Παρασκευή
1
Μάρτιος
TOP

Οι Γερμανοί έρχονται στην Ελλάδα για να σωθούν από το κρύο

Το φετινό καλοκαίρι ήταν το καλύτερο της τελευταίας 20ετιας, για όποιον Αμερικανό ήθελε να ταξιδέψει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Βλέπεις, η αξία του ευρώ έπεσε στην ισοτιμία με το δολάρια των ΗΠΑ, για πρώτη φορά από το 2002.

Για να μην ταλαιπωρείσαι, για κάθε 100 ευρώ, οι κάτοικοι της άλλης ακτής του Ατλαντικού έδιναν 102 δολάρια, έναντι 118 που ήταν πέρυσι.

Αν προσθέσεις στην εικόνα και το ‘άχτι’ των δυο χρόνων χωρίς τη δυνατότητα άνετων μετακινήσεων (λόγω Covid), μπορείς να καταλάβεις πού οφείλονταν οι ορδές που είδες.

Κάποιοι από τους εκατομμύρια τουρίστες που ήλθαν φέτος στη χώρα μας, δεν έκαναν το ταξίδι μόνο για αναψυχή. Ήλθαν για να δουν αν μπορούν να βρουν το νέο τους σπίτι.

Η Ελλάδα ήταν μεταξύ των κορυφαίων προτιμήσεων αγοραστών μόνιμης κατοικίας από τις ΗΠΑ, τη Μεγάλη Βρετανία, την Σκανδιναβία και τη Γερμανία.

Ο κύριος λόγος -που ανέφεραν οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι σε έρευνες- είναι ο ήλιος. Στοιχείο που εξασφαλίζει τη λιγότερη κατανάλωση ενέργειας, ένα θέμα που αγχώνει όλον τον πλανήτη.

Ο δεύτερος λόγος -όπως επισημαίνει ο Σταύρος Διοσκουρίδης- είναι ότι στη χώρα μας είναι αρκετά τα σπίτια που δεν έχουν αγοραστεί με δάνεια, κάτι που σημαίνει πως οι τιμές δεν αναμένεται να πέσουν σύντομα και να δημιουργηθεί φούσκα ακινήτων -παρά τη φτώχεια. Γεγονός που κάνει την όποια αγορά, το θρίαμβο της επένδυσης.

Ένας τρίτος λόγος είναι ότι το 40% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού δουλεύει πια εξ αποστάσεως. Άρα, ένας Γερμανός μπορεί να κάνει μια χαρά τη δουλειά του από το όποιο μέρος της Ελλάδας, αυτόν το χειμώνα, χωρίς να πρέπει να πληρώνει τον κούκο αηδόνι για να ζεσταθεί.

Και κάπως έτσι κατάλαβα το νόημα της ύπαρξης των διαφημιστών που είδα τον περασμένο Ιούνιο στο Μόναχο, σε βαγόνια και σταθμούς του μετρό, με πληροφορίες για όσους ενδιαφέρονταν να ζουν στην Ελλάδα και να δουλεύουν στη Γερμανία -που εξαρτάται κατά +90% από το αέριο της Ρωσίας.

Luxury modern minimalist house exterior with infinity swimming pool and beautiful sea and ocean view. Poster template background for Real estate, tourism hotel, home and villa vacation rental with large copy space.
Ποιος δε θα ζούσε εδώ όλο το χρόνο;  GETTY IMAGES

ΑΥΞΗΣΗ 40% ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΕΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Εν τω μεταξύ, πάντα στη λίστα που κάνει πιο ελκυστική τη Δυτική Ευρώπη υπάρχει και ο πιο χαλαρός τρόπος ζωής -μιλάμε μεταξύ μας, δεν αποφεύγουμε την εκ του σύνεγγυς επαφή, όπως ο διάβολος το λιβάνι.

Συμπερασματικά, ο ήλιος, οι καλύτερες τιμές, οι ανθρώπινες σχέσεις, τα ωραιότερα τοπία και η εξ αποστάσεως εργασία (συν το πόσο εύκολη κάνουμε τη ζωή όσων θέλουν να μεταναστεύσουν στη χώρα μας και έχουν χρήματα) μας κάνει απόλυτο προορισμό για όσους έχουν χρήματα να αγοράσουν σπίτι.

Στην Πορτογαλία, επένδυση τουλάχιστον 350.000 ευρώ σε ακίνητα δίνει ως ‘δώρο’ τη χρυσή βίζα -που είναι προνόμιο και όχι υποχρέωση διαμονής του αγοραστή.

Στην Ελλάδα λαμβάνει “μόνιμη άδεια διαμονής επενδυτή” όποιος κάνει επένδυση αξίας που υπερβαίνει τα 250.000 ευρώ.

Όπως έχει ενημερώσει το NEWS 24/7, τo 2021 αυξήθηκαν κατά 34.4% οι ξένες επενδύσεις στην ελληνική αγορά ακινήτων -με τις εισροές κεφαλαίων να ανέρχονται σε 1.170.000.000 ευρώ. Το 2020 ήταν 875.000.000 ευρώ.

Το πρόγραμμα ‘χρυσή βίζα’ χορήγησε 1.035 νέες άδειες, 10.3% περισσότερες από το 2020. Μεταγράφονται σε τουλάχιστον 260.000.000 ευρώ.

Ο οίκος Sotheby’s αποκάλυψε στο Bloomberg ότι τα αιτήματα από Αμερικανούς που θέλουν να μετακομίσουν στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 40% μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου 2022, σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Σκέψου να ζούσες στις ΗΠΑ, όπου η αγορά κατοικίας έχει δει δραματικές αλλαγές την τελευταία διετία, με κύριο χαρακτηριστικό τις υψηλές τιμές που κάνει εξόχως έντονο τον ανταγωνισμό για τις διαθέσιμες κατοικίες. Τα υψηλότερα επιτόκια στεγαστικών δανείων έχουν μειώσει την προσιτότητα, ενώ με την ύφεση να μπαίνει στην εικόνα, γίνεται ακόμα μεγαλύτερη η αβεβαιότητα.

Τι θα έκανες;

Θα έδινες 300.000 δολάρια για να αγοράσεις ένα σπίτι που δεν σου ‘έκανε’ -γιατί αυτό μπορούσες να αντέξεις οικονομικά, με τις τιμές να έχουν πάει στο Θεό- ή θα έδινες 60.000 ευρώ για να πάρεις σπίτι 288 τετραγωνικών μέτρων, στην πόλη Mussomeli της Σικελίας; Το παράδειγμα δεν είναι τυχαίο, αλλά οι επιλογές που είχε γυναίκα από την Ατλάντα της Τζόρτζια. Μάντεψε τι διάλεξε.

Μια βόλτα στο YouTube θα σε πείσει πως ανάλογα παραδείγματα υπάρχουν πάρα πολλά -δηλαδή ανθρώπων που διάλεξαν τον ιταλικό νότο, τη Γαλλική Ριβιέρα, την Πορτογαλία και την Ελλάδα, από το να συμβιβαστούν με κάτι που και θα πλήρωναν ακριβά και δεν θα τους ‘έκανε’.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

πηγη news247.gr