Δευτέρα
11
Δεκέμβριος
TOP

Οι “χαμηλές πτήσεις” του τουρισμού στην Πελοπόννησο και η αποτυχημένη γραμμή της Περιφέρειας (video)

Η απογοητευτική επίδοση του τουρισμού στην Πελοπόννησο έχει εγείρει πολλά ερωτήματα αναφορικά με τη διαχείριση του τουριστικού προϊόντος, αφού τα έσοδα διανύοντας το δεύτερο πλέον δεκαπενθήμερο του «καυτού» Αυγούστου, βρίσκονται στο ναδίρ! Τουρισμός και επισιτισμός αντί για εισπράξεις μετρούν πληγές αφού οι εισερχόμενοι επισκέπτες έχουν μειωθεί σε μεγάλο βαθμό, τόσο λόγω της απώλειας αγορών όπως η Γερμανική και η Ιταλική όσο και εξαιτίας της κακής εικόνας που παρουσιάζει η πύλη εισόδου της Πελοποννήσου. Η κατάσταση στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας δεν συνάδει με αυτή ενός σύγχρονου αερολιμένα με αποτέλεσμα οι ροές τουριστών να οδεύουν πως άλλες περιοχές!

«Ο αγώνας, η αγωνία και η ταλαιπωρία αυτής της δουλειάς δεν περιγράφεται. Ο ένας μήνας δεν θρέφει τους έντεκα, κι αυτός ο μήνας δεν είναι ολόκληρος! Ο κόσμος είναι λίγος, τα μαγαζιά περισσότερα και το λειτουργικό κόστος μεγάλο» είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Μπελογιάννης σχολιάζοντας την όλη κατάσταση εστιάζοντας και στις «πανάκριβες τιμές για τον πελάτη» στην εποχή της ακρίβειας.

KΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΙΝΑΚΟΣ:

«ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ… ΧΘΕΣ»

Για ένα εκρηκτικό μείγμα έκανε λόγο και ο πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου Κωνσταντίνος Μαρινάκος που καλούμενος να σχολιάσει την όλη κατάσταση  σημείωσε πως «Οι πληρότητες είναι υψηλές στους δημοφιλείς προορισμούς ωστόσο η σεζόν μέχρι στιγμής εξελίσσεται κάτω των προσδοκιών των επαγγελματιών του τουρισμού.»

Που οφείλεται; Στη μείωση των Ευρωπαίων εισερχόμενων τουριστών, στη μειωμένη κατά κεφαλή δαπάνη και στην ενεργειακή κρίση, τον υψηλό πληθωρισμό και την ακρίβεια στην Ευρώπη.

Από την άλλη η Πελοπόννησος χαρακτηρίζεται από παθογένειες που δεν έχουν εξαλειφτεί με το πέρασμα του χρόνου «Είναι πολύ μικρή η σεζόν της Πελοποννήσου αυτή ήταν πάντα μια παθογένεια της περιοχής, με ευθύνη και δική μας αλλά και σε πολιτικό επίπεδο. Φέτος μας προβληματίζει εντόνως ότι παρά τις αρχικές προσδοκίες έχουμε σημαντική μείωση σε αφίξεις εισερχόμενου τουρισμού.» Σημαντικό ρόλο στην όλη κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί έχει παίξει και το άλμα στο κόστος των αεροπορικών εισιτηρίων. Ενώ αναφορικά με το αεροδρόμιο της Καλαμάτας είπε με νόημα πως «θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί από χθες, καθώς αποτελεί τη βασική πύλη εισόδου των τουριστών στην περιφέρεια. Κινείται μια πρωτοβουλία αλλά είναι θέμα πολιτικής βούλησης, το γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά Θα πρέπει να συμπράξουμε όλοι οι φορείς. Είναι ένα μεγάλο «αγκάθι» και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το ζήτημα συν όλες τις άλλες παθογένειες που υπάρχουν» ενώ όπως σημείωσε δεν έχουν ξεκινήσει καν οι συνέργειες…

 «Πρέπει να αναζητηθούν οι ευθύνες τώρα!» σημείωσε ο Νίκος Μπελογιάννης παίρνοντας τη «σκυτάλη», διερωτώμενος «Είναι δυνατόν με τόσα κονδύλια να μην έχει φτιαχτεί; Πέρυσι έβαλαν κάποιες πόρτες και μόνο κορδέλες δεν βάλανε. Αυτό συνέβαινε και με προηγούμενη περιφερειακή αρχή, που έστελνε σε εκθέσεις στο εξωτερικό άτομα που δεν ήξεραν Αγγλικά!»

Η ΑΝΑΓΚΗ ΤΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Οι αριθμοί που αφορούν στα τουριστικά δεδομένα βεβαίως είναι μέρος του γενικού προβληματισμού και της αγωνίας για την επόμενη μέρα της Πελοποννήσου.

«Δεν είδαμε το αποτέλεσμα από τις πολλές εκδηλώσεις που γίνανε, κάτι έχει γίνει λάθος. Το δείχνουν οι αριθμοί και η αγανάκτηση του κόσμου αυτό», σημείωσε ο Νίκος Μπελογιάννης, ο οποίος εν αναμονή των αυριανών ανακοινώσεων ονομάτων υποψηφίων για την Περιφέρεια και τους δήμους σημείωσε πως πλέον είναι επιτακτική η ανάγκη της αλλαγής. «Θα πρέπει να αλλάξει γραμμή η νέα Περιφερειακή Αρχή που απ’ ότι φαίνεται θα αποτελείται από νέα άτομα… μήπως δούμε καμιά άσπρη μέρα για το καλό της Πελοποννήσου!»