οι 30 στη μονάδα συσκευασίας και οι 56 στη μονάδα παραγωγής σνακ. Η εταιρεία αναμένεται να λάβει επιδότηση στο 50% της επένδυσης.

Τέλος, η έκτη επένδυση αφορά την Οικογένεια Κουκουτάρη (Alfa Ζύμη). Μέλη της οικογενείας δημιούργησαν την εταιρεία Bakeshake, η οποία στοχεύει στη δημιουργία μιας νέας βιομηχανικής μονάδας παραγωγής τορτίγιας. Το σχέδιο της επένδυσης προβλέπει την κατασκευή νέων κτιριακών εγκαταστάσεων, την προμήθεια του απαιτούμενου εξοπλισμού παραγωγής, καθώς και τη δημιουργία 44 νέων θέσεων εργασίας.

Η νέα μονάδα θα δημιουργηθεί στον Άργιλο Κοζάνης και η επένδυση θα ανέλθει σε 17,4 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 8,7 εκατομμύρια θα αποτελέσουν επιδότηση.

πηγή: www.powergame.gr