Πέμπτη
29
Φεβρουάριος
TOP

Οι ειδικοί προειδοποιούν: Ο πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς θα μπορούσε να προκαλέσει παγκόσμια ύφεση

Στη Μέση Ανατολή βρίσκονται στραμμένα τα βλέμματα  της Wall Street με τη σύγκρουση του Ισραήλ με τη Χαμάς να γεννά φόβο για την παγκόσμια οικονομία και μια ύφεση να μην μπορεί να αποκλειστεί. Η ανησυχία μεγαλώνει με αφορμή την κοινοποίηση των οικονομικών στοιχείων της βρετανικής οικονομίας με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της χώρας, την Παρασκευή, να ενημερώνει για την πορεία της το τρίτο τρίμηνο του έτους.

«Αυξανόμενος φόβος»

Μετά από ελάχιστη ανάπτυξη κατά τη διάρκεια του 2023 η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου αναμένεται και πάλι να παραμείνει σχεδόν στάσιμη σύμφωνα με εκτιμήσεις οικονομολόγων του City. Υπάρχουν επίσης νέα δυσοίωνα στοιχεία στην αγορά κατοικίας καθώς τα στεγαστικά δάνεια του Ηνωμένου Βασιλείου αναμένεται να παρουσιάσουν αναιμική ανάπτυξη το 2023 και το 2024.

Όσον αφορά την παγκόσμια οικονομία, ο Λάρι Φινκ, διευθύνων σύμβουλος του μεγαλύτερου διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων παγκοσμίως, της BlackRock, δήλωσε ότι ο συνδυασμός των φρικαλεοτήτων της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, της επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα και της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία (πέρυσι) ώθησε τον κόσμο «σχεδόν σε ένα εντελώς νέο μέλλον». Σε συνέντευξή του στους Sunday Times, ο Φίνκ σημειώνει πως «ο γεωπολιτικός κίνδυνος είναι ένα σημαντικό στοιχείο στη διαμόρφωση της ζωής όλων μας. Έχουμε αυξανόμενο φόβο σε όλο τον κόσμο και λιγότερες ελπίδες.

Ο αυξανόμενος φόβος δημιουργεί μια απόσυρση από την κατανάλωση ή περισσότερες δαπάνες. Έτσι, ο φόβος δημιουργεί ύφεση μακροπρόθεσμα και αν συνεχίσουμε να έχουμε αυξανόμενο φόβο η πιθανότητα μιας ύφεσης αυξάνεται σε Ευρώπη και ΗΠΑ». Ο  Τζέιμι Ντίμον, ο πρόεδρος της μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας JP Morgan, δήλωσε επίσης στην ίδια εφημερίδα ότι ο συνδυασμός του πολέμου στη Μέση Ανατολή και της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία ήταν «αρκετά τρομακτικός και απρόβλεπτος».

«Αυτό που συμβαίνει στο γεωπολιτικό πεδίο αυτή τη στιγμή είναι το πιο σημαντικό πράγμα για το μέλλον του κόσμου – ελευθερία, δημοκρατία, τρόφιμα, ενέργεια, μετανάστευση», είπε.

διαβάστε το ρεπορτάζ του www.in.gr πατώντας εδώ