Τετάρτη
22
Ιανουάριος
TOP

ΟΕΝΓΕ: Βολές για τις ελλείψεις στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας

Τα όσα διαπιστώθηκαν σχετικά με τις συνθήκες που επικρατούν στο νοσοκομείο της Καλαμάτας και αναφέρθηκαν στη συνέλευση του Σωματείου Ειδικευμένων Γιατρών Μεσσηνίας στην οποία συμμετείχε αντιπροσωπεία της Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας αποτελούμενη από την πρόεδρο και τον Γενικό Γραμματέα, οι οποίοι βρέθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στην μεσσηνιακή πρωτεύουσα,  αποτυπώνει η ανακοίνωση της η Ο.Ε.Ν.Γ.Ε.  η οποία εξαπολύει βολές για τις ελλείψεις που υπάρχουν.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Την Παρασκευή 8/10/21 αντιπροσωπεία της ΟΕΝΓΕ αποτελούμενη από την Πρόεδρο και τον Γ.Γ, παραβρέθηκε στην Καλαμάτα στη συνέλευση της τοπικής Ένωσης Γιατρών (Σωματείο Ειδικευμένων Γιατρών Μεσσηνίας).

Στις αρχές Σεπτεμβρίου είχε επισκεφθεί το νοσοκομείο της Καλαμάτας και η αναπληρώτρια υπουργός υγείας κ. Γκάγκα, η οποία φυσικά δεν καταδέχτηκε καν να μιλήσει με τους εκπροσώπους των νοσοκομειακών γιατρών.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της είχε δηλώσει «όλα καλά, κανένα πρόβλημα»!

ΤΙ ΔΕΝ ΕΙΠΕ Η ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ:

Σε σύνολο 124 οργανικών θέσεων ειδικευμένων γιατρών κλάδου ΕΣΥ υπηρετούν μόνο 67 μόνιμοι και 30 επικουρικοί συνάδελφοι. Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμα και για τις λίγες προκηρύξεις μόνιμων οργανικών θέσεων που έχουν γίνει υπάρχει απαράδεκτη κωλυσιεργία από την διοίκηση της 6ης ΥΠΕ να προχωρήσουν οι διαδικασίες. Υπάρχουν θέσεις που η υποβολή υποψηφιοτήτων έχει λήξει από τον Μάρτιο και δεν έχει ακόμα καν συγκληθεί το Συμβούλιο Επιλογής, ενώ υπάρχουν και προκηρύξεις του 2018 των οποίων η τύχη αγνοείται. Συγκεκριμένα ανά τμήμα:

  • Στις δυο Παθολογικές Κλινικές (Α’ και Β’) υπηρετούν συνολικά μόνο 5 ειδικευμένοι Παθολόγοι. Στην κλινική COVID υπηρετούν 2 Πνευμονολόγοι και 1 Παθολόγος. Η στελέχωση είναι ελλιπέστατη και οι συνάδελφοι έχουν ξεπεράσει τα όρια της εργασιακής υπερεξόντωσης.
  • Στο Αναισθησιολογικό υπηρετούν μόνο 5 Αναισθησιολόγοι (1 σε μακρόχρονη αναρρωτική άδεια). Εκτός από την κάλυψη των χειρουργείων και των επειγουσών διασωληνώσεων, εξαναγκάζονται να εφημερεύουν και στην ΜΕΘ COVID. Επίσης επιβαρύνονται με πάρα πολλές διακομιδές, κυρίως πρόωρων νεογνών καθώς στο νοσοκομείο Καλαμάτας δεν υπάρχει ΜΕΝΝ ούτε ΜΑΦ Νεογνών. Μάλιστα εκτός από τους τοκετούς που γίνονται στο ίδιο το νοσοκομείο (περίπου 800/έτος) υπάρχει επιπλέον φόρτος και με τη διακομιδή πρόωρων νεογνών από τις ιδιωτικές μαιευτικές κλινικές προς Αθήνα ή προς Ρίο με τις οποίες επίσης επιφορτίζονται οι γιατροί του νοσοκομείου της Καλαμάτας.
  • Στο Μαιευτικό – Γυναικολογικό υπηρετούν μόνο ένας μόνιμος γιατρός και 2 επικουρικοί. Παρά την τραγική υποστελέχωση ένας γιατρός έχει μετακινηθεί σε νησί του Αιγαίου και ένας βρίσκεται με μακρόχρονη εκπαιδευτική άδεια στην Αθήνα. Οι 3 αυτοί συνάδελφοι φέρνουν σε πέρας ένα κολοσσιαίο έργο με 800 τοκετούς ανά έτος αφού πρακτικά καλύπτουν όχι μόνο την

Μεσσηνία αλλά επίσης την Λακωνία, την νότια Αρκαδία και την νότια Ηλεία λόγω υπολειτουργίας των μαιευτικών τμημάτων σε όμορα νοσοκομεία.

  • Στην Χειρουργική οι γιατροί επιφορτίζονται με άσχετα καθήκοντα (αναγκαστικές εφημερίες στην ΜΕΘ COVID, ενώ ένας έχει οριστεί υπεύθυνος του εμβολιαστικού ιατρείου). Τα τακτικά χειρουργεία τα οποία ήταν τελείως κλειστά με άνωθεν εντολή από τον περασμένο Μάιο άρχισαν να εκτελούνται σε πολύ μικρό αριθμό μόλις πριν από λίγες μέρες.
  • Στο Παιδιατρικό είναι καλυμμένες μόνο οι 3 από τις 5 οργανικές θέσεις και καθώς οι 2 βγήκαν σε αναστολή εργασίας εργάζεται μόνο 1 (ένας) συνάδελφος. Αυτός ο ένας και μοναδικός Παιδίατρος είναι υπεύθυνος για 23 Παιδιατρικές κλίνες + 6 κλίνες υπόπτων COVID + 3 θερμοκοιτίδες νεογνών. Συνεπικουρείται από 2 Παιδιάτρους αποσπασμένους από Κ.Υ (1 επικουρικό και 1 μόνιμη) ενώ από 1/9 κάποιες εφημερίες κάνει και Παιδίατρος από το νοσοκομείο Κυπαρισσίας. Όπως προαναφέρθηκε τεράστιο πρόβλημα αποτελούν οι διακομιδές προς Αθήνα ή Ρίο πρόωρων νεογνών καθώς στην διακομιδή απασχολούνται και Αναισθησιολόγος αλλά και ο ένας και μοναδικός εφημερεύων Παιδίατρος με αποτέλεσμα να μένει ακάλυπτη η εφημερία για παιδιατρικά περιστατικά. Είναι επιτακτική η αναγκαιότητα να λειτουργήσει στο νοσοκομείο Καλαμάτας άμεσα ΜΑΦ Νεογνών και με προοπτική και ΜΕΝΝ. Σχέδια επί χάρτου που κυκλοφορούν για μετατροπή των 6 κλινών υπόπτων COVID σε Παιδιατρική COVID πτέρυγα επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι επικίνδυνα και τελείως εκτός πραγματικότητας λόγω της τραγικής ιατρικής και νοσηλευτικής υποστελέχωσης. Το πρόβλημα της δημόσιας νοσοκομειακής Παιδιατρικής περίθαλψης είναι γενικότερο στην Πελοπόννησο καθώς σε πάρα πολλά νοσοκομεία υπάρχει υπολειτουργία (Κυπαρισσίας, Σπάρτης, Άργους, Ναυπλίου, Τρίπολης) με αποτέλεσμα η Καλαμάτα να σηκώνει τεράστιο βάρος. Απαράδεκτο είναι το γεγονός πως με δεδομένη την παραπάνω κατάσταση οι αρμόδιοι της 6ης ΥΠΕ αδιαφορούν παντελώς για προκηρύξεις που έχουν γίνει και στις οποίες υπάρχουν υποψήφιοι: σε 2 θέσεις Παιδιάτρων που έχουν προκηρυχθεί από τον περασμένο Φεβρουάριο δεν έχει καν συγκληθεί το Συμβούλιο Επιλογής.
  • Στο Καρδιολογικό επί συνόλου 8 οργανικών θέσεων υπηρετούν μόνο 3 μόνιμοι γιατροί. Το επόμενο χρονικό διάστημα από τους υπηρετούντες επικουρικούς θα μείνει μόνο 1. Αυτοί οι ειδικευμένοι γιατροί περιθάλπουν ασθενείς στην Κλινική, στην Μονάδα Εμφραγμάτων και στο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο (νοσηλεύονται περίπου 300 περιστατικά εμφραγμάτων μυοκαρδίου / έτος). Η κατάσταση στο Αιμοδυναμικό είναι απαράδεκτη καθώς λειτουργεί μόνο μια φορά την εβδομάδα λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού (1 επικουρικός + 1 που έρχεται για βοήθεια από την Τρίπολη). Πρέπει οπωσδήποτε τα δυο Αιμοδυναμικά (νοσοκομείου Καλαμάτας και Παναρκαδικού Τρίπολης) να εφημερεύουν κάθε μέρα εναλλάξ ώστε να καλύπτονται όλες οι ημέρες του μήνα. Τα τακτικά ιατρεία του Καρδιολογικού Τμήματος παραμένουν μειωμένα κατά 40% με άνωθεν εντολή της διοίκησης. Η Μονάδα Εμφραγμάτων πάλι με εντολή της διοίκησης έχει μετατραπεί σε ΜΕΘ COVID και ως Μονάδα Εμφραγμάτων λειτουργεί μια υπομονάδα που δεν πληροί τις προϋποθέσεις.
  • Στο Ακτινοδιαγνωστικό επί 7 οργανικών θέσεων υπηρετούν μόνο 5 μόνιμοι γιατροί σχεδόν όλοι στα πρόθυρα της συνταξιοδότησης. Παρά το γεγονός πως τα τελευταία χρόνια προστέθηκε ιατροτεχνολογικός απεικονιστικός εξοπλισμός, οι οργανικές θέσεις Ακτινοδιαγνωστών γιατρών δεν αυξήθηκαν με αποτέλεσμα ο εξοπλισμός αυτός να παραμένει αναξιοποίητος προς όφελος των ιδιωτικών διαγνωστικών της πόλης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Μαγνητικός Τομογράφος του νοσοκομείου που λειτουργεί μόνο για επιλεγμένες περιπτώσεις νοσηλευόμενων ασθενών.
  • Στο Ουρολογικό επί 4 οργανικών θέσεων υπηρετούν μόνο 3 γιατροί και από αυτούς οι 2 είναι υπό μετακίνηση. Πρακτικά αν δεν γίνουν προσλήψεις απειλείται η λειτουργία του τμήματος.
  • Στο Ορθοπαιδικό επί 7 οργανικών θέσεων υπηρετούν 2 μόνιμοι γιατροί στα πρόθυρα της συνταξιοδότησης και 2 επικουρικοί. Εκκρεμούν από το 2018 οι κρίσεις για κάλυψη 2 θέσεων μόνιμων Ορθοπαιδικών στο τμήμα και 1 θέσης μόνιμου Ορθοπαιδικού στο ΤΕΠ. Πριν την επιδημία στα τακτικά ιατρεία εξετάζονταν περίπου 120 ασθενείς / μήνα, ο αριθμός αυτός τώρα έχει μειωθεί στους 30/μήνα. Η λίστα αναμονής για τακτικές Ορθοπαιδικές χειρουργικές επεμβάσεις (κυρίως αρθροπλαστικές) ξεπερνάει τους 500 ασθενείς πάλι προς δόξα της κερδοφορίας ιδιωτικών θεραπευτηρίων της Αθήνας και όχι μόνο.
  • Η ΜΕΘ προ επιδημίας λειτουργούσε 6 κλίνες. Η στελέχωση ήταν 4 Εντατικολόγοι (υπάρχει 1 με μόνιμη απόσπαση στο Παναρκαδικό).
  • Στην διάρκεια της επιδημίας μετατράπηκε η Μονάδα Εμφραγμάτων σε ΜΕΘ COVID με 4 κλίνες. Έτσι οι μόνο 4 Εντατικολόγοι επιφορτίστηκαν με 6 κλίνες Γενικής ΜΕΘ + 4 κλίνες ΜΕΘ COVID ως τον περασμένο Μάιο, συνεπικουρούμενοι από Γενικούς Χειρουργούς και Καρδιολόγους που έκαναν αναγκαστικές εφημερίες στην ΜΕΘ COVID. Η λειτουργία της ΜΕΘ COVID διακόπηκε τον Μάιο όμως επανήλθε στο τέλος Αυγούστου λόγω της έξαρσης του 4ου κύματος της επιδημίας στην Μεσσηνία.  Όμως τον Σεπτέμβριο βγήκαν εκτός μάχης άλλοι 2 Εντατικολόγοι για λόγους υγείας οπότε απέμειναν μόνο 2 (δυο) να λειτουργούν και την Γενική ΜΕΘ και την ΜΕΘ COVID (τώρα κάνουν αναγκαστικές εφημερίες Χειρουργοί και Αναισθησιολόγοι).
  • Οι συνθήκες στην πτέρυγα νοσηλείας COVID τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο 2021 δεν ήταν απλά απαράδεκτες αλλά κυριολεκτικά άθλιες λόγω της ιατρικής και νοσηλευτικής υποστελέχωσης. Υπήρχε η υποδομή για τη νοσηλεία το πολύ ως 35 ασθενών ταυτόχρονα και έφτασαν να  νοσηλεύονται 80 – 90. Ακόμα και τα πιο απλά πράγματα (π.χ. η σίτιση των ασθενών και η επάρκεια στην χορήγηση οξυγόνου) δεν μπορούσαν να επιτελεστούν. Η διοίκηση του νοσοκομείου εθελοτυφλούσε και ΔΕΝ ζήτησε ενίσχυση από τις προϊστάμενές της αρχές προφανώς θέλοντας να ωραιοποιήσει την κατάσταση.

Στη συνέλευση των γιατρών εκφράστηκε η οργή και η αγανάκτηση των συναδέλφων για την τραγική υποστελέχωση του νοσοκομείου της Καλαμάτας αλλά και για την προσπάθεια συγκάλυψης της τραγικής κατάστασης τόσο από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας όσο και από τη διοίκηση του νοσοκομείου και της 6ης ΥΠΕ. Αναπτύχθηκε γόνιμος προβληματισμός για τους τρόπους διεκδίκησης λύσεων τόσο για τα προβλήματα του νοσοκομείου όσο και για τα κλαδικά θέματα των νοσοκομειακών γιατρών. Αποφασίστηκε η Ένωση να πάρει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για να ενημερωθούν τα σωματεία, οι μαζικοί φορείς, ο λαός της περιοχής, να αναδειχθούν τα οξυμμένα προβλήματα του νοσοκομείου και οι επιπτώσεις τους στους ασθενείς, να εκφραστεί η αλληλεγγύη στον αγώνα των γιατρών και των υπόλοιπων υγειονομικών του νοσοκομείου, να αναπτυχθεί κοινός αγωνιστικός βηματισμός για την ανάπτυξη και στελέχωση του νοσοκομείου με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ασθενών και των υγειονομικών.

Ιδιαίτερα συζητήθηκε η προετοιμασία και η οργάνωση της πανυγειονομικής απεργίας στις 21/10.

Η ΟΕΝΓΕ θα είναι και το επόμενο διάστημα σε διαρκή επικοινωνία με το Σωματείο Γιατρών Μεσσηνίας όπως άλλωστε είναι και με όλες τις Ενώσεις μέλη της. Θα απαιτήσει από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας συνάντηση με αντιπροσωπεία του Σωματείου και της ΟΕΝΓΕ για τα οξυμμένα προβλήματα στο νοσοκομείο Καλαμάτας.