Σάββατο
20
Ιούλιος
TOP

Οι Έλληνες προτιμούν ευρωπαϊκούς προορισμούς για ταξίδια – Ο Κρητικός «Φιλέας Φογκ» που έχει επισκεφθεί 128 χώρες

Στροφή στα ταξίδια στο εξωτερικό έκαναν οι Έλληνες μέσα στο 2023, ωστόσο, ο αριθμός τους δεν φτάνει στα επίπεδα προ της πανδημίας. Συνολικά καταγράφηκαν 6,2 εκατομμύρια αναχωρήσεις, 34,9 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις και 2,4 δισ. ευρώ δαπάνες.

Για τα ταξίδια τους οι Έλληνες φαίνεται να αφήνουν στην άκρη τα Βαλκάνια και επιστρέφουν στους «παραδοσιακούς» προορισμούς της Ευρώπης, όπως Ην. Βασίλειο, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ολλανδία.

Τα συγκεκριμένα στοιχεία προκύπτουν από μελέτη του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) με τίτλο: «Η εξερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση από Ελλάδα, 2019-2023».

Μάλιστα η μελέτη υπογραμμίζει ότι μετά τα χαμηλά επίπεδα του 2020 και του 2021, πέρυσι, ο εξερχόμενος τουρισμός από Ελλάδα εμφάνισε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ανάκαμψη με οδηγό τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος στη χώρα σε συνδυασμό με την πλήρη άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών.

25% πτώση στα ταξίδια των Ελλήνων στο εξωτερικό εφέτος

Για εφέτος ωστόσο και ειδικά μετά την περίοδο του Πάσχα, τα ταξίδια των Ελλήνων στο εξωτερικό καταγράφουν πτώση 25% σε σχέση με το 2023, όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της ομοσπονδίας των τουριστικών γραφείων της Ελλάδας, Fedhatta, Λύσανδρος Τσιλίδης, απόρροια της κακής οικονομικής κατάστασης των νοικοκυριών, όπως υποστηρίζει.

Αναφορικά με τους προορισμούς που επιλέγουν οι Έλληνες, είναι οι χώρες της κεντρικής Ευρώπης, η νότια Μεσόγειος, και συγκεκριμένα, η Ισπανία, Πορτογαλία, αλλά και Γαλλία, Ιταλία, Τουρκία, Αίγυπτο, Μαρόκο και Εμιράτα. Μάλιστα ο κ. Τσιλίδης τονίζει ότι το δικό τους κοινό έχουν οι ακριβοί λόγω απόστασης προορισμοί , όπως είναι αυτοί στην Νοτιοανατολική Ασία, η Ινδία, η Κούβα και ο Καναδάς. Ο Έλληνας βιώνει την οικονομική κρίση και το κόστος ζωής έχει αντίκτυπο στα ταξίδια του εντός και εκτός συνόρων, υπογραμμίζει ο κ. Τσιλίδης.

Νίκος Χαλκιαδάκης: Ο Κρητικός Φιλέας Φογκ που έχει ταξιδέψει σε 128 χώρες

Ο Νίκος Χαλκιαδάκης είναι πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου. Ωστόσο όταν το επιτρέπουν οι υποχρεώσεις ταξιδεύει εκτός Ελλάδας . Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τονίζει ότι μέχρι σήμερα έχει επισκεφτεί 128 χώρες σαν άλλος Φιλέας Φογκ και φυσικά δεν θα σταματήσει μόνο σε αυτές. Δηλώνει γοητευμένος με τους προορισμούς της Νότιας Αμερικής εξηγώντας ότι η πλούσια φύση αλλά και η αυθεντικότητα των κατοίκων της είναι κάτι το μοναδικό. Την ίδια στιγμή σημειώνει ότι τα ελληνικά τουριστικά γραφεία είναι εξαιρετικά, αφού μπορούν να ικανοποιήσουν κάθε επιθυμία. Ο επόμενος σταθμός για τον Νίκο Χαλκιαδάκη θα ήταν η Βόρεια Κορέα, όμως τελευταία στιγμή υπήρξε ακύρωση του ταξιδιού, από πλευράς του πρακτορείου.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

πηγη newsit.gr