Παρασκευή
20
Μάιος
TOP

Νέος γύρος “πρόσληψης” ιδιωτών για έκδοση συντάξεων

Με τρία βήματα θα συνεχιστεί η συνεισφορά των πιστοποιημένων ιδιωτών στη διαδικασία έκδοσης νέων συντάξεων.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr από αρμόδια στελέχη, το πρώτο βήμα θα είναι δύο ακόμα γύροι εκπαίδευσης και πιστοποίησης αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων και λογιστών.

Το δεύτερο βήμα θα είναι η απασχόληση των ιδιωτών στην έκδοση νέων κύριων συντάξεων και μετά τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, δηλαδή και μετά το ορόσημο της εκκαθάρισης όλων των ληξιπρόθεσμων αιτήσεων.

Το τρίτο βήμα, μετά την αποφασιστική μείωση των εκκρεμών αιτήσεων κύριων συντάξεων (και όχι μόνο των ληξιπρόθεσμων αιτήσεων τον Ιούνιο), θα είναι η απασχόληση των πιστοποιημένων δικηγόρων και λογιστών και στο πεδίο της έκδοσης νέων επικουρικών συντάξεων.

Σημειώνεται πως από τον Νοέμβριο, οι πιστοποιημένοι δικηγόροι και λογιστές (333 έως τώρα) απασχολούνται μόνο στο πεδίο της έκδοσης νέων κύριων συντάξεων, μετά από δύο κύκλους εκπαίδευσης και πιστοποίησης.

Στελέχη των ταμείων αναφέρουν στο Capital.gr πως εντός του τρέχοντος μήνος θα ξεκινήσει ο τρίτος κύκλος εκπαίδευσης, ενώ η πιστοποίηση όσων εκπαιδευτούν θα γίνει προς το τέλος του μηνός.

Έπειτα, όμως, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα υπάρξει και τέταρτος κύκλος εκπαίδευσης και πιστοποίησης (τον Φεβρουάριο). Στο τέλος των επόμενων δύο κύκλων εκπαίδευσης-πιστοποίησης, αναμένεται οι πιστοποιημένοι δικηγόροι και λογιστές να ξεπεράσουν τους 550, ενώ θα είναι σε θέση να εκδίδουν, όπως προβλέπουν οι υπολογισμοί των ίδιων πηγών, κοντά στις 1.650 νέες κύριες συντάξεις κάθε μήνα και γύρω στις 19.800 ανά έτος.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως στους σχεδιασμούς του e-EΦΚΑ είναι η διατήρηση της συνεργασίας με τους πιστοποιημένους ιδιώτες και μετά τη εκπλήρωση της δέσμευσης της κυβέρνησης έναντι των θεσμών για τον εκμηδενισμό των ληξιπρόθεσμων αιτήσεων για κύριες συντάξεις τον ερχόμενο Ιούνιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος “Άτλας” για τον μήνα Νοέμβριο, οι ληξιπρόθεσμες αιτήσεις (δηλαδή αυτές που “μετρούν” πάνω από 3 μήνες) ανήλθαν σε 83.090, ενώ οι μη ληξιπρόθεσμες σε 33.853. Συνολικά, δηλαδή, οι ληξιπρόθεσμες και μη ληξιπρόθεσμες ανήλθαν σε 116.943.

Αυτό σημαίνει πως οι πιστοποιημένοι θα συνεχίσουν την απασχόληση τους μέχρι να μειωθούν δραστικά συνολικά οι εκκρεμείς και όχι μόνο οι ληξιπρόθεσμες αιτήσεις.

Πηγή capital.gr

Διαβάστε περισσότερα εδώ