Τρίτη
6
Δεκέμβριος
TOP

Οι πλουσιότεροι Έλληνες: Δεν είναι αυτοί που νομίζετε

Ανατροπές και αλλαγές έφερε ο τελευταίος χρόνος ανάμεσα στους Έλληνες κροίσους, καθώς κάποιοι έβγαλαν και κάποιοι έχασαν δισεκατομμύρια.

Η φετινή λίστα του Forbes με τους 400 πλουσιότερους της Αμερικής δείχνει ότι ο ελληνικής καταγωγής μεγιστάνας της New Balance, Τζιμ Ντέιβις, δεν είναι πια ο πλουσιότερος Έλληνας στην άλλη όχθη του Ατλαντικού. Ο επιχειρηματίας, που έχει γεννηθεί στις ΗΠΑ από Έλληνες γονείς, είδε την περιουσία του να μειώνεται στα 4 δισ. δολάρια, από 6,9 δισ. δολάρια που ήταν πέρυσι, κάτι που τον κατατάσσει στην 271η θέση ανάμεσα στους κροίσους της Αμερικής για φέτος.

Αντίθετα, ο μεγιστάνας των σούπερ μάρκετ, Τζον Κατσιματίδης, αύξησε την περιουσία του από τα 3,7 δισ. δολάρια, στα 4,1 δισ. δολάρια. Και καθώς βρέθηκε στην 261η θέση της λίστας του Forbes, είναι ο πλουσιότερος από τους ελληνικής καταγωγής δισεκατομμυριούχους των ΗΠΑ.

Στην 369η θέση της λίστας του Forbes βρέθηκε ο επίσης ελληνοϊταλικής καταγωγής Τζον Πολ ΝτεΤζόρια, ο οποίος διαθέτει περιουσία 2,9 δισ.  δολαρίων, ως ο ιδρυτής της εταιρείας τεκίλα Patron Spirits Co. αλλά και  της εταιρείας προϊόντων περιποίησης μαλλιών John Paul Mitchell Systems. Ο ΝτεΤζόρια επέστρεψε στη λίστα έπειτα από δύο χρόνια απουσίας.

Όπως επίσης, στη λίστα επέστρεψε μετά από δύο χρόνια και ο Ντιν Μητρόπουλος, γνωστός στις ΗΠΑ από την ικανότητά του να αναβιώνει ξεπεσμένα brands. Με περιουσία 2,7 δισ. δολαρίων, βρέθηκε στην 288η θέση της λίστας.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι ο Κατσιματίδης δεν είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος με ελληνικές ρίζες στον κόσμο. Σύμφωνα με τη λίστα του Forbes με τους πλουσιότερους του πλανήτη, η οποία δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο, τον τίτλο αυτό κρατά η Βίκυ Σάφρα, αφού η περιουσία των 7,4 δισ. δολαρίων που διαθέτει ξεπερνά εκείνη του Ελληνοαμερικανού μεγιστάνα των σούπερ μάρκετ.

Η Σάφρα, που μένει εδώ και πολλά χρόνια στην Ελβετία, το 2020 κληρονόμησε την τεράστια περιουσία που δημιούργησε ο Βραζιλιάνος τραπεζίτης σύζυγός της και καθώς διαθέτει ελληνικό διαβατήριο, θεωρείται η πλουσιότερη Ελληνίδα.

Ακολουθούν ο Αριστοτέλης Μυστακίδης (3,6 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τη λίστα του Forbes από τον Απρίλιο), ο Φίλιππος Νιάρχος (2,8 δισ. δολάρια) και η οικογένεια του Βαρδή Βαρδινογιάννη (1,4 δισ. δολάρια).

Τζον Κατσιματίδης

Ήταν μόλις έξι μηνών όταν η οικογένειά του μετανάστευσε στις ΗΠΑ. Ο πατέρας του, που ήταν φαροφύλακας στη Νίσυρο, έπιασε δουλειά ως σερβιτόρος και εγκατέστησε την οικογένεια σε ένα τυφλό διαμέρισμα σε κάποια φτωχογειτονιά του Χάρλεμ.

«Ήμασταν φυλακισμένοι εκεί για 20 χρόνια. Στο γκέτο είσαι φυλακισμένος μέχρι να δραπετεύσεις. Εγώ δραπέτευσα», θα έλεγε σε κάποια συνέντευξή του.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

πηγη moneyreview.gr