Κυριακή
26
Μάρτιος
TOP

«Ο Ερντογάν… παίζει το ισλαμικό χαρτί απέναντι στην Ελλάδα» – Ο κίνδυνος θερμού επεισοδίου, το λάθος που δεν πρέπει να γίνει και τα… αχαρτογράφητα νερά της Ευρώπης (video)

Το πιο σύνθετο σκηνικό διαγράφεται πάνω από το διεθνές πεδίο με τις κινήσεις σε… αχαρτογράφητα νερά να είναι διαδοχικές και… περίεργες και ικανές να προκαλέσουν αλυσιδωτές εξελίξεις.

Από τη μια, η εντεινόμενη εμπρηστική ρητορική της Τουρκίας που μόνο τεχνητή δεν είναι και δίνει μια… κινησιολογία επιπέδου θερμού επεισοδίου. «Ο Ερντογάν το πάει φιρί φιρί για ένα θερμό επεισόδιο» υπογράμμισε χαρακτηριστικά αναλύοντας την κατάσταση ο Γεώργιος Φίλης. Ο Διδάκτωρ Γεωπολιτικής, Καθηγητής Γεωστρατηγικής σημείωσε πως η Ελλάδα θα πρέπει να προσέξει ιδιαίτερα μια και η τακτική της Τουρκίας αλλάζει επίπεδο και παίζει απέναντι στην Ελλάδα «το ισλαμικό χαρτί, θέλοντας να δημιουργήσει όπως και στην περίπτωση στο παρελθόν με το Ισραήλ ζήτημα με τους μουσουλμάνους» υπογραμμίζοντας πως θα είναι «ολέθριο λάθος να πιστέψουμε πως όλα γίνονται για την εσωτερική… κατανάλωση στην Τουρκία». Για αυτή την κλιμάκωση ο κ. Φίλης σημείωσε πως χρειάζεται προσοχή «μια και σε πρώτο επίπεδο θα αντιμετωπίσουυμε μεταναστευτικό ή λαθρομεταναστευτικό κύμα, ή σε κάποια περίπτωση συμμετρική υβριδική απειλή στα σύνορά μας».

Από την άλλη οι διαστάσεις του πολέμου στην Ουκρανία   συνεχίζεται με την Ρωσία να προελαύνει στα ανατολικά ελέγχοντας περίπου το 20% της χώρας. Σχολιάζοντας την διαμορφωθείσα κατάσταση ο κ. Φίλης τόνισε πως η γραφειοκρατία των Βρυξελλών απέτυχε να διαχειριστεί την Ουκρανική κρίση και πλέον οι Ευρωπαίοι πολίτες όχι μόνο αντιδρούν αλλά «…πληρώνουν το μάρμαρο». Μάλιστα, ο τρόπος που επηρεάζει ο ενεργειακός πόλεμος σε πολλαπλά επίπεδα την Ευρώπη είναι κομβικός και… «αυτός που χάνει στο πεδίο της μάχης, πέραν της μεγάλης αντίστασης, είναι η Ουκρανία που δεν ελέγχει περί το 20% των εδαφών της» όσο για τον «μεγάλο χαμένο» σύμφωνα με τον κ. Φίλη «είναι η Γερμανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση» με τις ΗΠΑ να είναι η κερδισμένη χώρα επί της ουσίας και να λειτουργεί στο μέλλον «με άλλους όρους απέναντι και στους δυο».

ΟΙ ΙΤΑΛΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ… ΚΑΙ Η ΚΛΙΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΔΕΞΙΑ

Τέλος, με το βλέμμα στραμμένο στην Ιταλία και τις εκλογικές διαδικασίες ο κ. Φίλης τόνισε πως «Η Ευρώπη περνά στην πιο κρίσιμη φάση της καθώς θα κριθεί να επιβιώσει υπό πολύ δύσκολες συνθήκες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να βρει λύσεις» καθώς «θα πάψει να έχει την ισχύ και να λειτουργεί ως ενοποιητικό στοιχείο. Αυτό ίσως φανεί και στις εκλογές της Ιταλίας αλλά και στις ελληνικές», εκτιμώντας παράλληλα πως «Η κλίση προς τα δεξιά… της αστικής κατά βάση τάξης των ευρωπαϊκών λαών και των εργατικών τάξεων, θα γίνει πλέον ένα συστημικό φαινόμενο. Διότι φαίνεται ότι η ΕΕ δεν δίνει λύσεις σε αυτά τα ζητήματα… … και η λύση ότι θα κοπούν τα κονδύλια δεν νομίζω ότι θα λειτουργήσουν ανατρεπτικά»  και προσθέτοντας τον κίνδυνο που ελλοχεύει η Ευρώπη αγνοώντας την αστική τάξη να… γυρίσει στον μεσαίωνα.