Τρίτη
24
Δεκέμβριος
TOP

Ο Ε. Βενιζέλος για το Qatar Gate: «Είναι μια τραγική και αδιανόητη υπόθεση»-Τι είπε για τον Α. Σαμαρά -Πως αξιολόγησε το ΠΑΣΟΚ -Σφοδρές επικρίσεις για τις υποκλοπές (video)

Για όλους και για όλα μίλησε στην τηλεόραση Best και τον Θέμη Κανελλόπουλο ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος βρέθηκε στην Καλαμάτα στο πλαίσιο της παρουσίασης του βιβλίου του: Εκδοχές πολέμου 2009-2022. Τα επίκαιρα σημεία άλλωστε, πολλά, με τις υποκλοπές, το σκάνδαλο που ταρακούνησε τα θεμέλια της Ευρώπης στο πλαίσιο του Κατάρ-gate και φυσικά τις διαδοχικές κρίσεις, να βρίσκονται στο προσκήνιο.

Τα κύρια σημεία της συνέντευξης

Η ΣΕΙΡΑ ΚΡΙΣΕΩΝ

«Από το 2009 έως σήμερα έχουμε μια αλυσίδα κρίσεων», ανέφερε ο κ. Βενιζέλος και εξήγησε. «Από  την οικονομική, που κράτησε περίπου 10 χρόνια, στην πανδημία, στον πόλεμο στην Ουκρανία, στην ενεργειακή κρίση και την πληθωριστική». Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ξεδίπλωσε τις πτυχές αυτών των κρίσεων, κάνοντας ειδική μνεία στην οικονομική, η οποία όπως σημείωσε, οδήγησε την Ελλάδα και άλλες χώρες της Ευρωζώνης σε μια υποβάθμιση του επιπέδου ζωής και σημαντική απώλεια κεκτημένων, όπως μισθών και συντάξεων. «Ήταν πολύ σημαντικό στοίχημα να μπει ένας φραγμός ώστε να μη βρεθούμε όχι μόνο φτωχοί εκτός ευρώ, αλλά και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η χώρα έμεινε στην Ευρώπη, παρέμεινε δυτική», είπε ο κ. Βενιζέλος ασκώντας κριτική και στον ΣΥΡΙΖΑ. «Όταν ψηφίζεις το 2015, τρεις φορές υπέρ μιας συγκεκριμένης πολιτικής γραμμής, σημαίνει πως υπήρχε μια επιλογή που ήθελε να δοκιμάσει ο ελληνικός λαός. Τη δοκίμασε και ευτυχώς, αντέξαμε, επειδή το πρώτο εξάμηνο μετά το δημοψήφισμα, εγκαταλείφθηκε όλη η πολιτική που είχε διακηρυχθεί και υπήρξε μια προσχώρηση στη δική μας αντίληψη. Καθένας μπορεί τώρα να καταλάβει ποιος ήταν εκείνος που έλεγε αλήθεια και ποιος δημιουργούσε ψευδαισθήσεις», σημείωσε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, που αναφέρθηκε και στη συγκυβέρνησή του με τον Αντώνη Σαμαρά.

Η ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
ΣΑΜΑΡΑ – ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
ΚΑΙ Η ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ
ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

«Η κυβέρνηση 2012 – 2015 Σαμαρά – Βενιζέλου, θα αξιολογηθεί ιστορικά. Αν συνεχιζόταν αυτή η γραμμή, αν μπορούσαμε να εκλέξουμε Πρόεδρο Δημοκρατίας το 2014 και είχαμε ακόμη έναν χρόνο στη διάθεσή μας, πιστεύω πως η έξοδος από τα μνημόνια, θα ήταν πολύ πιο… βελούδινη χωρίς το βάρος του τρίτου μνημονίου και χωρίς την περιπέτεια που ζήσαμε», τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, παρατηρώντας ωστόσο πως έστω και έτσι, η χώρα άντεξε. Χαρακτηριστικά, ήταν όσα σημείωσε και για τη σχέση  του με τον Αντώνη Σαμαρά. «Ανταποδίδω την αγάπη και την εκτίμηση. Νομίζω ότι έχουμε ζήσει εμπειρίες οι οποίες είναι ανεξίτηλες και που μας έχουν φέρει κοντά. Έχουμε διαφορετικές ιδεολογικοπολιτικές ταυτότητες. Δεν είπε ποτέ ο Αντώνης Σαμαράς πως άλλαξε άποψη, ούτε εγώ έχω μετακινηθεί, αλλά αυτό, δείτε πόσο σημαντικό είναι, να μπορούν δύο άνθρωποι διαφορετικών διαδρομών για λόγους εθνικού συμφέροντος και πατριωτικό καθήκον να συνυπάρξουν και να συνεργαστούν με τρόπο αρμονικό, αδερφικό», είπε και δε θα μπορούσε παρά να αναφερθεί στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων.

ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΩΝ
ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΩΝ
ΚΑΙ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

«Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα ξαναζήσουμε στη χώρα μια υπόθεση υποκλοπών. Η τελευταία φορά που την είχαμε ζήσει ήταν το 1993 όταν η νέα, τότε, επανεκλεγείσα, τελευταία κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου, αναγκάστηκε να κινήσει τη διαδικασία της ευθύνης υπουργών κατά του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και στελεχών του, για τις υποκλοπές Γρυλλάκη  και Μαυρίκη. Θέλοντας όμως να θέσουμε ένα τέλος σε αυτήν την αντίληψη, ήμουν μεταξύ αυτών που πίεσαν τον Ανδρέα Παπανδρέου το Δεκέμβριο του 1994, να  κηρύξει  την αναστολή των διώξεων αυτών και να συνδυάσει το τέλος τους με την αλλαγή σελίδας και την αναθεώρηση του Συντάγματος», σημείωσε ο κ. Βενιζέλος που εστίασε στα ζητήματα της Δημοκρατίας. «Θέμα Δημοκρατίας και κράτους Δικαίου τίθεται ανά πάσα στιγμή. Η Δημοκρατία σε όλη τη Δύση είναι εξαιρετικά εύθραυστο, αλλά και ανθεκτικό πολίτευμα, εμφανίζει όμως και τις παθογένειές της. Η κυβέρνηση άργησε να φέρει έναν Νόμο που έχει σημαντικά θετικά στοιχεία. Υιοθέτησε αρκετές παρατήσεις μου, κάποιοι λένε πως έχουμε έναν πολύ πιο καλό ορισμό της έννοιας της εθνικής ασφάλειας», τόνισε ο κ. Βενιζέλος και συνέχισε. «Φαίνονται ως καρικατούρες αυτοί που υποστηρίζουν ό,τι πρέπει όλοι να παρακολουθούνται χωρίς όρια, φραγμό και εγγυήσεις, γιατί η κυβέρνηση, για τις θέσεις τις οποίες υποστηρίζουν, έχει θεσμοθετήσει με πολύ νωπό Νόμο ειδικές προϋποθέσεις για τα πολιτικά πρόσωπα», ανέφερε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος καταλήγοντας σημείωσε πως όταν αποκαλύπτεται δημοσιογραφικά ό,τι έχει παρακολουθηθεί από την ΕΥΠ ο Κωστής Χατζηδάκης και όχι μόνο, πρέπει να αντιληφθεί ο πρωθυπουργός πως πρέπει να δώσει εντολή να ερευνηθούν όλα αυτά.

ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ
Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΑΪΛΗ

Καταληκτικά, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, δε θα μπορούσε να μπορούσε παρά να μιλήσει για το Κίνημα και φυσικά, την υπόθεση Καϊλή. «Είναι μια τραγική και αδιανόητη υπόθεση πολιτικά, θεσμικά και ηθικά. Είναι μια μεγάλη διάψευση. Οι επιπτώσεις έχουν επέλθει εκ προοιμίου. Η πολιτική βλάβη δεν αφορά ένα κόμμα ή μια χώρα, αλλά τους ευρωπαϊκούς θεσμούς», σχολίασε ο κ. Βενιζέλος, τονίζοντας ωστόσο πως επειδή οι Έλληνες έχουν την αίσθηση πως είναι οι πιο διεφθαρμένοι πολίτες της Ευρώπης, στην πιο διεφθαρμένη χώρα της Ευρώπης, δεν πρέπει να έχουν αυτήν την εντύπωση. «Θέλω το καλύτερο για το χώρο και τη Δημοκρατία. Παρακολουθώ με προσοχή, αλλά δεν είμαι ενεργός στο καθημερινό πολιτικό γίγνεσθαι. Προσπαθώ με τις παρατηρήσεις μου, τις  συμβουλές μου, τα άρθρα μου  και τις εκδηλώσεις του κύκλου ιδεών, να προτείνω πράγματα», δήλωσε εν κατακλείδι μιλώντας για το ΠΑΣΟΚ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Η ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΤΗΣ ΒΑΘΙΑΣ ΥΦΕΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΕ ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ

Αφιερωμένο στην περίοδο της βαθιάς ύφεσης που διήλθε η χώρα είναι το βιβλίο του Ευάγγελου Βενιζέλου με τον χαρακτηριστικό τίτλο: Εκδοχές πολέμου 2009-2022. Ο κ. Βενιζέλος μέσα από μια συζήτηση με τον Γιώργο Κουβαρά, ξετυλίγει το παρασκήνιο της οικονομικής κρίσης και όσα ακολούθησαν, στα οποία αναφέρθηκε και από την Καλαμάτα.