Παρασκευή
1
Δεκέμβριος
TOP

Ο Ανδρουλάκης ανεβάζει ψηλά τον πήχη για το ΠΑΣΟΚ -Πρώτος στόχος οι αυτοδιοικητικές εκλογές

Βέβαιος ότι «στις επόμενες εθνικές εκλογές το πολιτικό πρόγραμμά μας θα γίνει η πρόταση διακυβέρνησης της χώρας» εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚΝίκος Ανδρουλάκης, στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στο Ζάππειο. Ο κ. Ανδρουλάκης προσδιόρισε ως πρώτο σταθμό σε αυτή την πορεία τις αυτοδιοικητικές εκλογές, όπου προφανώς το ΠΑΣΟΚ προσδοκά να καταγράψει ενίσχυση των δυνάμεών του. Το επόμενο βήμα είναι οι ευρωεκλογές, με στόχο να παγιωθεί αυτή η ενίσχυση και τρίτο και καθοριστικό βήμα οι επόμενες εθνικές εκλογές με στόχο την ολική επαναφορά του κόμματος σε τροχιά διακυβέρνησης της χώρας.

«Το μεγάλο επίδικο είναι ποιος μπορεί να φτιάξει το κράτος. Δεν μπορεί να το κάνει η Ν.Δ. Το ΠΑΣΟΚ είναι η υπεύθυνη αντιπολίτευση, που το πρόγραμμά της θα είναι το επόμενο κυβερνητικό πρόγραμμα», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος απαρίθμησε μια σειρά από γεγονότα των τελευταίων μηνών – πυρκαγιές, σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, πλημμύρες, ζητήματα ασφάλειας στην καθημερινότητα των πολιτών – τα οποία, όπως είπε, συγκροτούν «ένα συνεχές αποτυχιών του επιτελικού κράτους».

Ο κ. Ανδρουλάκης ρωτήθηκε και για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και αρχικά ξεκαθάρισε ότι δεν θα πει τίποτα για τις εσωκομματικές εκλογές στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παραπέμποντας οποιοδήποτε σχόλιο για μετά την Κυριακή. «Εχω προσωπική εμπειρία για το τι σημαίνει εμπλοκή τρίτων κομμάτων και με παρακρατικές μεθόδους. Δεν θα το κάνω ούτε με πολιτικούς όρους», είπε, παραπέμποντας στην υπόθεση των υποκλοπών.

Παρά τη διάθεση να μη σχολιάσει τα του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο δεν απέφυγε τον πειρασμό να κάνει συγκρίσεις: «Στις εκλογές για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, με κορονοϊό και περιοριστικούς όρους και με το κόμμα στο 8%, είχαμε 270.000 συμμετοχή. Τώρα, στον ΣΥΡΙΖΑ, ήταν περίπου οι μισοί», είπε για να προσθέσει, πάντως, ότι δεν υποτιμά κανένα πολιτικό μέγεθος, απλώς οι εσωκομματικές διαδικασίες του ΠΑΣΟΚ είχαν πολλαπλάσιο πολιτικό αποτύπωμα.

Στα ζητήματα της επικαιρότητας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στάθηκε ιδιαίτερα στις πλημμύρες στη Θεσσαλία, κάνοντας λόγο για «καταστροφή-τομή στην ιστορία της χώρας». «Κατανοώ την ακρότητα των φαινομένων» ανέφερε, αλλά στάθηκε ιδιαίτερα επικριτικός προς την κυβέρνηση για αποτυχία στην προληπτική διαχείριση ανάλογων καταστάσεων αλλά και για τον σχεδιασμό όσον αφορά την επόμενη μέρα, επαναλαμβάνοντας την πρόταση του κόμματός του για συγκρότηση task force. Μίλησε, δε, για ενεργοποίηση των ευρωσοσιαλιστών, προκειμένου να ενισχυθεί το Ταμείο Αλληλεγγύης και να έρθουν περισσότερα χρήματα στη χώρα μας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της καταστροφής.

Στο μέτωπο της οικονομίας, υπογράμμισε ότι «τα βασικά στοιχεία δείχνουν ότι η εικόνα δεν είναι καλή» και επανέλαβε τις βασικές προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για παραγωγική ανάπτυξη, για μείωση των φόρων εισοδήματος, για εφαρμογή πολιτικής μετρήσιμων στόχων στον ΦΠΑ ώστε να μειώνεται σταδιακά και ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα. Απέδωσε, δε, στην κυβέρνηση «δημοσιονομικό λαϊκισμό».

Οσον αφορά τις ευρωεκλογές και το σχέδιο της κυβέρνησης για ένα νέο εκλογικό σύστημα με σταυρό και κατάτμηση της Επικράτειας σε περιφέρειες, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε ότι ο ίδιος είναι υπέρ του σταυρού, ώστε να έχει τη δυνατότητα επιλογής ο πολίτης. «Αν υπάρχουν παρεμβάσεις που προσθέτουν περισσότερη διαφάνεια και αξιοκρατία, να το συζητήσουμε», πρόσθεσε.

Για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι «είναι πάγια θέση μας πως ο κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα στον πολιτικό γάμο» και πρόσθεσε για το θέμα ότι «καλό θα ήταν να λυθεί».

πηγή: www.kathimerini.gr