Δευτέρα
26
Φεβρουάριος
TOP

To Acropolis επιστρέφει στο Ολυμπιακό Στάδιο μετά από 15 χρόνια

Η επιστροφή του ελληνικού αγώνα στο πρόγραμμα του WRC, αποτέλεσε ένα από τα highlights της περσινής χρονιάς, οπότε η εξασφάλιση της παραμονής του τόσο για το 2022 όσο και -τουλάχιστον- για το 2023, ήρθε ως φυσική συνέπεια. Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι θα επιστρέψει στο Ολυμπιακό Στάδιο της Ελλάδας στην Αθήνα τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Ο αγώνας WRC χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τη διαδρομή μόλις 12 μήνες μετά τους εκπληκτικούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Ελλάδας το 2004. Και η superspecial του Ράλι Ακρόπολις το 2005 ήταν ένα από τα θέματα συζήτησης της σεζόν. Με 60.000 οπαδούς, η ατμόσφαιρα ήταν εξαιρετική και η δράση γύρω από την πίστα απλά εντυπωσιακή.

Την επόμενη χρονιά, ωφελούμενος από αυτή την επιτυχία, ο διοργανωτής της εκδήλωσης προσπάθησε να εξαργυρώσει αυξάνοντας την τιμή των εισιτηρίων ως αποτέλεσμα το στάδια είχε λιγότερους φιλάθλους και απώλεσε μεγάλη ευκαιρία.

Μετά τον πάταγο του 2005, το γήπεδο σίγησε το 2006, και βγήκε εκτός «δρομολογίου» το 2007.

Ο Διευθυντής του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις, Παύλος Αθανασούλας, γνωρίζει καλά τι συνέβη την προηγούμενη φορά. Ήταν εκεί, μέσα στο πλήθος και επευφημούσε τον αδελφό του Λάμπρο. Όσον αφορά την φετινή 8η Σεπτεμβρίου, είναι έτοιμος. «Έχουμε μάθει από τα λάθη των άλλων», είπε στο DirtFish. «Ξέρουμε τι συνέβη την τελευταία φορά, ξέρουμε τι πήγε στραβά. Δεν θα ξαναγίνει».

Ο κ. Αθανασούλας είναι ένας από τους πιο διοργανωτές του ράλι και γνωρίζει πολύ καλά την αγορά του. Όμως, ένας διευθυντής ράλι είναι τόσο καλός όσο οι υποστηρικτές του. Ο Παύλος δεν θα μπορούσε να ευχηθεί για κανέναν καλύτερο.

Για όσους από εσάς αναρωτιέστε ποιον να ευχαριστήσετε που έφερε πίσω ένα από τα πιο εμβληματικά γεγονότα του παγκόσμιου ράλι, είναι ο Λευτέρης Αυγενάκης. Ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού. Και, όντας πολιτικά ορθοί, θα πρέπει να είμαστε επίσης ευγνώμονες στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Αυτοί οι δύο, μαζί με πολλούς ακόμη αφανείς ήρωες, έχουν εργαστεί ακούραστα για να επαναφέρουν το Ράλι Ακρόπολις. Και τώρα έδωσαν στην Αθήνα την ευκαιρία να απολαύσει μερικά από αυτά τα φώτα της δημοσιότητας.

Το σημαντικό είναι ότι είναι ανοιχτό σε όλη την Αθήνα.

«Ήταν πολύ ακριβό την προηγούμενη φορά», σημείωσε. «Τώρα η κυβέρνηση έχει ένα σχέδιο να κάνει το Ολυμπιακό Στάδιο προσβάσιμο σε όλους: οικογένειες, παιδιά, όλους. Θέλουμε να φέρουμε κόσμο στο άθλημά μας. Ξέρουμε ότι το να πας στις σκηνές κοστίζει πολύ. Κοστίζει καύσιμα, πρέπει να έχεις για αυτοκίνητο, φαγητό και ίσως διαμονή και πρέπει να πάρεις ρεπό! Για τους ανθρώπους μέσα και γύρω από την Αθήνα, υπάρχει το μετρό για το Ολυμπιακό Στάδιο και με 10 ή 15 ευρώ μπορούν να παρακολουθήσουν τους καλύτερους οδηγούς ράλι στον κόσμο.

«Το να έχουμε 60.000 φιλάθλους στο γήπεδο μαζί μας θα είναι πολύ, πολύ ξεχωριστό».

Τέτοιο καιρό πέρυσι, η συγκέντρωση 60.000 ατόμων σε ένα -ομολογουμένως πολύ μεγάλο- δωμάτιο δεν ήταν καλή ιδέα.

«Η σωστή συγκυρία είναι τώρα», πρόσθεσε ο κ. Αθανασούλας. «Ας ελπίσουμε ότι περάσαμε από τα χειρότερα του κορωνοϊού και τώρα είμαστε έτοιμοι – όλοι είναι έτοιμοι να δουν και να ακούσουν τον θόρυβο από αυτά τα εκπληκτικά υβριδικά αυτοκίνητα Rally1.

«Πραγματικά, πρέπει να ευχαριστήσουμε τον υπουργό (σ.σ. Αυγενάκη) γι’ αυτό που κάνει. Όπως είπα, η κυβέρνηση θέλει να κάνει το Ολυμπιακό Στάδιο ειδικό για οικογένειες. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό το στάδιο, η κυβέρνηση ανανεώνει όλο το συγκρότημα – είναι φανταστικό. Η σκηνή του σταδίου θα είναι «σώμα με σώμα» και πάλι, κάτι που δίνει μια πραγματική ευκαιρία να δούμε πού βρίσκονται αυτά τα αυτοκίνητα το ένα εναντίον του άλλου. Δεν υπάρχουν τόσα πολλά που μπορείτε να αλλάξετε για τη σκηνή στο στάδιο – η ίδια η διάταξη λειτούργησε καλά την τελευταία φορά με τη γέφυρα και τα πράγματα. Δεν μπορούμε να επανεφεύρουμε εντελώς τέτοια πράγματα και δεν νομίζω ότι χρειάζεται.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε αλλαγές στη διαδρομή. Υπάρχουν ορισμένες ωραίες εκπλήξεις, αλλά δεν μπορώ να σας πω περισσότερα – η Ανίτα Πασσάλης (υπάλληλος) θα με σκοτώσει!».

Μετά το βράδυ της Πέμπτης, τα αυτοκίνητα και τα πληρώματα θα διανυκτερεύσουν στο Λουτράκι για να αποφύγουν τη μεγάλη πεζοπορία από και προς τη Λαμία για τις στάσεις της ημέρας των εγκαινίων στα δυτικά της πρωτεύουσας.

Το Ράλλυ Ακρόπολις θα διεξαχθεί από τις 8 έως τις 11 Σεπτεμβρίου.

Πηγή- μετάφραση από dirtfish.com