TOP

Όχι άλλη επιβάρυνση στη Μαραθόλακκα και περιβαλλοντική αποκατάσταση ζητούν σύλλογοι και κάτοικοι του Ταϋγέτου (video)

Χαρακτηρίζοντας την υπόθεση της Μαραθόλακκας ως… κλιματική ωρολογιακή βόμβα οι εκπρόσωποι συλλόγων και κατοίκων του Ταϋγέτου είχαν σήμερα συνάντηση με τον δήμαρχο Καλαμάτας αναζητώντας λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα για την περιοχή.

Στο πλαίσιο της επόμενης ημέρας με την διαχείριση των απορριμμάτων ζήτησαν να μην επιβαρυνθεί άλλο η περιοχή και να προχωρήσουν ενέργειες αποκατάστασης της.

Ενημέρωση Δημάρχου για θέματα του Ταϋγέτου

Συνάντηση για τα θέματα που απασχολούν τα ορεινά χωριά του Ταϋγέτου, είχαν σήμερα Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2022 με τον Δήμαρχο, Θανάση Βασιλόπουλο, εκπρόσωποι των Συλλόγων της Αλαγονίας. Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου παραβρέθηκαν σε αυτήν εκπρόσωποι της Περιβαλλοντικής Πολιτιστικής Ένωσης Μεσσηνίας, των Συλλόγων Αλαγονίας, Λαδά, Καρβελίου και Αρτεμισίας, Κουτσαβίτικης Φορεσιάς και των Φίλων του Ταϋγέτου, ενώ από τις Τεχνικές Yπηρεσίες του Δήμου συμμετείχε στην ενημέρωση ο μηχανικός Βασίλης Χρονόπουλος.

Όπως ενημέρωσε ο κ. Βασιλόπουλος, στον Ταΰγετο βρίσκεται σε εξέλιξη η εργολαβία ύψους 1,2 εκατ. €, έχει εκτελεστεί κατά 80% το έργο και υπολείπονται εργασίες 270.000 €. Παράλληλα ο Δήμος έχει υποβάλει πρόταση για χρηματοδότηση έργων ύψους 800.000 € μέσω του προγράμματος «Αντ. Τρίτσης» και άλλη, ύψους 1.087.00 € που αφορά όλα τα χωριά του Ταϋγέτου. Επίσης, έχει λάβει τη θετική απάντηση του Αν. Υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα, για χρηματοδότηση έργων ύψους 1,2 εκατ. €. Το αίτημα, όπως είπε ο Υπουργός, θα ενταχθεί την άνοιξη που χρηματοδοτείται το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων διότι ο Ταΰγετος εξακολουθεί να παραμένει σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης από τη θεομηνία του Δεκεμβρίου.

Επίσης, στον Ταΰγετο γίνονται παρεμβάσεις από την ΔΕΥΑ Καλαμάτας ενώ ετοιμάζεται επιμέρους εργολαβία, ύψους 80.000 ευρώ για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του Δεκεμβρίου. Τέλος, έχει ανατεθεί σε γεωλόγο μελέτη που αναμένεται να παραδοθεί κατά το προσεχές 20ήμερο.

«Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα. Τα χρήματα που προβλέπονται είναι πολλά περισσότερα κι έτσι θα γίνει καλή δουλειά», υπογράμμισε ο κ. Βασιλόπουλος.

Σχετικά με την Μαραθόλακκα ο Δήμαρχος υπογράμμισε ότι θεωρεί ηθική υποχρέωσή του να σταματήσουν να πηγαίνουν σκουπίδια σε αυτήν και να γίνει αποκατάσταση. Ωστόσο, συνέχισε, αυτό δεν μπορεί να γίνει πραγματικότητα διότι δεν λειτουργεί ακόμα το εργοστάσιο κεντρικής διαχείρισης στην Καλλιρόη. Παρά ταύτα, και επειδή ο Δήμος αναγνωρίζει το γεγονός ότι η Μαραθόλακκα έχει σηκώσει πολύ μεγάλο βάρος, ο Δήμος έχει ζητήσει να διαθέτει μέρος των απορριμμάτων του στο εργοστάσιο της Παλιοχούνης. Παράλληλα, ενημέρωσε πως έχει προκριθεί η κατασκευή και λειτουργία Σταθμού Μεταφόρτωσης στο Ασπρόχωμα -του πιο σύγχρονου στην Ελλάδα- ύψους 1.950.000 €, έχει γίνει μελέτη και έχουν εξασφαλιστεί όλες οι άδειες. Το έργο θα γίνει σε οικόπεδο του Δήμου, 9 στρεμμάτων από τα οποία θα καλυφθούν τα 5, ενώ τα υπόλοιπα 4 θα είναι το «Πράσινο Σημείο» όπου θα γίνεται ο διαχωρισμός των απορριμμάτων. Ο Κινητός Σταθμός Μεταφόρτωσης που προβλέπεται προσωρινά να εγκατασταθεί στη Μαραθόλακκα είναι η μόνη λύση αυτή τη στιγμή και αυτή που, στη συνέχεια θα βοηθήσει για την απομάκρυνση των δεμάτων από τον χώρο προκειμένου αυτός να αποκατασταθεί.

«Θέλω να μου έχετε εμπιστοσύνη. Ό,τι λέμε το κάνουμε. Το επαναλαμβάνω: εγώ πρώτος θέλω να κλείσει η Μαραθόλακκα και το λέω χρόνια. Δυστυχώς οι διαδικασίες του Δημοσίου δεν έχουν βοηθήσει να γίνει γρήγορα η κεντρική διαχείριση και να λύσουμε το πρόβλημα. Όμως θα το κάνουμε και γι’ αυτό δουλεύουμε σκληρά και μεθοδικά», υπογράμμισε ο Δήμαρχος.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΧΩΡΙΩΝ ΤΑΫΓΕΤΟΥ

Την αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο λειτουργίας Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στη Μαραθόλακα εξέφρασαν εκπρόσωποι συλλόγων του Ταϋγέτου και της Καλαμάτας σε συνάντηση που πραγματοποίησαν σήμερα με το δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο. Με κύριο επιχείρημα πως η παράταση λειτουργίας της Μαραθόλακας ακυρώνει στην πράξη κάθε ενέργεια για την αποκατάσταση της περιοχής οι εκπρόσωποι των συλλόγων δηλώνουν πως θα αντιταχθούν στους σχεδιασμούς της Δημοτικής Αρχής δυναμικά και με κάθε νόμιμο μέσο.

Δυστυχώς ο δήμαρχος της πόλης δεν έδωσε σαφείς απαντήσεις και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για την κατασκευή και λειτουργία του τελικού Σταθμού Μεταφόρτωσης, ενώ παραδέχθηκε πως η αποκατάσταση της Μαραθόλακας βρίσκεται ακόμα στο στάδιο των προμελετών. Για μία ακόμα φορά η Δημοτική Αρχή δείχνει ότι για ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα δεν έχει σχέδιο και κινείται σπασμωδικά με συνέπεια να ζημιώνονται δημότες και περιοχές του δήμου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση θα πληρώσουμε ένα επιπλέον κόστος για προσωρινό Σταθμό Μεταφόρτωσης, αφού η δημοτική αρχή δεν κατάφερε να έχει έγκαιρα τον τελικό σταθμό.

Στη συνάντηση πήραν μέρος εκπρόσωποι των Πολιτιστικών Συλλόγων Αλαγονίας, Αρτεμισία, Λαδά, Καρβελίου, Κουτσαβίτικης Φορεσιάς, Φίλων του Ταϋγέτου καθώς και της Περιβαλλοντικης – Πολιτιστικης Ενωσης Μεσσηνιας. Την πρωτοβουλία κατά του ΣΜΑ στη Μαραθόλακα στηρίζουν και οι υπόλοιποι πολιτιστικοί σύλλογοι του Ταϋγέτου και άλλες συλλογικότητες της Καλαμάτας.

Η Συντονιστική Επιτρτοπή Χωριών Ταϋγέτου δηλώνει τα εξής:

Ένα ακόμα έγκλημα δρομολογεί στην πολύπαθη περιοχή της Μαραθόλακας Ταϋγέτου η Δημοτική Αρχή Καλαμάτας, σχεδιάζοντας την εκεί εγκατάσταση και  λειτουργία Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων.

Δυστυχώς η έναρξη της Κεντρικής Διαχείρισης Απορριμμάτων στην Περιφέρεια μας , αντί να σημαίνει το τέλος ενός περιβαλλοντικού εγκλήματος στον ορεινό όγκο του Ταϋγέτου, φαίνεται ότι θα ανοίξει ένα νέο κύκλο κακοποίησης της περιοχής.

Συγκεκριμένα η Δημοτική Αρχή, αντί να προχωρά τις μελέτες για την αποκατάσταση του σκουπιδότοπου στη Μαραθόλακα, σχεδιάζει να παρατείνει τη χρήση της περιοχής για τη διαχείριση των απορριμμάτων τοποθετώντας τον Σταθμό Μεταφόρτωσης του δήμου. Η απόφαση αυτή που ομολογήθηκε από το Δήμαρχο δεν έχει συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο και σε καμία άλλη αρμόδια επιτροπή, ενώ εντελώς συμπτωματικά έγινε γνωστή στους φορείς και στους κάτοικους της περιοχής. Αποτελεί άλλη μία ετσιθελική παρέμβαση της δημοτικής  αρχής, σαν αυτή του Μάστερ Πλαν του λιμανιού για την οποία ορθώς και αντιδρά μεγάλο μέρος της τοπικής κοινωνίας.

Η κατάσταση στη Μαραθόλακα αυτή τη στιγμή εκτός από έγκλημα κατά του περιβάλλοντος συνιστά και ντροπή για μία πόλη που θέλει να καμαρώνει για το πράσινό της και να διεκδικεί διακρίσεις ως κλιματικά ουδέτερη πόλη.  Χιλιάδες τόνοι σκουπιδιών βρίσκονται διάσπαρτα εντός δασικής περιοχής, αφού η διαχείριση τους είναι στην ουσία ανύπαρκτη. Τα δέματα των απορριμμάτων διαλύονται λίγους μήνες μετά   από την μπαλοποίησή τους και ο δήθεν χώρος αποθήκευσης είναι απλά μία ακόμα χωματερή.

Ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι μεγάλος και η δημοτική αρχή κατάφερε πρόσφατα μετά από 20 χρόνια να αποκτήσει πιστοποίηση για την πυρασφάλεια της περιοχής και των εγκαταστάσεων.

Η αποκατάσταση της πρώτης χωματερής παρουσιάζει πλέον σοβαρά προβλήματα, αφού το χώμα επικάλυψης έχει υποχωρήσει σε πολλά σημεία, αποκαλύπτοντας τη μεμβράνη επικάλυψης, αλλά και τα θαμμένα σκουπίδια.

Οι αποστραγγιστικές παρεμβάσεις είναι επίσης ανεπαρκείς, με αποτέλεσμα τα στραγγίδια να σχηματίζουν μαύρα ρυάκια, τα οποία του καταλήγουν στο Νέδοντα.  Το γεγονός ότι ο Νέδοντας εκβάλει στο Μεσσηνιακό Κόλπο διασχίζοντας την πόλη της Καλαμάτας καθιστά αυτονόητο το πόσο σημαντική είναι η προστασία του.

Η Μαραθόλακα αποτελεί μια ανοιχτή περιβαλλοντική πληγή για την πόλη της Καλαμάτας απειλώντας το βουνό της και τη θάλασσά της.

Οι διαδικασίες για την αποκατάστασης της περιοχής από τη ζημιά που έχει προκληθεί λόγω της εικοσαετούς λειτουργίας της χωματερής είναι επιτακτική ανάγκη να ξεκινήσουν αμέσως.

Η επόμενη μέρα της Μαραθόλακας οφείλει να είναι στις προτεραιότητες της δημοτικής αρχής, ακολουθώντας παραδείγματα άλλων ελληνικών και ευρωπαϊκών πόλεων, που μετέτρεψαν πρώην σκουπιδότοπους σε χώρους πρασίνου και περιβαλλοντολογικής δράσης.

Η λειτουργία του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων παραπέμπει στις καλένδες την όποια προσπάθεια αποκατάστασης της περιοχής και  συντηρεί το οικολογικό αυτό έγκλημα.

Στο επιχείρημα για δήθεν προσωρινή λύση μέχρι τη δημιουργία του τελικού ΣΜΑ, η απάντηση είναι πως και η Μαραθόλακα ως προσωρινή λύση υφίσταται εδώ και 20 χρόνια!!!

Η δημιουργία ενός ΣΜΑ εντός ορεινού όγκου σε υψόμετρο 550 μέτρων και στην αντίθετη κατεύθυνση από τον τελικό προορισμό των φορτίων πέρα από το οικολογικό θέτει και ζήτημα λογικής.  Το να ανεβοκατεβάζουμε τα σκουπίδια στον Ταΰγετο, ούτε οικονομικό είναι και σε καμία περίπτωση δεν συμβάλλει στην κλιματική ουδετερότητα της πόλης.

Οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι των Χωριών του Ταϋγέτου εκφράζουμε την αντίθεσή μας στη δημιουργία ΣΜΑ στη Μαραθόλακα και καλούμε τη δημοτική αρχή και το δημοτικό συμβούλιο της πόλης να δρομολογήσουν την αποκατάσταση της περιοχής, αμέσως μετά τη λειτουργία της Κεντρικής Διαχείρισης Απορριμμάτων.