Παρασκευή
19
Αύγουστος
TOP

Οι σχέσεις στοργής Σοφίας -Λευτέρη και τα δημόσια ευχαριστώ!

Ήταν πριν από μόλις δυο χρόνια όταν η – τότε- διοίκηση του ΣΕΓΑΣ εξαπέλυε σφοδρή επίθεση κατά του υφυπουργού Λευτέρη Αυγενάκη και της σχεδιαζόμενης πολιτικής του στον αθλητισμό.

Σήμερα η βουλευτής της αντιπολίτευσης Σοφία Σακοράφα είναι πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, υφυπουργός της κυβέρνησης παραμένει ο Λευτέρης Αυγενάκης! Σκληροί ιδεολόγοι οι δυο τους είναι αλήθεια ότι απέχουν παρασάγγας στις πολιτικές τους αντιλήψεις. Αλλά το παράδειγμα της σχέσης ΣΕΓΑΣ- Υπουργείου Αθλητισμού θα πρέπει να γίνει φωτεινό παράδειγμα για την υγιή συνεργασία ανθρώπων με εντελώς διαφορετική κοσμοθεωρία.

Προσωπικά και οικονομικά συμφέροντα στάθηκαν απέναντι στον Κρητικό πολιτικό στο ξεκίνημα της θητείας του. Δεν λύγισε στην μάχη με μια καθεστωτική «επαγγελματική» ηγεσία στο σύνολο σχεδόν του αποκαλούμενου ερασιτεχνικού αθλητισμού. Έχοντας την αμέριστη συμπαράσταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη πέρασε το νέο νόμο και ξήλωσε με την εφαρμογή του σε μεγάλο ποσοστό, παθογένειες και τερατογενέσεις. Δυο χρόνια μετά μπορεί να καυχιέται ότι το νοικοκύρεμα του ερασιτεχνικού αθλητισμού είναι δικό του έργο και δεν το λέει ο ίδιος! Αλλεπάλληλα και συνεχή τα δημόσια ευχαριστήρια από το σύνολο των αθλητικών ομοσπονδιών, που βλέπουν για πρώτη φορά μετά από χρόνια τάξη μέσα στην επικρατούσα αταξία.

Η Σοφία Σακοράφα ανέλαβε πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ επικρατώντας για πέντε ψήφους των αντιπάλων της στην εκλογική διαδικασία της ομοσπονδίας. Μετά από ένα δικαιολογημένα θολό πρώτο χρόνο, κατόρθωσε να ενώσει τους συμβούλους πλειοψηφίας και μειοψηφίας εξασφαλίζοντας την ανοχή και κατ’ επέκταση τη στήριξη ακόμη και των σκληρότερων εξ αυτών.

Η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, υπέταξε σκληρές αντιπολιτευτικές της θέσεις χωρίς εκπτώσεις στα χαρακτηριστικά της για το καλό του στίβου. Με σοβαρότητα και πολιτική ωριμότητα κατανόησε ότι πρέπει να οδηγήσει τον κλασικό αθλητισμό στην νέα εποχή. Άδραξε την ευκαιρία.

Αποτέλεσμα είναι τα συνεχή κέρδη για την ομοσπονδία. Και να πω εδώ ότι στην πολιτική αυτά δεν γίνονται! Ή για να είμαστε ακριβοδίκαιοι, τα βλέπουμε σπάνια! Η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Σοφία Σακοράφα, μέσα σε δυο βδομάδες έχει ευχαριστήσει δημόσια ισάριθμες φορές τον υπουργό αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη. Ο πάγος ανάμεσα στους δυο έσπασε και η αρχαιότερη ελληνική ομοσπονδία αποκατέστησε πλήρως την τάξη που είχε διαρραγεί από την προηγούμενη διοίκηση της ομοσπονδίας.

Την πρώτη φορά που η Σακοράφα είπε δημόσιο ευχαριστώ ήταν στις ανακοινώσεις του υπουργού για το Ολυμπιακό Στάδιο. Ότι θα παραδώσει το κεντρικό, βοηθητικά και προπονητήριο στον στίβο. Και τώρα το έκανε πιο μεγαλόπρεπο. Έβγαλε δημόσια ανακοίνωση ο ΣΕΓΑΣ για να ευχαριστήσει τον Λευτέρη Αυγενάκη που από τη φορολόγηση του στοιχήματος, τα χρήματα τα δίνει στις αθλητικές ομοσπονδίες. Πάνω από ένα εκατομμύριο μπήκε ήδη στο ταμείο του ΣΕΓΑΣ. Και σε όσους λένε ότι ήταν υποχρέωση του να το κάνει ας αναλογιστούν γιατί οι προηγούμενοι δεν το έπραξαν.

Η Σακοράφα διεκδικεί συνεχώς περισσότερα! Ορθώς. Βρίσκει απέναντι της και μια πολιτεία που μέσα από κανόνες της παρέχει τα αυτονόητα. Δεν έχει ανάγκη μικροκομματικές πολιτικές ο ΣΕΓΑΣ που για πρώτη φορά μετά από χρόνια βλέπει λύσεις σε τεράστια προβλήματα που του φόρτωσαν ελλιποβαρείς ηγεσίες. Και την ίδια ώρα ο Αυγενάκης αναδεικνύεται στον καλύτερο υπουργό για τον στίβο. Με την Σακοράφα απέναντι του… Η μήπως δίπλα του; Γιατί οι θεσμοί ομοσπονδία – Υπουργείο δεν πρέπει να συνεργάζονται τυπικά αλλά ουσιαστικά για το καλό του αθλητισμού. Και η συνεργασία αυτή επιτυγχάνεται μόνο μέσα από σοβαρές ηγεσίες…

Του Θεοδωρή Σαλαντή

[email protected]

πηγή: sportsfeed