Παρασκευή
12
Ιούλιος
TOP

Οι ακριβότερες χώρες στον κόσμο – Η θέση της Ελλάδας

Στη Γηραιά Ήπειρο βρίσκεται η χώρα με το υψηλότερο κόστος ζωής για το 2020, σύμφωνα με εκτίμηση του δείκτη Cost of Libing Plus Rent (COLPRI) της Numbeo που θέτει ως βάση το κόστος ζωής στη Νέα Υόρκη. Συνυπολογίζοντας το κόστος του ενοικίου, η Ελβετία είναι η χώρα με το υψηλότερο κόστος ζωής παγκοσμίως και μάλιστα ξεπερνά σε μεγάλο βαθμό την επόμενη ευρωπαϊκή χώρα στην κατάταξη.

Στις 8 ακριβότερες χώρες της Ευρώπης συγκαταλέγονται εκτός της Ελβετίας, η Ισλανδία, η Νορβηγία, το Λουξεμβούργο και η Ιρλανδία. Ωστόσο, οι εν λόγω χώρες μπαίνουν στη λίστα για διαφορετικούς λόγους, σύμφωνα με τον δείκτη COLPRI. Ειδικότερα, όσον αφορά το κόστος ζωής χωρίς να συμπεριλαμβάνεται το ενοίκιο, η Ελβετία έχει 122 βαθμούς, ενώ η Νορβηγία και η Ισλανδία συγκεντρώνουν 100 βαθμούς εκάστη, πάντοτε σε σχέση με τη Νέα Υόρκη. Όσον αφορά όμως το κόστος του ενοικίου στη Νορβηγία, αυτό ανέρχεται στο 36% σε σχέση με τη Νέα Υόρκη. Στο Χονγκ Κονγκ και τη Σιγκαπούρη, οι οποίες βρίσκονται στη δεύτερη και την τέταρτη θέση αντίστοιχα, τα ενοίκια συγκεντρώνουν 79,5 και 63,3 βαθμούς, γεγονός που τις καθιστά ακριβές χώρες σε παγκόσμιο επίπεδο.

oi-akrivoteres-chores-ston-kosmo-i-thesi-tis-elladas0

Ελλάδα

Σύμφωνα με τον ίδιο δείκτη, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 38η θέση μεταξύ 132 χωρών, δύο θέσεις μετά την Κύπρο, συγκεντρώνοντας συνολικά 55,67 βαθμούς, σε σχέση με τους 122 της Ελβετίας. Επίσης, όσον αφορά αμιγώς το ενοίκιο, η Ελλάδα συγκεντρώνει 11,68 βαθμούς, ενώ η Κύπρος 20,54 βαθμούς. Υψηλά, στους 53,74 βαθμούς, τίθεται ο δείκτης για για το κόστος των εστιατορίων στη χώρα, ενώ στις 41,63 μονάδες βρίσκεται το κόστος για τα τρόφιμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ελβετία ο δείκτης των τροφίμων ανέρχετα στις 120,27 μονάδες. Τέλος, σύμφωνα με το δείκτη COLPRI, η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων εντός της χώρας βρίσκεται στις 43,68 μονάδες, ενώ η αντίστοιχη μέτρηση για τους Ελβετούς δείχνει 119,53 μονάδες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δείκτης COLPRI συνυπολογίζει στο κόστος ζωής εκτιμήσεις για το κόστος ρουχισμού, βασικών προϊόντων, εστιατορίων, μεταφορών, δραστηριοτήτων και υπηρεσιών για μία τετραμελή οικογένεια. Επίσης, λαμβάνει υπόψη το ενοίκιο για διαμερίσματα μονόχωρα ή με τρεις χώρους εντός του κέντρου των πόλεων και στα προάστια.

ΠΗΓΗ: moneyreview.gr