Κυριακή
16
Ιούνιος
TOP

Οι 3 λόγοι που οδηγούν σε έκρηξη του διαβήτη τύπου 2 – Ποιες είναι οι βλαβερές διατροφικές συνήθειες

Η κατανάλωση πολλών επεξεργασμένων προϊόντων, μαζί με την κατανάλωση λίγων δημητριακών ολικής αλέσεως, τροφοδοτούν την ανάπτυξη νέων περιπτώσεων διαβήτη τύπου 2 παγκοσμίως, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Ένας άλλος βασικός παράγοντας για την έκρηξη των περιστατικών διαβήτη: Οι άνθρωποι τρώνε πολύ κόκκινο κρέας και επεξεργασμένα κρέατα, όπως μπέικον, λουκάνικο, σαλάμι και παρόμοια.

Αυτοί οι τρεις παράγοντες – η κατανάλωση πολύ λίγων δημητριακών ολικής αλέσεως, τα πολλά επεξεργασμένα δημητριακά και κρέατα – ήταν οι κύριοι οδηγοί για πάνω από 14 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις διαβήτη τύπου 2 το 2018, σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Medicine.

Στην πραγματικότητα, η μελέτη υπολόγισε ότι 7 στις 10 περιπτώσεις διαβήτη τύπου 2 παγκοσμίως το 2018 συνδέονταν με κακές επιλογές τροφίμων.

“Η μελέτη μας δείχνει ότι η κακή ποιότητα των υδατανθράκων είναι η κύρια “κινητήρια δύναμη” του διαβήτη τύπου 2 που αποδίδεται στη διατροφή παγκοσμίως”, λέει ο συγγραφέας Δρ. Dariush Mozaffarian, καθηγητής διατροφής στο Πανεπιστήμιο Tufts και καθηγητής ιατρικής στο Tufts School of Medicine στη Βοστώνη.

“Αυτά τα νέα ευρήματα αποκαλύπτουν κρίσιμους τομείς για την παγκόσμια εστίαση, για τη βελτίωση της διατροφής και τη μείωση των καταστροφικών επιβαρύνσεων του διαβήτη”, δήλωσε ο Mozaffarian.

Τι έδειξε η μέλετη

Ο Mozaffarian και η ομάδα του ανέπτυξαν ένα ερευνητικό μοντέλο διατροφικής πρόσληψης μεταξύ 1990 και 2018 και το εφάρμοσαν σε 184 χώρες. Σε σύγκριση με το 1990, υπήρχαν 8,6 εκατομμύρια περισσότερες περιπτώσεις διαβήτη τύπου 2 λόγω κακής διατροφής το 2018, σύμφωνα με τη μελέτη.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση π